GGO

OYZO

Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Θερινός σινεμα από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στο Αρχοντικό Γεωργιάδη- Όλο το πρόγραμμα Προβολών

Προβολές ταινιών θα πραγματοποιήσει το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στο Αρχοντικό Γεωργιάδη


Τετάρτη 14/06 Bread & Roses

Μία ταινία εμπνευσμένη από το ομώνυμο ποίημα, από τον στρατευμένο Βρετανό σκηνοθέτη, Κεν Λόουτς, αφιερωμένη στις σύγχρονες εργάτριες στη χώρα των «ίσων ευκαιριών», τις ΗΠΑ. Στην αφήγησή του υπάρχουν αναμφισβήτητες αλήθειες. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, μας λέει μέσα από τα πανό των διαδηλωτών, αν δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Και δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν ενωθεί η εργατική τάξη.

Τρίτη 20/06 Ο Άνεμος Χορεύει το Κριθάρι

Εθελοντές εργάτες από όλη τη χώρα κάνουν αντάρτικο κατά των Βρετανών. Με αίσθηση καθήκοντος και αγάπη για τη χώρα του ο Ντάμιεν εγκαταλείπει την αστική του ιατρική καριέρα και ρίχνεται και αυτός στον επικίνδυνο αγώνα για την ελευθερία, στο πλευρό του αδερφού  του Τέντι. Όμως η μερική αυτονομία που επιβάλλουν οι Βρετανοί πυροδοτεί αντιθέσεις.

Τετάρτη 28/06 The Navigators

Εργάτες αναγκάζονται να αποχωρήσουν παίρνοντας μικρή αποζημίωση, ενώ όσοι δέχονται να παραμείνουν αφήνονται σχεδόν απροστάτευτοι. Tο σωματείο χάνει την ισχύ του, οι κανόνες ασφαλείας τηρούνται ολοένα και λιγότερο, ενώ προσλαμβάνονται ανειδίκευτοι εργάτες και οι δουλειές γίνονται πρόχειρα. Πολύ σύντομα η ιδιωτικοποίηση δείχνει το αληθινό, απάνθρωπο πρόσωπό της, καταστρέφοντας τις σχέσεις αλληλεγγύης ανάμεσά τους και οδηγώντας σε τραγικά αποτελέσματα.

Τετάρτη 12/07 Ουτοπία 1961

Αφηγείται την πολύμηνη σύγκρουση των ανθρακωρύχων του Λαυρίου το 1961 με τη «Γαλλική Εταιρεία» για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για δουλειά με δικαιώματα. Καθόλου εύκολο το εγχείρημα. Πολλοί άνθρωποι, μη επαγγελματίες, που χρήζουν καθοδήγησης και διδασκαλίας, προγραμματισμός και πειθαρχία και, κυρίως, δουλειά, πολλή δουλειά.

Τετάρτη 19/07 Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα

Η εκμετάλλευση των εργατών απόλυτη και ολοσχερής. Άθλιες παράγκες, οι μισθοί δεν δίδονται σε χρήμα, αλλά σε κουπόνια της εταιρείας που ίσχυαν στα μαγαζιά της. Εκμετάλλευση απάνθρωπη για το μέγιστο κέρδος του καπιταλιστή. Ροκφέλερ το όνομά του, σύμβολο τρόμου, που εξακολουθεί να ζει και να βασιλεύει. Το ντοκιμαντέρ στηρίζεται στις μαρτυρίες των απογόνων των αγωνιστών του Λάντλοου και τις αφηγήσεις των σημερινών κατοίκων της περιοχής, που τις κρατούν ζωντανές στην προφορική τους παράδοση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε το e-mail του LesvosPost.com και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

e-mail: lesvospost@gmail.com