Χ. Αθανασίου «Η προστασία των σεισμόπληκτων θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησής σας»-Που είναι η ΚΥΑ για το επίδομα ενοικίου;

Δελτίο Τύπου

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, ζητώντας την άμεση έκδοση των ΚΥΑ που αφορούν τις οικονομικές ενισχύσεις των σεισμόπληκτων της Λέσβου, όπως το επίδομα ενοικίου, προκειμένου οι συμπολίτες μας, τα σπίτια των οποίων κρίθηκαν ακατάλληλα, να εξασφαλίσουν στέγη και τροφή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς:

Τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Σκουρλέτη
τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρ. Σπρίτζη
τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτο

Θέμα: «Άμεση έκδοση των ΚΥΑ για την καταβολή των έκτακτων βοηθημάτων και του επιδόματος ενοικίου στους σεισμοπαθείς της Λέσβου»

Κύριοι Υπουργοί,

Ο ισχυρός σεισμός της 12ης Ιουνίου που έπληξε τη Λέσβο, ισοπέδωσε έναν ολόκληρο οικισμό, τον οικισμό της Βρισάς, αλλά και πολλά σπίτια σε χωριά της νότιας πλευράς του νησιού, οι κάτοικοι των οποίων μέσα σε λίγα λεπτά βρέθηκαν στο δρόμο.

Όσοι εκ των οποίων δεν διέθεταν ιδιόκτητο, φιλικό ή συγγενικό σπίτι να φιλοξενηθούν προσωρινά, βρήκαν καταφύγιο σε ξενοδοχεία του νησιού, τα έξοδα των οποίων ανέλαβε ο Δήμος Λέσβου μέχρι τις 30 Ιουνίου, ελπίζοντας πως μέχρι τότε οι σεισμόπληκτοι θα έχουν λάβει τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, προκειμένου να προχωρήσουν στην ενοικίαση μιας μονιμότερης κατοικίας.

Σήμερα, 200 περίπου σεισμοπαθείς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία που τους φιλοξενούσαν καθώς οι ξενοδόχοι έπρεπε να παραχωρήσουν τα δωμάτια σε τουρίστες που τα είχαν προκρατήσει πριν την ημέρα του μεγάλου σεισμού.

Οι 200 συμπολίτες μας, τα σπίτια των οποίων κρίθηκαν ακατάλληλα, έμειναν χωρίς τροφή και στέγη, κοιμούνται κυριολεκτικά σε δρόμους, πλατείες, ξωκλήσια, καλύβες και αυτοκίνητα.

Κύριοι Υπουργοί,

Η προστασία των σεισμόπληκτων θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησής σας.

Δεδομένου ότι το οικονομικό κόστος είναι ελάχιστο, έπρεπε άμεσα να είχατε διασφαλίσει τη σίτιση και τη διαμονή των πληγέντων από το σεισμό της 12ης Ιουνίου έως ότου λάβουν τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται και να καταβάλετε άμεσα το επίδομα ενοικίου που οι ίδιοι τους υποσχεθήκατε.

Άλλωστε στη σύσκεψη της 22ας Ιουνίου, που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιώτικής Πολιτικής, ο κ. Σπίρτζης, αναλύοντας το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού,  ανέδειξε ως μείζον την υπογραφή δύο ΚΥΑ που απαιτούνται προκειμένου να απελευθερωθούν οι οικονομικές ενισχύσεις των σεισμόπληκτων της Λέσβου, δίνοντας μάλιστα περιθώριο μίας εβδομάδας.

Το περιθώριο αυτό έχει ήδη εξαντληθεί, με τις ανάλογες επιπτώσεις στη ζωή των συμπολιτών μας.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί

Θα προβείτε άμεσα στην έκδοση των ΚΥΑ για να βρουν στέγη και τροφή οι πληγέντες από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου;

            Ο ερωτών


Χαράλαμπος Αθανασίου

Βουλευτής Νομού Λέσβου