Ανακοινώσεις από την Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Λέσβου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

2 δελτία τύπου εξέδωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Λέσβου



Ειδικές ρυθμίσεις για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που εξετάζονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις  το 2017 στην Νήσο Λέσβου.

Το Δ.Σ. της Ένωσης συλλόγων γονέων & κηδεμόνων Δήμου Λέσβου στην συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου 2017 αποφάσισε ομόφωνα και έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας , ζητώντας τα εξής :

Ο καταστροφικός σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017 που έπληξε το νησί μας άφησε πίσω του πέρα από τις απώλειες σε ανθρώπους και τις αμέτρητες υλικές ζημιές , έντονα αισθήματα φόβου, αβεβαιότητας, άγχους και αγωνίας στους κατοίκους του. Τα αισθήματα αυτά υπάρχουν σε εντονότερο βαθμό στους μαθητές της Λέσβου. Επιπλέον πολλές οικογένειες λόγω του ότι ή κατέρρευσαν τα σπίτια τους είτε κρίθηκαν ακατάλληλα ή από το φόβο των μετασεισμών , ζουν και κοιμούνται μακριά από αυτά .   

Κάτω από αυτές τις συνθήκες καλούνται  οι μαθητές της Λέσβου να διαγωνισθούν για τις Πανελλαδικές .

Στα πλαίσια της ισονομίας σας ζητάμε τα εξής :

Για τους μαθητές των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της Λέσβου, για το σχολικό έτος 2016-2017 να ισχύσει το μέτρο της ποσόστωσης σε όλα τα τμήματα τουλάχιστον για δύο (2) έτη , όπως είχε εφαρμοσθεί παλαιότερα σε αντίστοιχα συμβάντα στην Κεφαλονιά και στην Λευκάδα . Αυτό που διεκδικούμε είναι η ίδια μεταχείριση με προηγούμενες περιπτώσεις και με ποσοστό ανάλογο του πληθυσμού της Λέσβου ,αφού ως γνωστών η Λέσβος έχει τον τριπλάσιο πληθυσμό από την Κεφαλονιά .

Στην περίπτωση μας θα πρέπει να υπολογισθεί ότι ο σεισμός διέκοψε απότομα την ροή των Πανελλαδικών στο νησί μας οπότε το ψυχολογικό βάρος για τα παιδιά της Λέσβου είναι εντονότερο και πολύ πρόσφατο . Θεωρούμε απολύτως δίκαιο  να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό,  με αποκλειστικό σκοπό να υπάρξει η ισονομία και ισοπολιτεία για τους πληγέντες υποψήφιους της σεισμόπληκτης Λέσβου λαμβανομένου υπόψη ότι αυτό δεν επηρεάζει τους συνυποψήφιους της υπόλοιπης Ελλάδας  
Αλλαγή της ώρας εξετάσεων εξ αναβολής  Πανελλαδικών Εξετάσεων

Το Δ.Σ. της Ένωσης συλλόγων γονέων & κηδεμόνων Δήμου Λέσβου στην συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου 2017 αποφάσισε ομόφωνα και έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας , ζητώντας τα εξής :

Μετά από καθολική απαίτηση των γονέων , την αλλαγή της ώρας έναρξης  για τις εξ αναβολής Πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών της Λέσβου . Η συγκεκριμένη ώρα (16:00 μ.μ.) σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν λόγω του επερχόμενου καύσωνα και σε συνάρτηση  με την έντονη  ψυχολογική πίεση που θα έχουν οι μαθητές ,αλλά και η  μη ύπαρξη κλιματιστικών μηχανημάτων στην  πλειοψηφία των εξεταστικών κέντρων,  θεωρούμε ότι δεν είναι η κατάλληλη και η πλέον ενδεδειγμένη για την σωστή απόδοση των μαθητών στις εξετάσεις καθώς και για την σωματική τους ακεραιότητα  .

Ούτως ή άλλως η ώρα έναρξης των Πανελλαδικών, ανέκαθεν ήταν πρωινή λαμβανομένου υπόψη  των ανωτέρων συνθηκών .

Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε άλλη αναβολή των εξετάσεων .

Επίσης λόγω ότι η 30η Ιουνίου 2017 ορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων ως ημέρα ανάρτησης των βαθμολογιών των Πανελλαδικών εξετάσεων σε όλα τα σχολεία, και επειδή ως γνωστόν ,στα σχολεία της Λέσβου δεν έχουν ολοκληρωθεί οι πανελλαδικές εξετάσεις (για ένα, δύο ή και περισσότερα μαθήματα) η γνωστοποίηση των βαθμολογιών των μισών μαθημάτων θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για την ψυχολογία των παιδιών και την υπόλοιπη εξεταστική τους . Για το λόγο αυτό σας ζητάμε η ανάρτηση των βαθμολογιών μόνο για το νησί μας να γίνει σε διαφορετική ημερομηνία .

Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας στα δίκαια αιτήματα μας .
        
                       Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας


Καρέκος Παναγιώτης
Καρίπης Παναγιώτης