Επιστροφές προσφύγων από Ευρώπη στη Ελλάδα και νέες ροές στα νησιά..στα επίπεδα του 2016

Τη στιγμή που οι προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται αμείωτες, η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να στείλει πίσω στην Ελλάδα εκατοντάδες μετανάστες στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων Ε.Ε.-Ελλάδας-Τουρκίας.


Με την απόφαση να είναι δεσμευτική, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ότι δεν γνωρίζει ακόμα πού θα εγκατασταθούν τα άτομα αυτά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήδη περίπου 400 αιτήσεις από τη Γερμανία έχουν πραγματοποιηθεί με αίτημα να επανεγκατασταθούν στην Ελλάδα, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των αντίστοιχων αιτήσεων που έχουν γίνει σε Ολλανδία, Ην. Βασίλειο και Γαλλία «Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και αναμένουμε τις πρώτες επιστροφές τον επόμενο μήνα.

Θα ξεκινήσουμε με ένα μικρό αριθμό σαν ένδειξη φιλίας. Η Ελλάδα έχει ήδη δεχτεί τόσο πολλούς πρόσφυγες, έχει βρεθεί σε τόσο μεγάλη πίεση που το να δεχτεί περισσότερους θα ήταν παράλογο, σχεδόν αστείο αν δεν επρόκειτο για τέτοιου είδους τραγωδία. Δεν ξέρω πού θα πάνε, αν θα είναι στην Αθήνα ή στη Θήβα, θα φιλοξενηθούν σε διαμερίσματα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πάντως, οι συνθήκες θα είναι καλές, έχουν βελτιωθεί αισθητά και θα είναι σύμφωνες με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο Ελληνας υπουργός.

Το οξύμωρο στην όλη υπόθεση είναι οι εξαιρετικά χαμηλοί ρυθμοί που υπάρχουν στην εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα προς τις χώρες της Ε.Ε., ενώ οι αφίξεις των τελευταίων 10 ημερών είναι στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο του 2016! Σάμος, Λέσβος, Χίος και Κως συνεχίζουν να δέχονται εκατοντάδες μετανάστες, ενώ μόλις σε μία εβδομάδα έφτασαν 1.400 νέοι μετανάστες στα τέσσερα νησιά. «Οι ροές αυτή την περίοδο είναι ακριβώς όπως πέρσι, περίπου 450-500 άτομα το μήνα, ενώ οι μετανάστες λένε στις αρχές ότι έκαναν περισσότερες από 6 με 7 προσπάθειες για να καταφέρουν να έρθουν στα νησιά. Ηδη μέσα σε 17 μέρες είχαμε 400 αφίξεις», λέει στον «Ε.Τ.» ο αναπληρωτής δήμαρχος Χίου, Απόστολος Τζιώτης. Στο νησί αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στη δομή της ΒΙ.ΑΛ. 1.065 άτομα, με τη χωρητικότητα του κέντρου να είναι στα 850, ενώ ακόμα 270 άνδρες μετανάστες βρίσκονται στο χώρο της Σούδας, με την υπόσχεση του υπουργείου να είναι ότι στα τέλη Αυγούστου θα έχει καταργηθεί αυτός ο χώρος.

Ενώ στη Χίο φαίνεται πως η πλειοψηφία των ΜΚΟ έχει απομακρυνθεί παραμένοντας στο νησί μόνο οι «απαραίτητες», στη Λέσβο φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα έχουν προστεθεί κι άλλες. «Δεν βλέπω καμία αποχώρηση, ίσα ίσα σαν να ήρθαν κι άλλες», υποστήριξε ο δήμαρχος, Σπύρος Γαληνός. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε διακηρύξει την απομάκρυνση των ΜΚΟ από τα νησιά από την 1η Αυγούστου. Αυτή τη στιγμή στη Λέσβο ζουν 5.000 μετανάστες, εκ των οποίων οι 3.600 διαμένουν στο κέντρο που διαχειρίζεται το υπουργείο, το οποίο όμως έχει χωρητικότητα 2.330 ατόμων.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ


Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου