Τα Αποτελέσματα της εκδήλωσης "Ο Σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017" στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Ο Σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Ιουλίου  εκδήλωση με θέμα "Ο Σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017" που διοργάνωσε  το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια των Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων 2017.  Στόχος της εκδήλωσης ήταν η αποτίμηση της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας στη Νότια Λέσβο. Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν:

Ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου  με θέμα: "Ο σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017 :

  Γεωτεκτονικό πλαίσιο – Ενεργά ρήγματα – Σεισμική ιστορία – Πρώτα συμπεράσματα". Παρουσίασε το γεωτεκτονικό πλαίσιο του Βόρειο-ανατολικού Αιγαίου και τις αιτίες της υψηλής σεισμικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Λέσβου. Παρουσιάσθηκαν τα στοιχεία της ιστορικής σεισμικότητας της περιοχής  καθώς και τα αποτελέσματα των ερευνών για τον εντοπισμό και την χαρτογράφηση των ενεργών ρηγμάτων και τη σεισμικότητα της Λέσβου. Παρουσιάσθηκαν τέλος τα όργανα παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας που έχουν εγκατασταθεί στη Λέσβο τα τελευταία χρόνια καθώς και μετά το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 αλλά και οι πιο πρόσφατες παρατηρήσεις και τις επιφανειακές διαρρήξεις και καλαισθητικά φαινόμενα που δημιουργηθήκαν από τη δόνηση.

Ο Καθηγητής Νίκος Σουλακέλλης, Εργαστήριο Θεματικής Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής, Tμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα: "Μεθοδολογία τρισδιάστατης  αποτύπωσης των επιφανειακών αποτελεσμάτων της σεισμικής δραστηριότητας" ανέπτυξε την μεθοδολογία που εφαρμόζεται από το Τμήμα Γεωγραφίας με μεθόδους χαρτογράφησης υψηλής ανάλυσης με την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής μέσω εναέριας και επίγειας φωτογραμμετρίας, χρήση UAV – Drones, Laser Scanner και φωτογραφικών μηχανών, η οποία παρέχει πλήρως αξιόπιστα χωρικά δεδομένα, υψηλής διακριτικής ικανότητας (μικρότερης από 1 εκ.) σε τρεις διαστάσεις. Τα δεδομένα αυτά μέσω κατάλληλων λογισμικών αποδίδουν τρισδιάστατα μοντέλα σε επίπεδο κτηρίου, ικανά να δώσουν μετρητικές πληροφορίες στους ειδικούς επιστήμονες που μελετούν την σεισμική συμπεριφορά του κτηριακού αποθέματος και την εκτίμηση των βλαβών.

Ο Καθηγητής Κώστας Καλαμποκίδης από το Εργαστήριο Γεωγραφίας Φυσικών Καταστροφών, του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, σε σε συνεργασία με τον  Στρατή Νικέλλη ανέπτυξαν εισήγηση με θέμα «Θέματα Πολιτικής Προστασίας μετά τον Σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 στη Λέσβο», ανέπτυξε τα μέτρα πολιτικής προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις για την διαχείριση των επιπτώσεων του σεισμού και την αποκατάσταση της περιοχής.

Έκθεση για το σεισμικό κίνδυνο

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

Η εκδήλωσε αποτέλεσε τον καλύτερο τρόπο για την έναρξη της νέας δράσης του μουσείου που περιλαμβάνει έκθεση και την εκπαιδευτική δράση με τίτλο "Έλατε να γνωρίσουμε τους σεισμούς" η οποία θα διαρκέσει από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2017.

Η δράση η οποία πραγματοποιείται καθημερινά με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και των επισκεπτών του Μουσείου για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.

Η δράση ξεκινάει με περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου που αναφέρονται στην Γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου. Ειδικότερα περιλαμβάνει την  περιήγηση και ενημέρωση στην εκθεσιακή ενότητα του γεωδυναμικού καθεστώτος του Αιγαίου, των ενεργών ρηγμάτων και της σύγχρονης σεισμικότητας, τη γνωριμία με το σεισμολογικό σταθμό Σιγρίου και παρατήρηση καταγραφών σεισμικών δονήσεων σε πραγματικό χρόνο.

Η έκθεση "Ευαισθητοποίηση και Αντιμετώπιση του Σεισμικού Κινδύνου" δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος RACCE  σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθώς και εκπαιδευτικών φορέων από την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Βουλγαρία.

Η έκθεση παρουσιάζει ενότητες  για τα φυσικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές, τον τρόπο που έβλεπαν και αντιμετώπιζαν τους σεισμούς παλαιότεροι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο, την τεκτονική των λιθοσφαιρικών πλακών, τα σεισμικά κύματα κ.ά.

Ειδικό τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο σε θέματα πρόληψης και προετοιμασίας για την περίπτωση ενός σεισμού ενώ επίσης παρουσιάζονται θέματα για την προετοιμασία της οικογένειας, την προετοιμασία της σχολικής τάξης, τις ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά και τους τρόπους αντιμετώπισης του αισθήματος πανικού.
Παράλληλα με την έκθεση πραγματοποιείται καθημερινά για τους επισκέπτες του Μουσείου βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου που περιλαμβάνει προσομοίωση καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο με στόχο την εξοικείωση με το φαινόμενο και την μείωση του πανικού σε περίπτωση σεισμού και εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.


Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2253054434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr