Επέστρεψαν…. μόλις 13 μετανάστες από την Μυτιλήνη στην Τουρκία

Στην Τουρκία επέστρεψαν 13 παράτυποι μετανάστες 

Στην Τουρκία επέστρεψαν 13 παράτυποι μετανάστες υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής -Frontex, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας.

Όλοι ήταν άνδρες μεταξύ των οποίων, επτά  από το Πακιστάν, δύο από την Αίγυπτο, ένας από το Μάλι, ένας από το Ιράν, ένας από το Λίβανο και ένας από το Μπαγκλαντές.

Για 11 υπήρχε απορριπτική απόφαση χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας σε β΄ βαθμό, ένας είχε ανακαλέσει τη βούλησή του για υποβολή αιτήματος χορήγησης ασύλου και ένας είχε παραιτηθεί από το σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει.

Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε με πλοίο ναυλωμένο από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής -Frontexπου απέπλευσε από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό το Δικελί της Τουρκίας την Πέμπτη 14/09/17.

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές που πραγματοποιούνται στην Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).β)

Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014 για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας.