Αστρονόμοι «έφτιαξαν» το νυχτερινό ουρανό της Μυτιλήνης που ενέπνευσε τη Σαπφώ

Αστρονόμοι «έφτιαξαν» το νυχτερινό ουρανό της Μυτιλήνης


Αποτέλεσε σπαζοκεφαλιά για πολλούς μελετητές, αλλά ελάχιστα πράγματα είχαμε καταφέρει να μάθουμε μέχρι πρότινος, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η φημισμένη ποιήτριά μας Σαπφώ είχε γράψει το ποίημά που έγινε γνωστό με τον τίτλο Γρήγορα η ώρα πέρασε. Ωστόσο τρεις ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Άρλινγκτον επιχείρησαν να χρονολογήσουν το ποίημα, και ίσως τα κατάφεραν.

{Η λυρική ποιήτρια φαίνεται πως έγραψε το διασημότερο ποίημά της το 570 π.Χ., από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου.}

Για τη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Astronomical History and Heritage, δέχθηκαν την υπόθεση ότι το ποίημα γράφτηκε το 570 π.Χ. στη Λέσβο. Στη συνέχεια με το αστρονομικό λογισμικό Starry Night 7.3 προσπάθησαν να υπολογίσουν ποιες ημερομηνίες θα έδυαν οι Πλειάδες πριν από τα μεσάνυχτα στον ουρανό της πόλης, το συγκεκριμένο έτος. Η Σαπφώ γράφει για τη μοναξιά της τα μεσάνυχτα αφού έχει δύσει το φεγγάρι και η Πούλια, δηλαδή το αστρικό σμήνος των Πλειάδων.

{Το αστρονομικό λογισμικό έδειξε λοιπόν ότι οι Πλειάδες έδυσαν μεσάνυχτα στις 25 Ιανουαρίου ενώ από την ημερομηνία αυτή και μετά δύουν όλο και νωρίτερα κάθε βράδυ.}

«Το ερώτημα της χρονολόγησης είναι περίπλοκο, δεδομένου ότι εκείνη την εποχή δεν είχαν ακριβή μηχανικά ρολόγια, ίσως να είχαν μόνο ρολόγια νερού» λέει ο Μάνφρεντ Κουνζ, καθηγητής Φυσικής και πρώτος συντάκτης της δημοσίευσης. «Για το λόγο αυτό, υπολογίσαμε και την τελευταία ημερομηνία κατά την οποία οι Πλειάδες θα ήταν ορατές για την Σαπφώ κάποια στιγμή το απόγευμα» τόνισε. «Από εκεί μπορέσαμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια την εποχή του έτους από τα μέσα του χειμώνα μέχρι τις αρχές της άνοιξης» είπε ο Κρουζ.


Πηγή pontos-news.gr