Εργασίες καθαρισμού χειμάρρων των Δημοτικών Ενοτήτων Μανταμάδου - Μήθυμνας - Πέτρας

Σε έργα καθαρισμού χειμάρρων η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου


Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, συνοδευόμενη από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων κ. Θεόδωρο Βαλσαμίδη, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του Δήμου Λέσβου  κ. Στέφανο Αποστόλου και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μανταμάδου κ. Χαράλαμπο Τζελαϊδή,  επισκέφθηκε την περιοχή του Μανταμάδου όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες του έργου «Καθαρισμός χειμάρρων Δημοτικών Ενοτήτων Μανταμάδου - Μήθυμνας - Πέτρας νήσου Λέσβου» προυπολογισμού 250.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο του έργου έχουν ήδη εκτελεστεί εργασίες καθαρισμού των χειμάρρων και αποκατάστασης λειτουργίας αντιπλημμυρικών και τεχνικών έργων στην περιοχή της Πεδής και του Ασπροποτάμου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στον χείμαρρο του Ταξιάρχη στην περιοχή του Μανταμάδου. Οι εργασίες θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα για τον καθαρισμό των χειμάρρων στις Δημοτικές Ενότητες Μήθυμνας και Πέτρας.

Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 588) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και υλοποιείται με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνδράμει στην προσπάθεια για την αντιπλημμυρική προστασία των κατοικημένων περιοχών, καθώς και για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του περασμένου χειμώνα. Χωματουργικά μηχανήματα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λέσβου εκτέλεσαν όλο το προηγούμενο διάστημα εργασίες καθαρισμού σε χειμάρρους στην περιοχή της Βαρειάς, του Αεροδρομίου και της Αγίας Μαρίνας στη Δ.Ε. Μυτιλήνης, στην περιοχή των Μιστεγνών στη Δ.Ε. Λουτρόπολης Θερμής, στον χείμαρρο στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Καλλονής και στους χειμάρρους του Χρούσου, του Ταβαρίου και του Ποδαρά της Δ.Κ. Μεσοτόπου, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τον καθαρισμό του χειμάρρου στην περιοχή του Αφάλωνα, στον χείμαρρο της Ποταμιάς και στον χείμαρρο του Ταξιάρχη Παρακοίλων στην Δ.Ε. Καλλονής.

Ταυτόχρονα, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι εργασίες για την αποκατάσταση των αναχωμάτων και τον καθαρισμό του ποταμού Βούλγαρη, στο πλαίσιο του έργου «Καθαρισμός χειμάρρων Δημοτικής Ενότητας Ερεσού – Αντίσσης» προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για τον καθαρισμό των χειμάρρων στην Ερεσό.

Τέλος, για τον καθαρισμό των χειμάρρων στη Νότια Λέσβο, έχει ήδη δημοπρατηθεί και βρίσκεται στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου για την υπογραφή της σύμβασης το έργο «Καθαρισμός χειμάρρων Δημοτικών Ενοτήτων Πολιχνίτου – Αγιάσου – Γέρας – Ευργέτουλα – Πλωμαρίου νήσου Λέσβου» συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου υπέγραψε, επίσης, τη σύμβαση του έργου «Παρεμβάσεις σε ρέματα και χειμάρρους στις πληγείσες από πυρκαγιές του 2012 περιοχές της ΝΔ Χίου» προϋπολογισμού 724.000 ευρώ. Στο πλαίσιο του έργου πρόκειται να εκτελεστούν έργα για την αντιπλημμυρική προστασία των παραρεμάτιων περιοχών του ρέματος μεταξύ του Οικισμού της Ελάτας και του Οικισμού του Πυργίου, η οποία έχει πληγεί από τις πυρκαγιές του 2012. Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του έργου είναι 8 μήνες και η χρηματοδότηση είναι από πιστώσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020». Το έργο θα υλοποιηθεί με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Χίου της Περιφέρειας Βορείου.

Η κα. Χριστιάνα Καλογήρου δήλωσε σχετικά: «Με στόχο την αντιπλημμυρική  προστασία συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην εκτέλεση έργων καθαρισμού χειμάρρων και αποκατάστασης των ζημιών από τις μεγάλες πλημμύρες του περασμένου χειμώνα. Είναι σταθερή η προσπάθειά μας για την υλοποίηση έργων πρόληψης, καθόσον τα προβλήματα είναι εδώ και χρόνια συσσωρευμένα και η κλιματική αλλαγή οδηγεί πλέον σε ακραία καιρικά φαινόμενα».