Σε κατάσταση γενικής επιφυλακής κηρύχθηκε η Λέσβος από τον Περιφερειακό Διοικητή Π.Υ Βορείου Αιγαίου- Όλες οι ενέργειες τις Π.Υ

Σε κατάσταση γενικής επιφυλακής κηρύχθηκε η Λέσβος από τον Περιφερειακό Διοικητή Π.Υ Βορείου Αιγαίου- Όλες οι ενέργειες τις Π.Υ

Το νησί της Λέσβου λόγω ισχυρής σεισμικής δόνησης με καταρρεύσεις κτιρίων στο νότιο τμήμα του νησιού και κυρίως στο χωριό «Βρίσα Πολιχνίτου» του Δήμου Λέσβου την 12-06-2017 και ώρα 15:28΄, τέθηκε άμεσα με εντολή του Περιφερειακού Διοικητή Βορείου Αιγαίου σε κατάσταση γενικής επιφυλακής τόσο του προσωπικού της Π.Υ. Μυτιλήνης και των Π.Κ. δικαιοδοσίας της καθώς και Π.Υ. Α/Λ Μυτιλήνης.

Στο χωριό «Βρίσα Πολιχνίτου» σε επιχείρηση διερεύνησης εγκλωβισμένων πολιτών και διάσωσης –απεγκλωβισμού γυναίκας από οικία έλαβαν συνολικά μέρος: δέκα (10) πυρ/κά οχήματα με είκοσι έξι (26) πυρ/κούς υπαλλήλους καθώς και πέντε (5) βοηθητικά οχήματα και τριάντα δύο (32) άντρες. Από την πρώτη στιγμή χρησιμοποιήθηκε το ειδικό διασωστικό όχημα σεισμών της Π.Υ. Μυτιλήνης.

Συμμετείχαν ομάδα εννέα (9) ατόμων με διασωστικό σκύλο της 1ης ΕΜΑΚ Αθηνών με επικεφαλής τον Διοικητή αυτής που κατέφθασαν με ελικόπτερο Σινούκ από  Αθήνα. Στο ελικόπτερο επέβαιναν ακόμη ο κ. Αναπλ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας,  ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννης Καπάκης καθώς και καθώς και ο Αρχηγός Π.Σ. Βασίλειος Καπέλιος που ανέλαβε το συντονισμό του επιχειρησιακού έργου.

Συνέδραμαν επίσης τέσσερα (4) εθελοντικά οχήματα με δέκα (10) εθελοντές πυροσβέστες από την Μυτιλήνη, το Πλωμάρι και το Αμπελικό, η Ομάδα Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου με δεκατρία (13) άτομα, καθώς και η Ελληνική Ομάδα διάσωσης με πέντε (5) άτομα.

Παρόντες επιτόπου ήταν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Καλογήρου Χριστιάνα, ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Κύτελης Στρατής, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Γαληνός Σπύρος και ο Βουλευτής Λέσβου κ. Αθανασίου Χαράλαμπος.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και ο Δήμος Λέσβου συνέδραμαν με χωματουργικά μηχανήματα (φορτωτές κυρίως) που απομάκρυναν μπάζα και πέτρες για διευκόλυνση της κυκλοφορίας και διευκόλυνση του πυροσβεστικού έργου. Επίσης η 98 ΑΔΤΕ με χωματουργικό μηχάνημα και προσωπικό, η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και το ΕΚΑΒ Λέσβου.

Τραυματίστηκαν: Τρία (3) άτομα
Διασώθηκαν: Τρία (3) άτομα
Θάνατοι: Μία (1) γυναίκα

Υπήρξαν επίσης μεμονωμένοι μικροτραυματισμοί πολιτών, που με ίδια μέσα μετέβησαν στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου για την παροχή Α΄ βοηθειών.