Συνάντηση Φορέων της Λέσβου με τον Υφ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων- Οι προτάσεις που κατέθεσε το επιμελητήριο

Την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Φορέων του νησιού με τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αναστάσιο  Πετρόπουλο.


Από την πλευρά του Επιμελητηρίου Λέσβου παρευρέθηκαν, ο Πρόεδρος κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, οι Αντιπρόεδροι κ. Παναγιώτης Τατάκης και κ. Παρασκευάς Φραντζέσκος, ο Πρόεδρος του Μεταποιητικού Τμήματος κ. Κωνσταντίνος Σωτηράκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος κ. Κίμων Καζάζης, καθώς και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης και μέλος του Δ. Σ. του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Παπαρίσβας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, καλωσορίζοντας τον κ. Πετρόπουλο,  ζήτησε εμπράκτως τη στήριξη και συμπαράσταση της Πολιτείας, προς την τοπική κοινωνία και τις επιχειρήσεις  του νησιού που εκτός της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων του προσφυγικού αντιμετώπισαν και τον σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και Πρόεδρος των Φοροτεχνικών Λέσβου, κ. Παναγιώτης Τατάκης, κατέθεσε αναλυτικά τις προτάσεις του Επιμελητηρίου  για την βελτίωση της Ασφαλιστικής και Εργατικής Νομοθεσίας που αφορούν τους Επαγγελματίες, Εμπόρους και Αγρότες.

Στις προτάσεις επιγραμματικά αναφέρονται τα παρακάτω:

1.    Κατάργηση προστίμου ανασφάλιστης εργασίας (10,500€) και μετατροπή του σε ένα χρόνο υποχρεωτική απασχόληση του Μισθωτού
2.    Ο έλεγχος 10ετίας των υπαλλήλων του πρώην ΙΚΑ να σταματήσει και αυτό θα πραγματοποιείται μέσω του συστήματος Α.Π.Δ.. Οι δε υπάλληλοι να μετατοπιστούν στον έλεγχο της ανασφάλιστης εργασίας.
3.    Ανακατανομή της κλίμακας ασφαλίσεων των Εμπόρων – Επαγγελματιών με κατώτερη κλίμακα εισοδήματος τα 8.205€ και ανώτερη κλίμακα εισοδήματος τα 58.608€
4.    Μη επιβολή προσαυξήσεων στους επαγγελματίες που έχουν καταβάλει εισφορές βάσει των εισοδημάτων του 2016 και όχι βάσει του 2015 όπως έρχονται τα εκκαθαριστικά.
5.    Ρύθμιση όλων των παλαιών εισφορών του ΤΕΒΕ και για ποσά άνω των 20.000€, σε 120 δόσεις
6.    Επιβράβευση των συνεπών επιχειρηματιών άνω της 3ετίας με έκπτωση 5% των ασφαλιστικών εισφορών
7.    Παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όλο το νησί της Λέσβου για ένα χρόνο, λόγω του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017
8.    Αναστολή όλων των αποφάσεων και ενεργειών του ΚΕΑΟ (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ατομικών περιουσιών) για 3 έτη.
9.    Το εργόσημο το οποίο αγοράζουν οι Αγρότες για να απασχολήσουν άτομα στις εργασίες τους να μην είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν κατάσταση στην επιθεώρηση εργασίας
10. Οι Αγρότες που έχουν και δεύτερο επάγγελμα να μην χρειάζονται επιπλέον ασφάλιση – για το επάγγελμα του Αγρότη.
Ο Υφυπουργός αφού άκουσε με προσοχή τις προτάσεις, απάντησε ότι θα εξετάσει σοβαρά την πρόταση κατάργησης του προστίμου, καθώς και την αλλαγή της κλίμακας εισφορών των επιτηδευματιών. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα βγει άμεσα εγκύκλιος, για την ρύθμιση των 120 δόσεων, και επιπλέον δεν θα καταβληθούν επιπρόσθετες προσαυξήσεις εισφορών.  Παράταση θα δοθεί από τον Υφυπουργό για ένα εξάμηνο, το δε ποσό που θα συγκεντρωθεί θα ρυθμιστεί από 12 έως 24 δόσεις.

Επιπλέον όλες οι αποφάσεις και οι ενέργειες του ΚΕΑΟ θα παγώσουν για αντίστοιχο διάστημα.


Οι Αγρότες δεν υποχρεούνται σε δεύτερη ασφάλιση για το επιπλέον επάγγελμα που θα πραγματοποιούν και έπειτα από εγκύκλιο η οποία θα εκδοθεί δεν θα  υποχρεούνται να υποβάλουν κατάσταση προσωπικού στην επιθεώρηση εργασίας για την απασχόληση λόγω εργοσήμου.