Πλήθος κόσμου προσκύνησε και συμμετείχε στις εκδηλώσεις στην Παναγιά την Κρυφτή στο Πλωμαρι

Προσκυνηματική επίσκεψη με Θεία Λειτουργία στην Παναγιά την Κρυφτή


Όπως κάθε χρόνο, έτσι φέτος για 11η χρονιά,, το Σάββατο 5 Αυγούστου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον», διοργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία, προσκυνηματική επίσκεψη με Θεία Λειτουργία στο γραφικό ξωκλήσι της Παναγιάς της Κρυφτής στο Πλωμάρι που βρίσκεται κρυμμένο στις απόκρημνες ακτές της περιοχής Πλωμαρίου, 5 ναυτικά μίλια δυτικά του Πλωμαρίου μετά τη Μελίντα και ανήκει στο Δημοτικό διαμέρισμα Παλαιοχωρίου. Το ξωκλήσι αυτό είναι κρυμμένο όλο σε μια ευρύχωρη σπηλιά ενός βράχου και, σύμφωνα με την παράδοση, αφού κρύφτηκε εκεί μια κοπέλα με το παιδί της κυνηγημένη από τους Τούρκους με άλογα, σώθηκε και έταξε στην Παναγιά τη σπηλιά αυτή να την κάνει εκκλησία.

Σ αυτό το μοναδικό πολιτισμικό τοπίο (μνημείο γεωλογικό, θρησκευτικό, ιστορικό, φυσικό) που έχει καταγραφεί, ως γεώτοπος, στο γεωτουριστικό χάρτη του Γεωπάρκου της Λέσβου, η προσέλευση των προσκυνητών από διάφορα μέρη της Λέσβου (Παλαιοχώρι, Πλωμάρι, Μυτιλήνη, κ.ά.), αλλά και επισκέπτες του νησιού, ήταν μεγάλη. Επίσης, παρευρέθηκαν, ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου κ. Μανώλης Αρμενάκας με την οικογένεια του και το όμορφο τρεχαντήρι του, με τους συνεργάτες του, πολλοί διακεκριμένοι και ξενιτεμένοι συντοπίτες μας. Η μετάβαση των προσκυνητών στο ξωκλήσι της Παναγιάς της Κρυφτής, έγινε, κυρίως δια θαλάσσης, με το πλωμαρίτικο καραβόσκαρο «Ασπασία». Όλοι οι προσκυνητές παρακολούθησαν κατανυκτικά τη θεία Λειτουργία με την παπαδιαμάντεια ατμόσφαιρα, στην οποία ιερούργησε ο πάτερ Χαράλαμπος. Χαρακτηριστική και συμβολική ήταν η παρουσία των αλόγων από το ομώνυμο Σύλλογο Παλαιοχωρίου.

Ακολούθησε φαγητό και γλέντι στην παραλιακή ταβέρνα «Διαμάντι» της πανέμορφης Μελίντας με τοπικά εδέσματα και με εξαιρετικό παραδοσιακό μουσικό σχήμα,ε επικεφαλής του οποίου ήταν ο Γιάννης Καλαφατέλης (ακορντεον) .

Ευχαριστούμε θερμά την Ποτοποιία Αρβανίτη για τη χορηγία της καθώς και όλους τους δωροδότες αυτής της εκδήλωσης, τον κατάλογο των οποίων θα αναρτήσουμε σύντομα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας.


Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Γιώργο Παπαδόπουλο