Αυτή είναι η ΜΚΟ που εργαζόμενοι της κατηγορούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση μεταναστών και στην Μυτιλήνη- Τι δηλώνει η ίδια

Ανακοίνωση εξέδωσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Mercy Corps» σχετικά με τις κατηγορίες που έκανε γνωστές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σεξουαλική εκμετάλλευση και διαφθορά υπαλλήλων της.


Το σχετικό φάκελο με τα στοιχεία της καταγγελίας κατέθεσε χτες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Η Mercy Corps διερευνά τις καταγγελίες που αφορούν δύο εργαζομένους της στην Ελλάδα, έπειτα από τηλεφώνημα που πραγματοποιήθηκε στην τηλεφωνική γραμμή παραπόνων. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ που δραστηριοποιείται με το προσφυγικό και στην Ελλάδα, αναφορικά με τις καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση προσφύγων.

«Αντιμετωπίζουμε την εν λόγω κατάσταση με μεγάλη σοβαρότητα και έχουμε αναφέρει τους ισχυρισμούς στις ελληνικές αρχές, καθώς επίσης και τους χρηματοδότες του προγράμματός μας» αναφέρει η ανακοίνωση. Δεσμεύεται δε ότι θα δείχνει μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης, εκμετάλλευσης, απάτης ή κλοπής.

Όπως αναφέρουν, μια διεξοδική έρευνα της εν λόγω καταγγελίας βρίσκεται σε εξέλιξη, υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού σε θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των θυμάτων και, ειδικότερα, με βαθιά εξειδίκευση στη διερεύνηση ισχυρισμών σεξουαλικής παρενόχλησης και εκμετάλλευσης. Και συνεχίζουν: «Ενημερώνουμε τις ελληνικές Αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, με ταχύτητα και ακρίβεια καθώς η έρευνα προχωρά και εκτιμούμε τη βοήθεια τους στο συγκεκριμένο θέμα. Επιπλέον, η Mercy Corps θα συνεργαστεί στα πλαίσια οποιασδήποτε έρευνας διενεργήσουν οι ελληνικές αρχές και οι χρηματοδότες του προγράμματος».

Όπως εξηγεί η οργάνωση, «στην καταγγελία κατονομάστηκαν δύο εργαζόμενοι, στους οποίους χορηγήθηκε προσωρινή άδεια μετ’ αποδοχών εν αναμονή του αποτελέσματος της διενεργούμενης έρευνας».

«Η Mercy Corps δεσμεύεται να προστατεύει τους πιο ευπαθείς πρόσφυγες και από την βαθιά εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες και τα παιδιά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να κατανοήσουμε τις συνθήκες που περιβάλλουν αυτή την καταγγελία, να λάβουμε έγκαιρα και κατάλληλα μέτρα και να επανορθώσουμε την κατάσταση.

Προκειμένου να προστατευθεί η ιδιωτικότητα της καταγγέλλουσας και να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της έρευνας, δεν μπορούμε να αναφέρουμε πρόσθετες πληροφορίες μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα»,
τονίζει η οργάνωση.


Υπενθυμίζουμε ότι την Δευτέρα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κατέθεσε στον Άρειο Πάγο φάκελο για περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης, με εμπλεκόμενη ΜΚΟ, ενώ παραγγέλθηκε προκαταρκτική εξέταση από τους οικονομικούς εισαγγελείς.