«Κατασκήνωση δράσης» από ακτιβιστές και μετανάστες στις 21 Ιουλίου στην Λέσβο

«Κατασκήνωση δράσης» από ακτιβιστές και μετανάστεςΗ «κατασκήνωση δράσης» η οποία διοργανώθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία και την Αλληλεγγύη Λέσβου, φέρνει ακτιβιστές από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες μαζί με περισσότερους από δέκα τοπικούς υπεύθυνους δράσης και ακτιβιστές-πρόσφυγες και θα περιλαμβάνει μία δημόσια δράση στις 21 Ιουλίου στη Μυτιλήνη.

«Αυτή η κατασκήνωση στοχεύει να φέρει στο προσκήνιο την κακή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες οι οποίοι έχουν παγιδευτεί στη Λέσβο λόγω της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Η αύξηση του αριθμού των αφίξεων και η αβεβαιότητα για το μέλλον τους έχει συνοδευτεί από κινδύνους σχετικά με την αδυναμία χρηματοδότησης και από κακές συνθήκες υποδοχής», δήλωσε ο υπεύθυνος εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας, Daniel Valls.


«Ενωμένοι αποδεικνύουμε ότι οι κάτοικοι  της Λέσβου, καθώς και άνθρωποι από όλη την Ευρώπη, είναι πρόθυμοι να υποδεχτούν τους πρόσφυγες και να μην αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται από την απάνθρωπη πολιτική της Ε.Ε.», δήλωσε η Έφη Λατσούδη, μία από τις ιδρύτριες της Αλληλεγγύης Λέσβου.

* * *

Η κατασκήνωση δράσης θα πραγματοποιηθεί  πριν από την 31η Ιουλίου και όταν θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το σύνολο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης που παρέχεται άμεσα σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά νησιά. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε., αλλά δεν έχει ανακοινωθεί κανένα σχέδιο για το πώς θα εφαρμοστεί αυτό. Χιλιάδες άνθρωποι αποκλείστηκαν στη Λέσβο εν αναμονή της απόφασης του Ελληνικού Διοικητικού Δικαστηρίου για την επιστροφή δύο Σύρων αιτούντων άσυλο στην Τουρκία.

Οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας θα περάσουν  χρόνο με τον Noori , ένα νέο  Σύρο πρόσφυγα, ο οποίος προς το παρόν βρίσκεται υπό κράτηση στη Μόρια, ύστερα από επτά μήνες κράτησης στο αστυνομικό τμήμα της Μυτιλήνης υπό άθλιες συνθήκες. Ο Noori κινδυνεύει να γίνει ο πρώτος αιτών άσυλο που επιστρέφεται επισήμως από την Ελλάδα με βάση το γεγονός ότι η Τουρκία θεωρείται «ασφαλής χώρα» στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Τον Ιούνιο του 2017, 940 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στη Λέσβο, αριθμός ρεκόρ για το 2017. Περισσότεροι από 400 πρόσφυγες έφθασαν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου.

Εργαστήρια, παρουσιάσεις και συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν καθ 'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας  στην κατασκήνωση  Αλληλεγγύης-ΠΙΚΠΑ  Λέσβου, μία ανοιχτή κατασκήνωση προσφύγων που φιλοξενεί τους πιο ευάλωτους  πρόσφυγες στο νησί και σε άλλες περιοχές στη Μυτιλήνη. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν:

- Κυριακή 16 Ιουλίου: παρουσιάσεις σχετικά με την κατάσταση στη Λέσβο από τοπικούς παράγοντες, πρόσφυγες στη Μόρια. Βραδινή προβολή του «On the Bride's Side» στο κέντρο της πόλης

- Δευτέρα 17 Ιουλίου: World Café με εμπνευσμένες ιστορίες ακτιβιστών και προσφύγων στο Κέντρο Υποστήριξης Mosaik

- Παρασκευή 21 Ιουλίου: Η εβδομάδα δράσης κορυφώνεται με μία δημόσια δράση, ο χρόνος και ο τόπος της οποίας θα ανακοινωθεί

- Σάββατο 22 Ιουλίου: Συναυλία στο Mousiko Café

left.gr