Δημιουργήθηκε ομάδα «Open Lesvos» για την γνωριμία του ευρύτερου κοινού με τα αξιόλογα κτίρια της Λέσβου- Ανοιχτή συνάντηση την Κυριακή

Στόχος της ομάδας «Open Lesvos» είναι η γνωριμία του ευρύτερου κοινού με τα αξιόλογα κτίρια της Λέσβου.


Τόσο αυτά που ανήκουν στο Δημόσιο τομέα όσο και αυτά που ανήκουν σε Ιδιώτες. Και δεν εννοούμε μόνον τα αρχοντικά αλλά και όσα κτίρια παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και ενδιαφέρον.

Ποιά είναι η βασική δράση που προγραμματίζουμε

Η υλοποίηση μιας πρώτης διαδρομής, περίπου μιας ώρας, ένα Σαββατοκύριακο το φετινό Σεπτέμβρη, σε μια γειτονιά της Μυτιλήνης, όπου με τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών (ιδιοκτητών/αρχιτεκτόνων/ξεναγών κ.ά.) , θα επισκεφτούμε 5-6 αξιόλογα κτίρια, θα ξεναγηθούμε στο εσωτερικό τους και θα ακούσουμε την ιστορία τους. Στο τέλος της διαδρομής, θα υπάρχει κέρασμα με καφέ και βέβαια η σχετική κουβέντα και αλληλογνωριμία.

Με βάση την εμπειρία αυτή θα οργανώσουμε του χρόνου και άλλες διαδρομές στη Μυτιλήνη αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού. Εννοείται πως η δράση είναι δωρεάν και με ελεύθερη συμμετοχή για κάθε ντόπιο ή ξένο επισκέπτη!
Τι άλλη δράση σχεδιάζουμε

Εκτός από τη διαδρομή για φέτος το Σεπτέμβρη, σχεδιάζουμε παράλληλα και κάτι σε βάθος χρόνου:

Την εύρεση και καταγραφή όλων των αξιόλογων κτιρίων του νησιού (δημόσιων – ιδιωτικών) και αποτύπωση τους σε βάση δεδομένων, κάποιων βασικών στοιχείων όπως ονομασία, περιοχή, ιδιοκτησιακό καθεστώς, στοιχεία επικοινωνίας, κτιριακή κατάσταση, ιστορικό κατασκευής τους, τυχόν υπάρχον υλικό (κείμενα, φωτογραφίες/βίντεο)
Από που εμπνεόμαστε

Από ανάλογες δράσεις που γίνονται εδώ και χρόνια σε άλλες πόλεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την Αθήνα http://www.openhouseathens.gr/  και τη Θεσσαλονίκη http://www.openhousethessaloniki.gr/
Πως μπορεί κάποιος να συμμετάσχει

Οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας, μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις και τις ιδέες τους επισκεπτόμενοι τη σελίδα του Open Lesvos στο Facebook  https://www.facebook.com/groups/openlesvos/ ή εναλλακτικά στέλνοντας e-mail στο openlesvos@gmail.com
Επίσης μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά, ως μέλη της ομάδας, πλαισιώνοντας μια από τις παρακάτω ομάδες που δημιουργήθηκαν:
- Επικοινωνίας
- Οργάνωσης
- Χορηγιών
- Περιεχομένου-Open Σεπτεμβρίου
- Καταγραφής-Ψηφιοποίησης

Εκ της Συντονιστικής Ομάδας του «Open Lesvos»
Κακές Γιώργος, Πρωτούλης Δημήτρης, Ραλλίδης Μαρσέλος, Σεραΐδης Ευστράτιος, Τατάκης Παναγιώτης και Τσαμπαρλή Φερενίκη
Σημείωση: Οι δράσεις γίνονται υπό την αιγίδα της  ΑΜΚΕ «ΙΔΕΑ», που  έχει διοργανώσει το “TEDx Lesvos» καθώς τη δράση “The Island of Love”

Ως συνέχεια της ενεργοποίησής της, η πρωτοβουλία “OPEN LESVOS“, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας, να παρευρεθούν την Κυριακή 18 Ιουνίου και ώρα 20:00 στον ημιώροφο του ξενοδοχείου «Λέσβιον», όπου σε ανοιχτή συνάντηση θα γίνει η παρουσίαση των επιμέρους δράσεων της πρωτοβουλίας για το επόμενο 3μηνο. Θα ακολουθήσουν διευκρινιστικές ερωτήσεις αλλά και καταγραφή τυχόν  προτάσεων από τους παρευρισκόμενους  ενώ ακολούθως όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να πλαισιώσουν κάποια από τις ομάδες εργασίας που δημιουργήθηκαν, ήτοι:
- Επικοινωνίας
- Οργάνωσης
- Χορηγιών
- Περιεχομένου-Open Σεπτεμβρίου
- Καταγραφής-Ψηφιοποίησης

Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία OPEN LESVOS αφορά τη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με τα αξιόλογα κτίρια της Λέσβου, όσα δηλαδή κτίρια (ιδιωτικά  & δημόσια) παρουσιάζουν έναν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα η  κύρια δράση που προγραμματίζεται είναι η υλοποίηση μιας πρώτης διαδρομής, περίπου μιας ώρας, ένα Σαββατοκύριακο το φετινό Σεπτέμβρη, σε μια γειτονιά της Μυτιλήνης, όπου με τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών (ιδιοκτητών/αρχιτεκτόνων/ξεναγών κ.ά.) , θα γίνει επίσκεψη σε  5-6 αξιόλογα κτίρια, με ξενάγηση στο εσωτερικό τους και παρουσίαση της ιστορίας τους. Στο τέλος της διαδρομής, θα υπάρχει κέρασμα με καφέ και βέβαια η σχετική κουβέντα και αλληλογνωριμία.

Με βάση την εμπειρία αυτή θα οργανωθούνε και του χρόνου και άλλες διαδρομές στη Μυτιλήνη αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού. Σημειωτέον η δράση είναι δωρεάν και με ελεύθερη συμμετοχή για κάθε ντόπιο ή ξένο επισκέπτη!

Το “Open Lesvos” εμπνέεται από ανάλογες δράσεις που γίνονται εδώ και χρόνια σε άλλες πόλεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως  πχ στην Αθήνα http://www.openhouseathens.gr/  και στη Θεσσαλονίκη http://www.openhousethessaloniki.gr/

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας, μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα του «Open Lesvos» στο Facebook  https://www.facebook.com/groups/openlesvos/ ή εναλλακτικά να στείλουν  e-mail στο openlesvos@gmail.com

Εκ της Συντονιστικής Ομάδας του «Open Lesvos»

Κακές Γιώργος, Πρωτούλης Δημήτρης, Ραλλίδης Μαρσέλος, Σεραΐδης Ευστράτιος, Τατάκης Παναγιώτης και Τσαμπαρλή Φερενίκη

Σημείωση: Οι δράσεις γίνονται υπό την αιγίδα της  ΑΜΚΕ «ΙΔΕΑ», που  έχει διοργανώσει το “TEDx Lesvos» καθώς τη δράση “The Island of Love”