Χ. Αθανασίου: Κατεπείγουσα ανάγκη διάθεσης λυόμενων αιθουσών διδασκαλίας στα Σχολικά κτίρια της Λέσβου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναφορά προς τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου, κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου με θέμα την κατεπείγουσα ανάγκη διάθεσης λυόμενων αιθουσών διδασκαλίας στα Σχολικά κτίρια που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς:


ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου

Κύριε υπουργέ,

Σας επισυνάπτω την υπ. αριθμ. 48112 / 09-08-2017 επιστολή του Δημάρχου Λέσβου, με θέμα την κατεπείγουσα ανάγκη διάθεσης λυόμενων αιθουσών διδασκαλίας στα Σχολικά κτίρια που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.

Την 12η Ιουνίου 2017 ο εγκέλαδος χτύπησε το νησί της Λέσβου προκαλώντας τεράστιες καταστροφές, κυρίως στη νότια πλευρά του νησιού με θλιβερά αποτελέσματα, το θάνατο μιας γυναίκας. Ένα ολόκληρο χωριό ισοπεδώθηκε και πολλά κτήρια σε όλο το νησί κριθήκαν κατεδαφιστέα. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται δημόσια κτήρια και σχολικές μονάδες.

Σε έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας (ΚΤ.ΥΠ Α.Ε) και των πολιτικών μηχανικών της, αρκετά σχολικά κτήρια καταταχτήκαν στις κατηγορίες Γ’, Δ’, ΣΤ’, δηλαδή ακατάλληλα, κατεδαφιστέα και κατεδαφισμένα.

Οι αρχικές σκέψεις για την επερχόμενη σχολική χρόνια είναι, η συστέγαση σχολείων και η λειτουργιά απογευματινής βάρδιας . Κάτι τέτοιο θα επιτείνει υπάρχοντα προβλήματα, μιας και οι πληγείσες περιοχές είναι κατά βάση αγροτικές, με αδυναμία των γονέων να απασχολήσουν τα παιδιά του Δημοτικού τις πρωινές ώρες, για να μπορέσει να λειτουργήσει η απογευματινή βάρδια. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσω ότι ακατάλληλα κριθήκαν μόνο δημοτικά σχολεία.

Η επιλογή των προκάτ-κοντέινερ αιθουσών είναι μάλλον προτιμότερη, διότι επιλύει τέτοιου είδους σοβαρά πρακτικά ζητήματα.

Λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι ενέργειες σας θα πρέπει να είναι άμεσες και προς την κατεύθυνση των προκάτ-κοντέινερ αιθουσών, ώστε να λειτουργήσει εύρυθμα η σχολική κοινότητα.

Ο ΑΝΑΦΕΡΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΧΑΡ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ