Μεγάλο Πανηγύρι της Παναγίας Μόσνας στην Αγία Παρασκευή Λέσβου- 22-23 Αυγούστου

Μεγάλο Πανηγύρι της Παναγίας Μόσνας 

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής Λέσβου προετοιμάζεται και φέτος για τη διοργάνωση του Πανηγυριού της Παναγίας της Μόσνας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017.

Οι κουλπαντζίδες του φετινού Πανηγυριού θα είναι οι παρακάτω:

- Βογιατζής Κωνσταντίνος
- Πατσής Σωτήριος
- Ταφύλιας Μ. Χαράλαμπος

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πανηγυριού έχει ως εξής:

Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017:

11:οο – Στολισμός και περιφορά του μοσχαριού στο χωριό
19:00 – Παρέλαση Λαογραφικού Συλλόγου με παραδοσιακές στολές και γαϊδουράκια
22:00 – Έναρξη διασκέδασης στο εξωκλήσι της Παναγίας στην περιοχή «Μόσνα» με ζωντανή ορχήστρα

Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017:

08:00 – Θεία Λειτουργία στο εξωκλήσι
10:00 – Διανομή παραδοσιακού φαγητού «κισκέτς»
19:00 – Γαϊδουροδρομίες στην περιοχή «Λιγαρίδια» με πλούσια έπαθλα
22:00 – Ολονύχτιο γλέντι στην πλατεία του χωριού


Το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας

Το τρίτο κατά χρονική σειρά μέσα στο έτος από τα Πανηγύρια που διοργανώνονται στην Αγία Παρασκευή είναι το διήμερο Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας στα εννιάμερα της Χάρης της στις 22 και 23 Αυγούστου εκάστου έτους. Πρόκειται για το τελευταίο πανηγύρι της κάθε χρονιάς  στο χωριό και ουσιαστικά σηματοδοτεί και το τέλος κάθε καλοκαιριού. Η τοποθεσία στην οποία πραγματοποιείται είναι το εξωκλήσι της Παναγίας στο βουνό Μόσνα μόλις 2,5 χλμ βορειοανατολικά της Αγίας Παρασκευής. Το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας αποτελεί άλλη μία αξιοσημείωτη εκδήλωση στα παραδοσιακά δρώμενα της Αγίας Παρασκευής, διοργανώνεται πλέον από τον πολύ δραστήριο Λαογραφικό Σύλλογο μετά από πολυήμερη προετοιμασία και με την οικονομική συνδρομή των συγχωριανών μας και κατά γενική ομολογία η διεξαγωγή του έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο με την συμμετοχή των Αγιαπαρασκευωτών να κρίνεται καθολική και παράλληλα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ανθρώπων εκτός Αγίας Παρασκευής.

Η ακριβής χρονολογία έναρξης διεξαγωγής του Πανηγυριού της Παναγίας της Μόσνας χάνεται στο βάθος των χρόνων, ωστόσο υπάρχει αποτυπωμένη φωτογραφία από ένα πανηγύρι των αρχών της δεκαετίας του 1930. Το Πανηγύρι πραγματοποιούνταν παραδοσιακά από τους τσομπάνιδες του χωριού μας κάθε χρόνο από πολύ παλιά, μέχρι που διακόπηκε για κάποια χρόνια εξαιτίας της κατοχής του 1940. Το Πανηγύρι το συναντάμε ξανά στις αρχές της δεκαετίας του ’50 έως και την αρχή της περιόδου της χούντας. Την αναβίωση του ανέλαβε ξανά ο Λαογραφικός Σύλλογος το 1985 επί προεδρίας Παναγιώτη Ιγν. Τσακύρη και το διοργανώνει ανελλιπώς έως τις ημέρες μας.

Η πρώτη μέρα του Πανηγυριού (22 Αυγούστου) ξεκινάει με την μεσημεριανή περιφορά του στεφανωμένου μόσχου, δωρεά του κουλπαντζή, στους δρόμους του χωριού υπό τους ήχους λαϊκής παραδοσιακής μουσικής και με τη συνοδεία της στολισμένης εικόνας της Παναγίας να προπορεύεται της περιφοράς. Τα μέλη του Λαογραφικού Συμβουλίου ακολουθούν με τους δίσκους για αφιερώματα και με τα μπουχούρια (μυροδοχεία που καταλήγουν σε στενό επιμήκη λαιμό, διάτρητο, για να φεύγει με ορμή το αρωματικό νερό) ραντίζουν τον κόσμο  με ροδόσταμο. Οι ντόπιοι ακουμπούν με το χέρι το ζώο και τοποθετούν στη ράχη του τα μικρά παιδιά για να είναι υγιή.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιείται υπό τη συνοδεία μουσικών οργάνων η παρέλαση των μελών του Λαογραφικού Συλλόγου μέσα από την αγορά του χωριού. Τα μέλη είναι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές (βράκες) και καβαλεύουν στολισμένα γαϊδούρια και όχι άλογα, ως αναβίωση του παραδοσιακού τρόπου μετακίνησης από το χωριό προς το εξωκλήσι της Παναγίας στο βουνό της Μόσνας με γαϊδούρια μέσω του παλαιού δύσβατου μονοπατιού, πριν φτιαχτεί ο τωρινός χωμάτινος αυτοκινητόδρομος. Της παρέλασης προπορεύεται ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου με το λάβαρο του Συλλόγου.

Το βράδυ της πρώτης ημέρας γύρω από το εξωκλήσι της Παναγίας της Μόσνας στήνεται ολονύχτιο γλέντι με ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα και όλοι οι προσκυνητές είτε με άλογα πλέον ή γαϊδούρια όπως παλαιότερα, είτε με τα αυτοκίνητα, είτε πεζοί καταφθάνουν ολονυχτίς στην όμορφα διαμορφωμένη τοποθεσία πάνω στο βουνό της Μόσνας.

Η δεύτερη ημέρα του Πανηγυριού (23 Αυγούστου) ξεκινάει με την τέλεση της πρωινής Θείας Λειτουργίας και μετά το πέρας της διανέμεται δωρεάν στους προσκυνητές το παραδοσιακό «κισκέτς», αφού πρώτα ευλογηθεί από τον ιερέα. Η παρασκευή του «κισκέτς» ξεκινάει από το προηγούμενο βράδυ και η διαδικασία αυτή απαιτεί ολονύκτια μέριμνα.

Το απόγευμα της δεύτερης ημέρας διεξάγονται στην περιοχή Λιγαρίδια (περιοχή μεταξύ του χωριού και του βουνού Μόσνα) παρουσία πλήθους κόσμου οι καθιερωμένες πλεόν γαϊδουροδρομίες με πλούσια έπαθλα και αρκετές συμμετοχές. Το βράδυ της δεύτερης ημέρας η διασκέδαση μεταφέρεται στην πλατεία του χωριού με πολύ ζωντανή μουσική και χορό και διαρκεί μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας.


Πληροφορίες  agiaparaskevionly.wordpress.com