ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO: Ιδανικοί προορισμοί αειφόρου τουρισμού Το παράδειγμα της Λέσβου

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΛΕΣΒΟ ΩΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Το παγκόσμιο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η εκδήλωση με θέμα «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO: Ιδανικοί προορισμοί αειφόρου τουρισμού. Το παράδειγμα της Λέσβου – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO» που οργανώθηκε στα πλαίσια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων το οποίο πραγματοποιήθηκε από 12 έως 22 Ιουνίου 2017 στη Λέσβο.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού ο κ. Beka Jakeli.

Μήνυμα απέστειλε η Υπουργός Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε «…Η Λέσβος με τον  ανεκτίμητο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο και τη ξεχωριστή της φιλοξενία,  διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και προσφέρει αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Μπορεί να αποτελέσει πρότυπο προορισμού για  τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Το 2016 το νησί της Λέσβου έστειλε ένα  παγκόσμιο μήνυμα ανθρωπιάς, πολιτισμού και φιλοξενίας. 

Υλοποιήσαμε   επιχειρησιακές και επικοινωνιακές δράσεις για τη στήριξη του τουρισμού και σε  άμεσο συντονισμό με όλους τους φορείς, προωθήσουμε και προβάλλουμε δυναμικά το ελκυστικό της τουριστικό προϊόν στις ξένες αγορές. Στην εφαρμογή της εθνικής αναπτυξιακής μας στρατηγικής, συνεργαζόμαστε στενά   με την Περιφέρεια, την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς στην για τα μετέπειτα βήματα στην  περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου. Δίνουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη των θεματικών τουριστικών προϊόντων που προστατεύουν το περιβάλλον, προάγουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού και αναδεικνύουν την ιδιαίτερη τουριστική ταυτότητα της Λέσβου…».

Σε μήνυμα του ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Γιαννέλλης ανέφερε «Θέλω να εξάρω το σπουδαίο έργο που πραγματοποιείται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθώς και τη συμβολή σας στην ανάπτυξη του γεωτουρισμού στην Ελλάδα και ειδικότερα στο νησί μας».

Στην εκδήλωση μίλησαν τα μέλη του Προεδρείου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και του Προγράμματος της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα»:

ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων,

ο Καθηγητής Xiaochi Jin της Κινέζικης Ακαδημίας Γεωπιστημών και Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων,

ο Καθηγητής Ibrahim Komoo του Πανεπιστημίου της Μαλαισίας (UMT), Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και συντονιστής του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας – Ειρηνικού,

ο Δρ. Guy Martini, Διευθυντής του Γεωπάρκου Haute Provence της Γαλλίας και Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων,

η Δρ. Kristin Rangnes, Διευθύντρια του Γεωπάρκου Gea Norvegica, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και συντονιστή του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων,

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης Διευθυντές και στελέχη Γεωπάρκων, διακεκριμένοι Καθηγητές Πανεπιστημίων, επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κορυφαίοι επιστήμονες, και στελέχη επιστημονικών φορέων και φορέων της αυτοδιοίκησης που συνεργάζονται με γεωπάρκα και σχεδιάζουν ή υλοποιούν βιώσιμες τουριστικές δραστηριότητες από 25 χώρες, το Βιετνάμ, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Ινδονησία, το Ιράν, την Ισπανία, την Ιταλία, το Καζακστάν, τον Καναδά, την Κένυα, την Κίνα, την Κύπρο, το Μαρόκο, το Μεξικό, το Μπαγκλαντές, τη Νιγηρία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τη Σαουδική Αραβία, τη Σενεγάλη, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Σουδάν.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητής Νικόλαος Σουλακέλλης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αναφέρθηκε στη συνεργασία του Πανεπιστήμιου Αιγαίου με τη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, το οποίο στηρίζουν επιστημονικά και ερευνητικά σε όλες τις προσπάθειες και τις δράσεις του.

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού ο κ. Beka Jakeli, εκπρόσωπος περιφερειακών προγραμμάτων για την Ευρώπη, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, το οποίο είναι χρυσός συνεργάτης του εορτασμού του Διεθνούς Έτους Αειφόρου Τουρισμού 2017, στα πλαίσια του οποίου οργανώνεται και το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων 2017.

 Παρουσίασε αναλυτικά τους βασικούς στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την αειφόρο ανάπτυξη και αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης ανάλογων δραστηριοτήτων στη Λέσβο, η οποία αποτελεί ένα εξαίρετο παράδειγμα για την ανάπτυξη αειφόρου τουρισμού.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, τόνισε τη σημασία για την ανάδειξη των μοναδικών φυσικών και πολιτιστικών μνημείων της Λέσβου μέσα από την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και αναφέρθηκε στις συνεργασίες και τις δράσεις του Επιμελητηρίου Λέσβου στον τομέα αυτό.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών-Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου κ. Παναγιώτης Χατζηκυριάκου, αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες της Λέσβου για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και τη σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Αναπλ. Καθηγητής Γιάννης Σπιλάνης του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού παρουσίασε τις δράσεις του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου, το οποίο παρακολουθεί την ανάπτυξη του τουρισμού μέσα από την καταγραφή και αξιολόγηση ειδικών δεικτών, η μελέτη των οποίων αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την χάραξη στρατηγικής στον τομέα του τουρισμού στη Λέσβο.

Ο Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος παρουσίασε το τουριστικό δυναμικό της Λέσβου και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της όπως η φύση, ο πολιτισμός της, το δίκτυο μουσείων της τα οποία συντέλεσαν στην αναγνώρισή της από την UNESCO ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο, μια διάκριση που συνδέεται με την ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού και τη διεθνή προβολή της ως αειφόρου τουριστικού προορισμού. Παράλληλα αναφέρθηκε στις επιτυχημένες συνεργασίες με Γεωπάρκα από όλο τον κόσμο μέσα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και τις συντονισμένες προσπάθειες για την προβολή της σε παγκόσμιο επίπεδο ως αειφόρο τουριστικό προορισμό.

Συναντήσεις του εκπροσώπου του Παγκόσμιου Οργανισμού

Τουρισμού με φορείς της Λέσβου

Τον εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Beka Jakeli υποδέχθηκε στο Παλιό Δημαρχείο ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες του Δήμου για ανάδειξη της Λέσβου ως προορισμού εναλλακτικού τουρισμού και την στήριξη στις δράσεις της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO με στόχο την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού και την προσέλκυση επισκεπτών.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συναντήθηκε με την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο σε θέματα τουρισμού κα. Αγγελική Σαραντινού, η οποία αναφέρθηκε στα προγράμματα και τις δράσεις της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για την τουριστική προβολή της Λέσβου, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ανάδειξης των φυσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της.


Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου συναντήθηκε με τον Αναπλ. Καθηγητή Γιάννη Σπιλάνη του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο οποίος τον περιήγηση στις εγκαταστάσεις του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και τον ενημέρωσε για τα ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούνται.