H ταξιδιωτική εμπειρία στην Λέσβο περνάει από το Μουσείο Ούζου της Ποτοποιίας Πλωμαρίου τον Κόσμο του Ούζου

Η Λέσβος η υπερβατική, η αντιθετική, η κοιτίδα της παράδοσης, η πατρίδα του ούζου με την επιβλητική ιστορία υποδέχεται τους επισκέπτες της με δυνατά αρώματα γλυκάνισου, υποσχόμενη μοναδικές εμπειρίες.


Το ταξίδι στην Λέσβο, δε μπορεί να μη συνοδευτεί από μία  επίσκεψη στο Πλωμάρι, την πρωτεύουσα του εθνικού μας αποστάγματος και το  Μουσείο Ούζου της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, τον «Κόσμο του Ούζου». 

Εκεί όπου με μεράκι και περίσσεια φροντίδα αποστάζεται καθημερινά με τρόπο λυτρωτικά αργό στους 18 μικρούς χάλκινους άμβυκες το παραδοσιακό απόσταγμα με την αναλλοίωτη στο χρόνο μυστική συνταγή. Το αποστακτήριο της Ποτοποποιίας Πλωμαριου Ισίδωρος Αρβανίτης  δέχεται τους επισκέπτες προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία  υπογραμμίζοντας διακριτικά την λεσβιακή κουλτούρα, επαναφέροντας μοναδικά  λαογραφικές θύμισες. 


Το καλοκαίρι στην Λέσβο, βαθιά λυτρωτικό, μοναδικά ελληνικό μετουσιώνει κλασσικές εικόνες στα μικρά ουζερί του χωριού μυώντας  αργά και μυσταγωγικά τους επισκέπτες στην νοοτροπία του νησιού μέσα από ένα ποτήρι από το προϊόν του τόπου της το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. Στα στενά καλντερίμια, στα πολύχρωμα καφενεία του χωριού, εκεί που ο τόπος σφύζει από δυνατούς ήχους και αυθεντικούς ανθρώπους θα βιώσετε μοναδικά την εμπειρία της ουζοποσίας που στην Λέσβο ξεκινάει και τελειώνει με ένα ποτήρι του εμβληματικού Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου γύρω από ένα τραπέζι με ανθρώπους γελαστούς και  ανεπιτήδευτα πρόσχαρους που πρόθυμα θα σας αποκαλύψουν τους θησαυρούς του τόπου τους.


Η  Λέσβος του Μυριβήλη, της Σαπφούς, του Θεόφιλου αναβλύζει αρώματα γλυκάνισου και στέκει αυτόνομη και προικισμένη με τους φημισμένους ελαιώνες, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα κτήρια βιομηχανικής αρχιτεκτονικής μάρτυρες μιας μοναδικής ανάπτυξης του 19ου αιώνα. Η Μυτιλήνη με τα περίφημα αρχοντικά, ο αυτοκράτορας Μόλυβος, το Πλωμάρι με τα κρυστάλλινα νερά και τους ανοιχτόκαρδους ανθρώπους, το Σίγρι με το απολιθωμένο δάσος, η Ερεσσός και η Αγιάσος  ολοκληρώνουν την ταξιδιωτική εμπειρία.

Ο επισκέπτης του μουσείου εντρυφεί στην τέχνη της απόσταξης και βιώνει την κουλτούρα της «ουζοποσίας» που στην Λέσβο αποτελεί δράση έντονης κοινωνικότητας και έκφραση συναισθημάτων μέσα από μια διαδραστική εμπειρία. Γνωρίζοντας τα βότανα της Λεσβιακής γης, συναντώντας την εντυπωσιακή συλλογή μουσειακών αντικειμένων, ακούγοντας την ιστορία του εθνικού μας ποτού, μυρίζοντας τα μοναδικά αρώματα, μαθαίνοντας τα στάδια της γευστικής δοκιμής  και παρακολουθώντας την ιεροτελεστία της απόσταξης στους μικρούς χάλκινους άμβυκες βαδίζοντας στα χνάρια του επίμονου τελειομανή Πλωμαρίτη του Ισίδωρου Αρβανίτη που ξεκίνησε να αποστάζει το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου το 1894. 


Το καλοκαίρι στην Λέσβο με τα  λαϊκά αυτοσχέδια πανηγύρια, εντυπώνει βαθιά μια ατμόσφαιρα ενότητας, αποδίδει άριστα την έννοια της  ελληνικής φιλοξενίας  με το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου να πυροδοτεί την διάθεση περιπαικτικά σε ένα ταξίδι στον Κόσμο του Ούζου!

ΘΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ

Μάιος – Οκτώβριος

Τρίτη – Σάββατο
10:00 – 15:00

Κυριακή
09:00 – 14:00

Έναρξη ξενάγησης κάθε ώρα

Νοέμβριος – Απρίλιος

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή
10:00 – 15:00

Έναρξη ξενάγησης κάθε ώρα

Ξεναγήσεις για περισσότερα από 20 άτομα γίνονται κατόπιν συνεννόησης
στο τηλ. +30 22520 31450 ή με email στο: grammateia@ouzoplomari.gr
Είσοδος 2€

Δωρεάν είσοδος σε νέους κάτω των 18 ετών, φοιτητές και ανέργους

Λεπτομέρειες για το Μουσείο του Ούζου: http://www.theworldofouzo.gr
Ιστοσελίδα: http://www.ouzoplomari.gr/