Ταξίδι στη Λέσβο με άρωμα γλυκάνισου και Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου

Ταξίδι στη Λέσβο με άρωμα γλυκάνισου


Άρωμα συγκλονιστικό, μέγεθος χαρακτηριστικά μικρό  και γεύση δυνατή, ο γλυκάνισος του Λισβορίου φύεται στον αρχαιότερο οικισμό του Αιγαίου, συναποσταζόμενος με τα βότανα της ελληνικής γης στους 18 μικρούς χειροποίητους αμβυκες της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου προσδιορίζοντας γαστρονομικά  την υπερβατική  Λέσβο του ούζου και της παράδοσης.

Στην Συνταγή του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδωρου Αρβανίτου -τη  μυστική, την κλασσική, την  ιδανικά ισορροπημένη- περικλείονται  τα ποιοτικότερα συστατικά από όλη την Ελλάδα  όπως  ο  μάραθος, το μαστιχελαιο, το   αλάτι από τον κόλπο της καλλονής και ο γλυκάνισος του Λισβοριου.

Και είναι αυτή η αναλογία των υλικών που δίνει την χαρακτηριστική γεύση και το μοναδικό άρωμα στο Ούζο Πλωμαριου Ισιδώρου Αρβανίτου.

Στο Πλωμάρι της εύφορης Λέσβου, τον εμπορικό κόμβο με  την στρατηγική  γεωγραφική θέση αποστάζεται ένα  ούζο εξαιρετικής ποιότητας για το οποίο  επιλέγονται τα εκλεκτότερα βότανα της ελληνικής γης και  ο θησαυρός της Λέσβου ο γλυκάνισος του Λισβορίου.

Καλλιέργεια ευαίσθητη  και απαιτητική, παραδοσιακή και χρονοβόρα τελείται ευλαβικά στα νοτισμένα από την θαλάσσια αρμύρα χώματα του Λισβορίου. Εκεί στον   τόπο του Ελύτη, τον μικρό, τον μέγα, τον μετρημένο, τον πλούσιο, τον δύσβατο τον ευλογημένο  προορισμένο να φιλοξενήσει στη γη του  τον αρωματικό μεσογειακό σπόρο με έναν τρόπο μελετημένο και ανεπανάληπτα μοναδικό. 

Ο γλυκάνισος του Λισβοριου θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο γεγονός που οφείλεται στο μικροκλίμα της περιοχής. Η γειτνίαση με τον θαλάσσιο Κόλπο της Καλλονής προσφέρει την απαραίτητη δροσιά στα ιδιόκτητα κτήματα της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου τις περιόδους των παρατεταμένων νοτιάδων του καλοκαιριού βρέχοντας με την θαλάσσια αύρα και  προσδίδοντας  εξαιρετική ποιότητα και πλούσιο άρωμα στο γλυκάνισο.

Για το λευκό, διακριτικό και έντονα αρωματικό λουλούδι του γλυκάνισου οι γεωργοί με περίσσειά φροντίδα, πεισματική επιμονή και βαθιά γνώση των προγόνων τους επαναλαμβάνουν το όργωμα του μονοετούς αυτού φυτού έως και πέντε φορές το χρόνο ώστε το χώμα αέρινα μαλακό  να δεχτεί τον σπόρο. Το πρώτο όργωμα γίνεται λίγο μετά τον καλοκαιρινό θερισμό για να «λιαστεί» το έδαφος κάτω από τον δυνατό Αυγουστιάτικο ήλιο. Η σπορά πραγματοποιείται  τον  χειμώνα ενώ πρίν το θερισμό απαιτείται ο προσεκτικός και υπομονετικός καθαρισμός από τα παρασιτικά  φυτά. Αφού ο γλυκάνισος συλλεχθεί,  μαζεύεται  σε δεμάτια και να αποξηραίνεται στον ήλιο για να κοσκινιστεί και να παραμείνει σε ειδικά σακιά από φυσικό υλικό διατηρώντας αναλλοίωτα  τα αρώματά του.

Αναπόσπαστο συστατικό της μοναδικής και μυστικής συνταγής του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, ο γλυκάνισος τοποθετείται εντός των 18 μικρών χάλκινων αμβύκων της ποτοποιίας παρουσία μιας μεγάλης ποικιλίας βοτάνων και καρπών της Λέσβου συντελώντας στην διαδικασία της απόσταξης και προσδίδουν μια μοναδικά  ντελικάτη και φινετσάτη γεύση στο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.

Aξίζει να πραγματοποιήσετε μια επίσκεψη στο Λισβόρι με τα αχανή λιβάδια του γλυκάνισου και στο Μουσείο της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου για να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία  παρέα με το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου .

Ιστοσελίδα: http://www.ouzoplomari.gr/