Σοβαρή καταγγελία από την Ένωση Ιατρών Λέσβου «Απλήρωτες για μήνες είναι οι καθαρίστριες των Κέντρων Υγείας»

Απλήρωτες για μήνες είναι οι καθαρίστριες των Κέντρων Υγείας


Οι καθαρίστριες που προσλήφθηκαν τον Φεβρουάριο του 2017 για να καθαρίζουν τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) της Λέσβου, παραμένουν απλήρωτες και ανασφάλιστες για μήνες. Πρόκειται για 16 καθαρίστριες (8 στα ΚΥ και 8 στα ΠΙ), που προσλήφθηκαν με ατομικές συμβάσεις εργασίας τον Φεβρουάριο του 2017. Υπενθυμίζουμε, πως είχε μεσολαβήσει ένας ολόκληρος χρόνος, που τα ΚΥ και τα ΠΙ της Λέσβου δεν είχαν προσωπικό καθαριότητας. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 την καθαριότητα των ΚΥ και των ΠΙ είχε αναλάβει ιδιωτικό συνεργείο, στο οποίο εργάζονταν οι συγκεκριμένες εργαζόμενες.

Οι καθαρίστριες πληρώθηκαν με καθυστέρηση τον πρώτο μήνα εργασίας τους και έλαβαν ένσημα για τους 2 πρώτους μήνες. Από τότε εργάζονται χωρίς να πληρώνονται και χωρίς να καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους. Έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση καθώς συμπληρώνονται 5 μήνες που είναι απλήρωτες και έχουν πρόβλημα να καλύψουν πλέον και τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης. Ανάμεσα τους υπάρχουν εργαζόμενες με προβλήματα υγείας, που επειδή παραμένουν ανασφάλιστες, δεν δικαιούνται πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η υπομονή τους έχει εξαντληθεί, αφού δεν έχουν λάβει καν υπεύθυνη απάντηση από την διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, για το πότε και πώς πρόκειται να πληρωθούν.

Καταγγέλλουμε την συνεχιζόμενη απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, που εφαρμόζει η 2η ΥΠΕ στις καθαρίστριες. Γνωρίζουμε πως η περίπτωση αυτή, δεν αποτελεί εξαίρεση. Αντίθετα τείνει να γίνει καθεστώς όχι μόνο στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρουν βαριές ευθύνες για την κατάσταση αυτή. Δεν θα μείνουμε απαθείς. Θα βρεθούμε δίπλα στις συναδέλφισσες καθαρίστριες, για να διεκδικήσουμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Όχι στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.
Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ο Πρόεδρος                                              ο Γραμματέας

Παυλής Στρατής                                   Χρυσαφίδης Νίκος