Μοναδικά εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης- Χρυσά στεφάνια και διαδήματα από τις αρχαίες νεκροπόλεις της Μυτιλήνης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης υπό τον γενικό τίτλο «Μοναδικά εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης», την οποία εγκαινίασε στις 20 Μαρτίου 2016, θα παρουσιάσει την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017 στις 20:00, στο Νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, το τέταρτο αρχαιολογικό εύρημα αυτής της σειράς εκδηλώσεων, με τίτλο: «Αέναος λάμψη. Χρυσά στεφάνια και διαδήματα από τις αρχαίες νεκροπόλεις της Μυτιλήνης».

«Η αρχαία ελληνική τεχνολογία: τέχνη και τεχνικές σε γυαλί, μέταλλο, πηλό και λίθο» είναι η θεματική ενότητα της διετίας 2016-2017 για να ταξιδέψουμε στο χρόνο μαθαίνοντας τεχνικές κατασκευής από συνθετικά ή πρωτογενή υλικά τα οποία στα χέρια επιδέξιων κατασκευαστών μετατράπηκαν με τη δύναμη της μαστοριάς και το μεράκι τους σε τέχνεργα υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας.

Αξιόλογα ευρήματα διακοσμητικής μεταλλοτεχνίας εργαστηρίων του μακεδονικού χώρου με ισχυρές όμως αναφορές στο λεσβιακό πολιτισμό (στεφάνια, διαδήματα, περιδέραια και ενώτια) των ύστερων κλασικών και ελληνιστικών χρόνων έχουν αποκαλυφθεί στις αρχαίες Νεκροπόλεις κυρίως της Μυτιλήνης αλλά και της Μήθυμνας.  

Ως τέταρτο έκθεμα αυτής της σειράς εκδηλώσεων επιλέχθηκε και παρουσιάζεται για πρώτη φορά ένα χρυσό στεφάνι ελιάς του δεύτερου μισού του 3ου αι. π.Χ., το οποίο παραδόθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης το 2002, καθώς και ένα μοναδικής τέχνης χρυσό διάδημα, του τελευταίου τετάρτου του 4ου αι. π.Χ.


Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τον καθηγητή βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, πρωτοψάλτη Βασίλειο Παπαδόπουλο.