Με αιχμή την κουζίνα της η Μυτιλήνη κερδίζει το χαμένο έδαφος στον τουρισμό (pics, vid)

Χάχλες, γκιουζλεμέδες, σουγάνια κι άλλες τέτοιες άγνωστες λέξεις με ανατολίτικη πολλές φορές καταγωγή.


Αν δεν είσαι Μυτιληνιός, θα πρέπει να έχεις επισκεφτεί τουλάχιστον μία φορά το νησί για να τις γνωρίζεις και να ξέρεις σε τι αντιστοιχούν. Άπαξ και τις γνώρισες δεν θα τις ξεχάσεις ποτέ.

Ο 
γευστικός παράδεισος της Μυτιλήνης και με τον όρο εννοούμε τόσο την κουζίνα του νησιού και τις παραδοσιακές συνταγές του που χάνονται στα βάθη των αιώνων, όσο και τα τοπικά προϊόντα, την πρώτη ύλη δηλαδή, είναι ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της τοπικής κοινωνίας για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στον τομέα του τουρισμού.

Πρόσφατα στο Μόλυβο της Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε το πρώτο φεστιβάλ γεύσεων του νησιού με τον τίτλο Lesvos food fest και προσέλκυσε πολύ κόσμο ο οποίος ήθελε να δει από κοντά τον γαστρονομικό πλούτο του νησιού.

Το φεστιβάλ μπορεί να έγινε στο 
Μόλυβο, φημισμένο ταξιδιωτικό προορισμό στο βόρειο τμήμα αλλά ολόκληρο το νησί αποτελεί ένα μωσαϊκό γεύσεων με βάση τους μεζέδες, το ελαιόλαδο και φυσικά το ούζο, σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης.

Στις τρεις μέρες που κράτησε το φεστιβάλ, έγιναν αρκετές εκδηλώσεις για την γνωριμία των επισκεπτών με την κουζίνα του νησιού μέσα από μια ιδιαίτερη παρουσίαση. Γυναίκες του Μολύβου, άνοιξαν τα σπίτια τους και τις αυλές τους και παρασκεύασαν επί τόπου παραδοσιακά εδέσματα δείχνοντας τα μυστικά των συνταγών τους. Επειδή στη Μυτιλήνη η οικοτεχνία και γενικώς ο παραδοσιακή κουζίνα έχει περάσει κάθετα στο χώρο της επαγγελματικής εστίασης τα ίδια εδέσματα μπορεί να τα απολαύσει κανείς και στις ταβέρνες και εστιατόρια του νησιού.

Από τα σπιτικά 
ζυμαρικά, τις πίτες, τα θαλασσινά της περιοχής με κορυφαία τη σαρδέλα Καλλονής μέχρι τα “γεμάτα” τα τοπικά αμυγδαλωτά, η κουζίνα της Μυτιλήνης είναι μέρος του πολιτισμού και του ιδιαίτερου χρώματός της.


Το φεστιβάλ έκλεισε με τον σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου να μαγειρεύει με θέα στο ηλιοβασίλεμα του Μολύβου και δεκάδες τουρίστες να απολαμβάνουν το θέαμα, τις μυρωδιές και την ατμόσφαιρα.

Στο φεστιβάλ έγινε επίσης παρουσίαση τοπικών ελαιολάδων, μπαχαρικών και αρωματικών βοτάνων καθώς και ένα μεγάλο ανοιχτό τραπέζι με τοπικές λιχουδιές απ’ όπου πέρασαν εκατοντάδες κόσμου.

Η Μυτιλήνη επίσης φημίζεται για το ούζο της. Δυνατό, ελαφρύ, πολύ αρωματικό, πολλαπλής απόσταξης, οι επιλογές πολλές από τις αρκετές ποτοποιίες του νησιού τις οποίες μπορεί κανείς να επισκεφτεί και να δοκιμάσει όχι μόνο ούζο αλλά και διάφορα άλλα τοπικά ποτά. Και μάλιστα οι ποτοποιίες του νησιού έχουν και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα όπως λέει στο CNN Greece ο κ. Ιγνάτης Πατρικόπουλος, γενικός διευθυντής της ποτοποιίας ΕΒΑ η οποία εξάγει σε περισσότερες από 20 χώρες.