Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από την Ελλάδα προς χώρες της Ε.Ε.-Στο κόλπο και η Μυτιλήνη

Οργανωμένο κύκλωμα προώθησης μεταναστών από την Ελλάδα προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαρθρώθηκε σήμερα με τη σύλληψη επτά αλλοδαπών μελών του κυκλώματος.


Η ευρείας κλίμακα επιχείρηση, είναι αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας και διεξήχθη από κοινού από την ελληνική αστυνομία, από την Europol και την Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Βρετανίας

Σύμφωνα με τα ευρήματα της σημερινής επιχείρησης, η οργάνωση αποτελούνταν από δύο υποομάδες οι οποίες προωθούσαν παρανόμως και έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών σε άλλες χώρες τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια.

Η πρώτη αναλάμβανε τη μεταφορά μεταναστών από την Αττική είτε οδικώς προς τη Βόρεια Ελλάδα όπου εκεί θα ακολουθούσαν και το δρόμο για τη χώρα που ήθελε ο μετανάστης «πελάτης» να μεταφερθεί, είτε αεροπορικώς από το Ελ. Βενιζέλος και από τα αεροδρόμια του Ηρακλείου και της Μυτιλήνης.

Η δεύτερη υποομάδα είχε πεδίο δράσης τη Βόρεια Ελλάδα και αναλάμβανε κυρίως να προωθήσει τους μετανάστες οδικώς στα Σκόπια. Τα μέλη και των δύο υποομάδων εντόπιζαν τους υποψηφίους και μετά τη συμφωνία τους εφοδίαζαν με όλα τα απαραίτητα έγγραφα, είτε πλαστά είτε τρίτων προσώπων.

Οι χρεώσεις για την προώθηση ξεκινούσαν από 1000-1500 ευρώ και έφταναν ακόμα και τις 16.000 ευρώ σε πολλές περιπτώσεις ενώ οι προορισμοί ήταν η Γερμανία, η Αυστρία και αραιότερα η Ολλανδία.


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών φέρεται να εμπλέκονται επιπλέον επτά έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης της χώρας εκτός από τους επτά συλληφθέντες της σημερινής επιχείρησης.