Νεκρή χελώνα καρέτα-καρέτα ξεβράστηκε στον κόλπο Καλλονής (pics, vid)

Σε ένα μοναδικό και σπάνιο θέαμα έγιναν μάρτυρες σήμερα(17/06) το πρωί περαστικοί, στον δρόμο Καλλονής-Παρακοίλων με μια τεράστια χελώνα καρέτα-καρέτα νεκρή να έχει ξεβραστεί απο τα νερά του κόλπου Καλλονής.


Η χελώνα δεν εμφάνιζε σημάδια θανάτου απο μόλυνση ή κάτι άλλο και φαίνονταν πολύ ταλαιπωρημένη λόγω ηλικίας. Φυσικά, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να είμαστε γνώστες περί του θέματος, μιας και οι ειδικοί υπάρχουν για τέτοια ζητήματα οπου και θα μας ενημερώσουν.

Οι περαστικοί έκαναν προσπάθειες να την αφυπνίσουν αλλά μάταια, είχε αφεθεί στην αργή κίνηση των κυμάτων, που παρέσυραν το άψυχο σώμα της!

Λίγα Λόγια για το είδος της...

Η θαλάσσια χελώνα απαντά στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό, καθώς επίσης και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της σε θαλασσινό νερό και εκβολές, με τα θηλυκά να βγαίνουν για λίγο στην ξηρά για να γεννήσουν τα αυγά. Έχει χαμηλό ρυθμό αναπαραγωγής τους: τα θηλυκά γεννούν κατά μέσο όρο τέσσερις ομάδες αυγών και στη συνέχεια μένουν ανενεργές και δεν ξανάωοτοκούν για δύο έως τρία έτη. Φθάνει στη σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 17-33 ετών και έχει διάρκεια ζωής 47-67 χρόνια.[3]
Η καρέττα είναι παμφάγο ζώο και τρέφεται κυρίως με ασπόνδυλα του βυθού. Τα μεγάλα και ισχυρά σαγόνια της χρησιμεύουν ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να κομματιάσει το θήραμά του. Τα μικρά έχουν πολυάριθμους εχθρούς: τα αυγά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε χερσαίους θηρευτές. Μόλις οι χελώνες ενηλικιωθούν, το μεγάλο μέγεθός τους έχει ως αποτέλεσμα μόνο μεγάλα θαλάσσια ζώα, όπως οι καρχαρίες, να τις κυνηγούν. 

Πηγη kalloninews.gr