Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών στον ΟΓΑ

Διευκρινίσεις σχετικά με το πως θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, από 1.1.2017, αλλά και τι αλλάζει από το 2018 στον τρόπο υπολογισμού της βάσης των ασφαλιστικών εισφορών δίνει η νέα υπουργική απόφαση.


Σύμφωνα με την απόφαση οι ασφαλιστικές εισφορές των υπαγομένων στην ασφάλιση του ΟΓΑ από την 1/1/2018 και για κάθε επόμενο έτος δεν θα αφαιρούνται, αλλά θα συμπεριλαμβάνονται ως βάση υπολογισμού στο ποσό επι του οποίου θα προσδιορίζεται η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλος, σύμφωνα με την οποία ειδικά για το 2018, οι ασφαλιστικές εισφορές για τον ΟΓΑ θα υπολογίζονται επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 85% της βάσης προσδιορισμού των εισφορών, δηλαδή μόνο για την επόμενη χρονιά θα υπάρχει μία έκπτωση ύψους 15%.

Η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών προκύπτει από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος. Τυχόν διαφορά που προκύπτει μετά τον υπολογισμό των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών βάσει του πραγματικού εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους αναζητείται και συμψηφίζεται, ισομερώς κατανεμημένη, σε μηνιαία βάση, έως το μήνα Δεκέμβριο εκάστου έτους.

Ειδικά για το έτος 2017, η βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών των υπόχρεων καταβολής εισφορών καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την ασκούμενη δραστηριότητα που δημιουργεί την υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση. Ως καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα κατά τα ανωτέρω νοείται το ποσό, όπως αυτό διαμορφώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 20 έως 27 του ν.4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος), όπως ισχύει κάθε φορά.

Η μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση της βάσης υπολογισμού για κάθε έτος δια του δώδεκα.

Τα βασικά σημεία της απόφασης για τον ΟΓΑ

1.    Η υπουργική απόφαση ορίζει ότι εάν η προσδιοριζόμενη βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών είναι μικρότερη του ποσού που αντιστοιχεί στο εβδομήντα τοις εκατό (70%) του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, στο ύψος που διαμορφώνεται, σύμφωνα με το ν. 4093/2012, καθώς και στις περιπτώσεις ζημιών ή μηδενικών κερδών, ως μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών λαμβάνεται υπόψη το ύψος που αντιστοιχεί στο 70 % του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή το ποσό των 410 ευρώ.

2.    Εάν η προσδιοριζόμενη βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών είναι μεγαλύτερη του ποσού που αντιστοιχεί στο δεκαπλάσιο του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, ως μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών λαμβάνεται το ύψος του δεκαπλάσιου του προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή το ποσό των 5.860 ευρώ.


3.    Η μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών του/της συζύγου και των ενηλίκων τέκνων, στην περίπτωση οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης, αποτελεί το πηλίκο της διαίρεσης του εισοδήματος της εκμετάλλευσης - δραστηριότητας, προς τον αριθμό των μελών, διαιρούμενο περαιτέρω δια του 12.

4. Στις περιπτώσεις που κάποιος καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 38 του ν. 4387/2016 ως μισθωτός, μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το άθροισμα του εισοδήματος από την παροχή των μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος.

5. Στις περιπτώσεις πολλαπλής δραστηριότητας, η κάθε μία εκ των οποίων δημιουργεί υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση σύμφωνα με τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από κάθε δραστηριότητα.

Πηγη news247.gr