25 Νέοι από όλη την Ευρώπη συναντώνται στη Μυτιλήνη από το πρόγραμμα της Ε.Ε., Erasmus+

25 Nέοι από όλη την Ευρώπη συναντώνται από 16-22 Ιουνίου στη Μυτιλήνη προκειμένου να συζητήσουν για το προσφυγικό και  τη μετανάστευση.


Για  μία  εβδομάδα  νέοι  από  Ελλάδα,  Ισπανία,  Ιταλία  και  Τουρκία  ενώνουν  τις  δυνάμεις  τους  στα  πλαίσια  του Ευρωπαικού Προγράμματος LAUGH – Learn Accept Unite to Grow your Horizons», το οποίο εντάσσεται στην του προγράμματος της Ε.Ε., Erasmus+, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Το εν λόγω έργο αποτελείται από δύο (2) σκέλη – από ένα Εκπαιδευτικό Σεμινάριο το οποίο υλοποιήθηκε στην πόλη της Αθήνας το διάστημα από 16 έως 22 Μαρτίου 2017 και από ένα Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων το οποίο θα λάβει χώρα στο νησί της Λέσβου από 16 έως 22 Ιουνίου 2017.

Στο έργο συμμετέχουν το ΚΕΑΝ - Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων, το οποίο φέρει και την ευθύνη του σχεδιασμού, οργάνωσης και συντονισμού του προγράμματος, καθώς και οι οργανισμοί JOINT από την Ιταλία, S&G από την Τουρκία και KEAN “ACTIVIDADES ALTERNATIVAS” από την Ισπανία.

Το  πρόγραμμα  στοχεύει  στην  διάδοση  και  προώθηση  των  αξιών  και  της  ευαισθητοποίησης  της  κοινής  γνώμης απέναντι   στους   μετανάστες,   στην   καταπολέμηση   των   διακρίσεων,   στην   εξάλειψη   των  προκαταλήψεων,   των στερεοτύπων και της ξενοφοβίας, στην καλλιέργεια του διαπολιτισμικού διαλόγου, στην προώθηση και στήριξη του σεβασμού για την κοινωνική και πολιτιστική ποικιλομορφία, στην ενίσχυση της ιδιότητας του ενεργού πολίτη και της διαπολιτισμικής και κοινωνικής ενεργού συμμετοχής και τέλος στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της ανεκτικότητας μεταξύ των λαών.

Μέσα από ένα πλαίσιο κοινών βιωματικών δράσεων όπως παρουσιάσεις, συζητήσεις, εργαστήρια, ομιλίες και ομαδικές εργασίες απέκτησαν γνώσεις αναφορικά με τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, με την μεταναστευτική πολιτική τόσο της χώρα μας όσο και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και με τις αιτίες που προωθούν συγκρούσεις και εγκαθιδρύουν στερεότυπα και προκαταλήψεις. Ταυτόχρονα προβληματίστηκαν, κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις και αντάλλαξαν ιδέες και καλές πρακτικές.

Στο τέλος του προγράμματος οι συμμετέχοντες δημιούργησαν την δική τους Καμπάνια Ευαισθητοποίησης κατά του ρατσισμού, στοχεύοντας στην διάδοση και προώθηση των αξιών και της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης απέναντι στους μετανάστες, στην καταπολέμηση των διακρίσεων, στην εξάλειψη των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων και της ξενοφοβίας και στην προώθηση και στήριξη του σεβασμού για την κοινωνική και πολιτιστική ποικιλομορφία.

Στο δεύτερο μέρος του σχεδίου, 25 νέοι άνθρωποι από την Ευρώπη θα επισκεφθούν το νησί της Λέσβου με σκοπό να δουν από κοντά την περιοχή η οποία βρέθηκε και εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μετανάστευσης και να συνομιλήσουν με την τοπική κοινωνία ανταλλάσσοντας γνώσεις και εμπειρίες με ανθρώπους που καθημερινά έρχονται σε επαφή με το τεράστιο πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών.

Στο τέλος του Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί μία ανοιχτή Έκθεση Φωτογραφίας η οποία θα αποτελείται από υλικό που θα συγκεντρώσουν οι συμμετέχοντες στη διάρκεια της παραμονής μας στο νησί.