1o Lesvos Food Fest – ΜΟΛΥΒΟΣ ΛΕΣΒΟΥ- Ολο το πρόγραμμα εκδηλώσεων- 14-16 ΙΟΥΛΙΟΥ

Το 1ο Lesvos Food Fest είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί στο Μόλυβο από 14 έως 16 Ιουλίου 2017. Στόχος του Φεστιβάλ είναι η δυναμική προβολή της Λεσβιακής γαστρονομικής κουλτούρας.

Χορηγός επικοινωνίας και υποστήριξης LesvosPost.com

Η Λέσβος χάρη στη γεωγραφική της θέση αποτελεί διαχρονικά ένα σταυροδρόμι γαστρονομικών πολιτισμών που έχουν αφήσει τα ίχνη τους στις γεύσεις, τις μυρωδιές και τις συνταγές του τόπου. Εκεί που η Δύση ανταμώνει αρμονικά με την Ανατολή πρώτο λόγο έχουν τα ποιοτικά υλικά του πρωτογενή τομέα στην εποχή τους και το πάθος των οικοτεχνιών που αναδεικνύουν τα πρότυπα της υγιεινής Μεσογειακής διατροφής. Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό γεύσεων που βάζει στο επίκεντρο το μεζέ, το ουζάκι, μα πάνω απ’ όλα την παρέα. Τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα της γαστρονομίας του νησιού απεικονίζονται στο λογότυπο του φεστιβάλ (σαρδέλα, γλυκάνισος, ελιά) και συνθέτουν ένα σύγχρονο μοτίβο, που εκφράζει την γιορτινή μας διάθεση καθώς μαζευόμαστε γύρω από το τραπέζι!

Στο πλαίσιο των εργασιών για την προετοιμασία του 1ου Lesvos Food Fest συμπεριλάβαμε μια γκάμα δραστηριοτήτων που αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα, τις ντόπιες πρώτες ύλες και τη Λεσβιακή γαστρονομική κουλτούρα προσανατολίζοντας τις γεύσεις και την παρουσίαση τους σε ένα πάντρεμα παραδοσιακών και σύγχρονων πρότυπων. Οι δράσεις ανάδειξης των προϊόντων του νησιού μας συμπεριλαμβάνουν: 


Ημέρα 1η // 14-7-2017
Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ στις 18:30 ο Μόλυβος και οι κάτοικοί του ανοίγουν τις περιποιημένες αυλές και παροτρύνουν τον επισκέπτη σε μια περιπλάνηση  στα καλντερίμια του,  με ξεναγούς τις γυναίκες της γειτονιάς. Οι επισκέπτες στη συνέχεια θα μεταφερθούν μετά μουσικής στον ανοιχτό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης όπου θα προσφερθούν μεζεδάκια με οικοδεσπότες τους παραγωγούς του νησιού.

Εργαστήρι στις αυλές του Μολύβου  
Οι Μολυβιάτισες νοικοκυρές δημιουργούν ένα εργαστήρι παραγωγής πρώτων υλών και παροτρύνουν τους επισκέπτες να συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας. Τα υλικά, ζύμες και μίγματα πλάθονται μπροστά στους επισκέπτες ενώ εξηγούνται και παρουσιάζονται και οι υπόλοιπες φάσεις της παραγωγής των συνταγών.
Φέτος θα παρουσιαστούν στις αυλές οι Χάχλες, οι Γιοφκάδες, τα Αμυγδαλωτά (ή Γεμάτα) και το Κριθαράκι.
Στόχος της δράσης είναι η παρουσίαση συνταγών μέσα από τον ζωντανό πυρήνα των γυναικών της γειτονιάς που συναντιούνται με αφορμή την παραγωγή παραδοσιακών εδεσμάτων και πρώτων υλών για την καθημερινή τους μαγειρική ή για ειδικές κοινωνικές περιστάσεις.

Lesvos Fingerfood
Προσπαθώντας να αποφύγουμε την στατική εκθεσιακή παρουσίαση συσκευασιών, κάνουμε προτάσεις και συνθέσεις σε fingerfood// μπουκίτσες, παρουσιάζοντας ιδέες για σερβίρισμα. Η μεσογειακή τάση meze & tapas συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο και θέλει τις πρώτες ύλες να συνδυάζονται δυναμικά σε πρωτότυπα σκεύη.
Τα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν είναι:
·  Ελιές και προϊόντα ελιάς
·  Λάδι
·  Προϊόντα Αρτοποιίας
·  Αλίπαστα
·  Γαλακτοκομικά
·  Ζυμαρικά
·  Τραχανάς
·  Όσπρια
·  Αγροτικά Προϊόντα
·  Γλυκά - Μαρμελάδες
·  Αλκοολούχα Ποτά 
·  Αναψυκτικά
·  Πήλινα σκεύη παρουσίασης
·  Σκεύη από ξύλα ελιάς
·  Mέλι
Οι τελικές συνταγές-συνδυασμοί θα προκύψουν κατόπιν προτάσεων από τους συνεργαζόμενους σεφ, συνεργάτες και τους ίδιους τους παραγωγούς. Η παρουσίαση θα γίνει στην αυλή της Δημοτικής Πινακοθήκης Μολύβου στις 21:00.

Στόχος είναι προβολή των τοπικών προϊόντων παρουσιάζοντας παράλληλα εναλλακτικούς τρόπους τελικής παρουσίασής τους. Και σε αυτή τη δράση θα ενθαρρύνεται η συνεργασία μεταξύ των παραγωγών για την από κοινού παρουσίαση των προϊόντων σε μια ενιαία συνταγή.Ημέρα 2η // 15-7-2017
Τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα παιδιά που θα μυηθούν στις αισθήσεις και την τέχνη της μαγειρικής, ενώ το βραδάκι θα μεταφερθούμε σε ένα αλλοτινό σκηνικό beach party στην παραλία με κιθάρες και cocktail εμπνευσμένα από ποτά που παράγονται από τις Λεσβιακές ποτοποιίες.

Τιμώμενο πρόσωπο ο Αλέξανδρος Παπανδρέου σε ρόλο έκπληξη, παρουσιάζει τοπικά υλικά και συνταγές.

Διήμερο παιδικό παραδοσιακό εργαστήρι 10:00-12:00
Παιδιά 5-9 και 10+ ετών συμμετέχουν σε ένα εργαστήρι παραδοσιακών συνταγών που θα στηθεί στην πλατεία Λευκονοίκου, το Σάββατο και την Κυριακή 15 & 16 Ιουλίου.
Στόχος η ενεργοποίηση των αισθήσεων της μαγειρικής και η γνωριμία με τις πρώτες ύλες και τις συνταγές του νησιού μας. Οι συνταγή που θα κληθούν να παρουσιάσουν τα παιδιά είναι οι αλμυροί και οι γλυκοί γκιουζλεμέδες, ενώ η εισαγωγή στο εργαστήρι θα συμπεριλαμβάνει τις αρχές της Υγιεινής και Ασφάλειας στη διαχείριση τροφίμων, την χρησιμότητα της ανακύκλωσης του τηγανόλαδου καθώς και συζήτηση για τις προοπτικές εργασίας στον κλάδο τροφίμων.

Οpen bar στην παραλία 15-7-2017
Το Σάββατο βράδυ στις 21:00 δημιουργούμε ένα σκηνικό beach party και παρουσιάζουμε μια σύγχρονη εκδοχή παρουσίασης των αλκοολούχων ποτών που διαφοροποιείται από το κέρασμα και το συνοδευτικό φαγητού αναδεικνύοντας  συνδυασμούς αλκοολούχων ποτών σε cocktail ή long drinks με βάση τα αλκοολούχα ποτά που παράγονται στο νησί μας.

Στόχος αυτής της δράσης είναι η προβολή και ανάδειξη των τοπικών αλκοολούχων ποτών όπως ούζο, cherry, brandy, λικέρ σε ένα σκηνικό "πάρτυ" στην παραλία του Μολύβου με μελωδίες από μικρούς και μεγάλους μουσικούς 

Ημέρα 3η // 16-7-2017
Ούζο με μεζέ και χορό στο λιμάνι του Μολύβου
Μια ημέρα του φεστιβάλ αφιερωμένη στο ούζο. Η κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ με πρωταγωνιστές ντόπιους και επισκέπτες του νησιού θα παρουσιάσει όλες τις εκφάνσεις της Λεσβιακής διασκέδασης (χορός- μουσική-ουζοποσία)την Κυριακή το βράδυ στις 21:00

Μια γιορτή θα στηθεί στο λιμάνι του Μολύβου με έμφαση στη γαστρονομική παράδοση του νησιού που διαχρονικά βασίζεται στο ούζο, τον μεζέ και την παρέα.
Συντελεστές της εκδήλωσης θα είναι χορευτικά σωματεία, κοινό, ορχήστρες παραδοσιακής μουσικής, οι ταβέρνες λιμανιού και οι ποτοποιίες.

Παράλληλες δράσεις
Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις του Μολύβου -και όχι μόνο- σερβίρουν το παραδοσιακό «ούζο με μεζέ», φέρνοντας  στο προσκήνιο την καθημερινή συνήθεια του παλιού καφενείου.

Αλάτι και βότανα της Λέσβου
Σάββατο & Κυριακή 10:30 έως 12:30
Στο πρόσφατα ανακαινισμένο οθωμανικό χαμάμ παρουσιάζονται τα βότανα της Λέσβου σε συνδυασμό με το αλάτι της. Το εντυπωσιακό κτίριο του χαμάμ θα φιλοξενήσει αυτή τη δράση γνωριμίας του επισκέπτη με το αλάτι και τη διαδικασία παραγωγής του στις αλυκές Καλλονής που αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Μεσογείου. Μαζί με το αλάτι αναγνωρίζουμε, μυρίζουμε και συνδυάζουμε τα πολύτιμα βότανα της Λεσβιακής γης.

Oliveoiltasting
Σάββατο & Κυριακή 10:30 έως 12:30
To Συνεδριακό Κέντρο του Μολύβου θα φιλοξενήσει ελαιοπαραγωγούς για γνωριμία των επισκεπτών με την Αδραμιτιανή, την Κολοβή και τη Λαδιολιά από τις οποίες παράγεται το ξακουστό και πολυβραβευμένο ΠΓΕ Λεσβιακό ελαιόλαδο. Η γεσυσιγνωσία oliveoiltasting που θα συνοδεύεται από την  παραδασιακή καπιράδα.

Συνάντηση-Συζήτηση
Την Κυριακή 16/7 το απόγευμα στο Συνεδριακό κέντρο Μολύβου θα ευχαριστήσουμε τους χορηγούς και τους καλεσμένους μας και θα θέσουμε μαζί τους στόχους για το 2ο Lesvos Food Fest δίνοντας ραντεβού για το καλοκαίρι του 2018.

Περισσότερες πληροφορίες στα κάτωθι link:
www.theotheraegean.com

Χορηγός επικοινωνίας και υποστήριξης LesvosPost.com