Πραγματοποιήθηκε η 1η Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων Λέσβου στο Σίγρι

Ημερίδα με θέμα «1η Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων Λέσβου – Η συμβολή του πολιτισμού στην ανάπτυξη της Λέσβου» πραγματοποιήθηκε στο Σίγρι υπό τη διοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.Βασικό αντικείμενο της ημερίδας είναι η ενημέρωση των πολιτιστικών και δημιουργικών φορέων της Λέσβου για τις δυνατότητες χρηματοδότησής τους από ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς και η πληροφόρησή τους για έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Στόχος της είναι, επίσης, η δικτύωσή  τους  και η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, των καινοτόμων προσεγγίσεων της δημιουργίας αλλά και νέων τρόπων που θα διασφαλίζουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και σε άλλους τομείς.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου παραβρέθηκε στην 1η Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων Λέσβου που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η Περιφερειάρχης τόνισε τα ακόλουθα:

«Φίλες και φίλοι καλημέρα, Χαίρομαι για τη σημερινή συνάντηση.

Κάθε συνάντηση ανθρώπων, όταν μάλιστα έχουν κοινά ενδιαφέροντα, ζουν στον ίδιο τόπο και έχουν κοινές αναφορές, είναι πάντα μια δύναμη και μια ελπίδα.

Πιστεύω ότι η ενότητα γύρω από μια δράση τη δυναμώνει και την πολλαπλασιάζει.

Δεν θα πω κοινότυπα πράγματα για τον Πολιτισμό.
Όλοι μας γνωρίζουμε και συχνά ακούμε ότι ο Πολιτισμός είναι και μπορεί πάντα κάτι περισσότερο να γίνει ως παράγοντας και συντελεστής ανάπτυξης.
Για μας ο Πολιτισμός μας, κάθε μικρό ή μεγάλο θαύμα του τόπου μας, είναι η ταυτότητά μας.

Αυτόν τον πλούτο της ιστορίας έχουμε την υποχρέωση και να τον αναδείξουμε και να τον “ανοίξουμε” στον κόσμο και να σκεφθούμε πως αυτό που έφτασε σε εμάς μέσα από την ιστορία μπορεί να προσθέσει στη ζωή των σύγχρονων ανθρώπων του τόπου μας.

Κάθε δράση λοιπόν, ιδέα ή πρωτοβουλία που αξιοποιεί αυτόν τον πλούτο της ιστορίας πρέπει διαρκώς να γίνεται αντικείμενο συζήτησης, ώστε να επεκτείνεται να πολλαπλασιάζεται και να δυναμώνει.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θεωρεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης τον Πολιτισμό ειδικά σε ένα νησί όπως η Λέσβος που έχει μακρά ιστορία και έχει αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στον Πολιτισμό του Αρχιπελάγους. Γι’ αυτό και υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία ανάδειξής του με δράσεις και έργα υποδομής με χρηματοδοτήσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Πιστεύω ότι η συνεννόηση και ο συνδυασμός των δράσεων θα έχει πάντα κάτι περισσότερο να προσφέρει γι’ αυτό και η σημερινή συνάντηση που όπως λέει και η πρόσκληση είναι συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης έχει την ιδιαίτερη αξία της.


Αυτό που έρχεται από το παρελθόν και κάθε πολιτιστική δημιουργία του παρόντος, είναι η συνέχειά μας και ταυτόχρονα μια εργασία προπαρασκευής ενός καλύτερου μέλλοντος».