Λεσβιακό Καλοκαίρι 2017: Ερωτήσεις και απαντήσεις για το Κάστρο Μυτιλήνης - Είναι ασφαλές; Όροι Παραχώρησης;

Η επίσημη ανακοίνωση του Προγράμματος «Λεσβιακό Καλοκαίρι 2017» με βασικό χώρο εκδηλώσεων για άλλη μια φορά το Κάστρο της Μυτιλήνης προκάλεσε μια σειρά ερωτημάτων .


Το Lesvosnews.net  επικοινώνησε με τον Προϊστάμενο της  Εφορείας Αρχαιοτήτων  Λέσβου κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη. Τα ερωτήματα έχουν σχέση με την ασφάλεια του Κάστρου Μυτιλήνης (μετά το σεισμό) και με την παραχώρησή του από την Εφορεία Αρχαιοτήτων προς το Δήμο και από το Δήμο προς ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής θεαμάτων (συναυλίες , θέατρα κτλ) 

Από τις απαντήσεις του κ. Τριαναταφυλλίδη προκύπτει ότι το Κάστρο Μυτιλήνης έχει σοβαρά θέματα σχετικά με την ασφάλεια και η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων ήταν να μην χρησιμοποιηθεί ο συγκεκριμένος χώρος για τις εκδηλώσεις. Προκύπτει ακόμη ότι το πρόγραμμα του Λεσβιακού  Καλοκαιριού είναι στον αέρα καθώς ακόμη δεν υπάρχει η άδεια παραχώρησης του Κάστρου Μυτιλήνης προς το Δήμο και εκκρεμεί η εξέταση του θέματος. Είναι άξιον απορίας πώς ξεκίνησαν εκδηλώσεις χωρίς να υπάρχει η έγκριση παραχώρησης. Τέλος ο Δήμος Λέσβου από τη στιγμή που φιλοξενεί εκδηλώσεις από ιδιωτικές εταιρείες με εισιτήριο (εκδηλώσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα) οφείλει να καταβάλει τα νόμιμα  τέλη προς το ΤΑΠ και εδώ προκύπτει το εύλογο ερώτημα πόσο νόμιμη είναι η απόφαση του Δήμου Λέσβου για δωρεάν παραχώρηση του Κάστρου Μυτιλήνης σε εταιρείες παραγωγής θεαμάτων; Έχει ελέγξει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αυτή την απόφαση; Πως είναι δυνατόν ο Δήμος Λέσβου να έχει υποχρέωση να πληρώσει τέλη υπερ ΤΑΠ και να κάνει δωρεάν παραχώρηση του Κάστρου σε ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής θεαμάτων;

Αναλυτικά οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις:

 Ερώτηση: Είναι το Κάστρο Μυτιλήνης ασφαλές για το κοινό για τις εκδηλώσεις του "Λεσβιακού Καλοκαιριού";  

Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τον όποιο έλεγχο που έγινε μετά το σεισμό της 12ης Ιουνίου και ποιοι έχουν πιστοποιήσει την ασφάλεια του Κάστρου Μυτιλήνης.

Υπενθυμίζουμε ότι από προχθές ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις! 

Παύλος Τριανταφυλλίδης:  

Όσον αφορά στην ασφάλεια του εν λόγω χώρου του Κάστρου πραγματοποιήθηκε αυτοψία από κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αποτελούμενο από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Μελετών Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Παναγιώτη Μπίρταχα, και την πολιτικό μηχανικό της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, κ. Στυλιανή Παπατζανή. Από πλευράς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου παρέστη κλιμάκιο με επικεφαλής τον Προϊστάμενο της Εφορείας Δρ. Παύλο Τριανταφυλλίδη και την Προϊσταμένη του Τμήματος Αρχαιολογικών Μελετών και Έργων της Εφορείας κ. Ελένη Στεφάνου. Από πλευράς του Δήμου παρών ήταν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Κων/νος Αστυρακάκης.

 Στον χώρο διαπιστώθηκαν σημειακά ρωγμές, οι οποίες, ωστόσο, εκτιμήθηκε ότι δεν οφείλονται στην πρόσφατη σεισμική και μετασεισμική δραστηριότητα. Παρόλα αυτά, όμως, η κατάσταση διατήρησης του εν λόγω χώρου στο Κάστρο δεν χαρακτηρίζεται ικανοποιητική διότι υπάρχουν κατακόρυφες και διαγώνιες ρωγμές στα τείχη, η επίστεψή τους και οι κανονιοθυρίδες σε πολλά σημεία είναι ετοιμόρροπα λόγω της αποσάθρωσης και της σημειακής απώλειας του συνδετικού και του δομικού υλικού.
Δεδομένης, λοιπόν, της ήδη καταπονημένης κατάστασης του μνημείου και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία, η οποία μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερες φθορές στην συγκεκριμένη περιοχή όπου γίνονται οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Μυτιλήνης, προτάθηκε, από την Εφορεία για λόγους ασφαλείας των επισκεπτών, να μην χρησιμοποιηθεί ο συγκεκριμένος χώρος από τον Δήμο Λέσβου. Επειδή, όμως, ο κ. Αστυρακάκης δήλωσε την επιθυμία του να χρησιμοποιήσει τον χώρο, η Εφορεία ζήτησε εγγράφως να ληφθούν τα ακόλουθα άμεσα μέτρα ασφαλείας :

 - Να καθαιρεθεί η ξύλινη κλιμακωτή εξέδρα, η οποία είναι τοποθετημένη σε επαφή με τα τείχη του Κάστρου (ανατολικά του χώρου εκδηλώσεων).

- Να μεταφερθεί το αναψυκτήριο - κυλικείο σε νέα θέση, σε ακτίνα ασφαλείας 15,00μ. από την υφιστάμενη θέση του.

- Να μετατοπισθεί η μεταλλική κλιμακωτή εξέδρα που βρίσκεται στο νότιο σημείο του χώρου εκδηλώσεων κατά 15,00μ. βορειότερα.

 - Ο χώρος των κινητών καθισμάτων να περιοριστεί, έτσι ώστε το πλάτος να είναι όσο το πλάτος της σκηνής σε όλες τις σειρές καθισμάτων που θα τοποθετηθούν.

- Τέλος να οριοθετηθεί ο χώρος με μεταλλική περίφραξη ύψους τουλάχιστον 1,50μ., έτσι ώστε να αποφευχθεί η είσοδος των επισκεπτών στην ζώνη προστασίας 15,00μ. περιμετρικά του χώρου εκδηλώσεων στο Κάστρο Μυτιλήνης.

Σε κάθε περίπτωση το Ελληνικό Δημόσιο ουδεμία ευθύνη φέρει σε περίπτωση ατυχήματος.


Ερώτηση: Έχει εκδοθεί από την Υπηρεσία σας η απόφαση παραχώρησης του Κάστρου Μυτιλήνης στο Δήμο Λέσβου  για το Λεσβιακό Καλοκαίρι 2017 και αν ναι με τι όρους; 

Παύλος Τριανταφυλλίδης:

 Το αίτημα για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης στον Δήμο Λέσβου της Δυτικής Τάφρου του Κάστρου της Μυτιλήνης, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Λεσβιακό Καλοκαίρι 2017» διαβιβάστηκε στις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να εισαχθεί προς εξέταση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (γ΄ σχετικό). Η εξέταση του εν λόγω θέματος θα πραγματοποιηθεί την τρέχουσα εβδομάδα.


 Ερώτηση: Επειδή όμως έχει λεχθεί και επίσημα ο Δήμος Λέσβου παραχωρεί ΔΩΡΕΑΝ το Κάστρο σε ιδιωτικές εταιρείες οργάνωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν ο Δήμος καταβάλει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων κάποιο πόσο  (10% των εισιτηρίων) όπως ίσχυε τα παλαιότερα χρονιά.

Παύλος Τριανταφυλλίδης: 

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι από τον Δήμο Λέσβου, στο σύνολό τους, είναι ποιοτικές, συνάδουν με τη φυσιογνωμία του Κάστρου της Μυτιλήνης δίχως να αντιβαίνουν στον μνημειακό χαρακτήρα του, η δε παραχώρηση του χώρου πραγματοποιείται, σύμφωνα με την κείμενη αρχαιολογική νομοθεσία, απαρέγκλιτα από το ΥΠ.ΠΟ.Α. με Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, μετά από γνωμοδότηση του αρμόδιου οργάνου, και όχι από τον Δήμο Λέσβου, όπως εκ παραδρομής αναφέρεται στην α΄ σχετική επιστολή σας. Σύμφωνα δε με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του ΦΕΚ 648/Β/7-3- 2012 περί τροποποίησης της αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/126463/ 28−12−2011 κοινής υπουργικής απόφασης με θέμα «Τέλη φωτογράφησης− κινηματογράφησης και χρήσης οπτικοακουστικών έργων και απεικονίσεων αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων, μουσειακών εκθέσεων και συλλογών. Τέλη πραγματοποίησης εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και ακίνητα μνημεία» (ΦΕΚ 3046/Β/30-12-2011), είτε ο διοργανωτής των εκδηλώσεων, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Λέσβου, οφείλει να καταβάλει τα νόμιμα τέλη υπέρ του ΤΑΠ, μειωμένα κατά 50% (σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 11 του ΦΕΚ 3046/Β/30-12- 2011) είτε οι διοργανωτές της κάθε παράστασης (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 του παραπάνω ΦΕΚ), όπως αυτό προκύπτει από τις Αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από το ΥΠ.ΠΟ.Α. Από την καταβολή των τελών για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία απαλλάσσονται εκδηλώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εφόσον πραγματοποιούνται με δωρεάν είσοδο ή όταν το σύνολο των εσόδων διατίθεται για κοινωφελή σκοπό (ΦΕΚ 3046/Β/30-12-2011, άρθρο 11, παρ. 2).


Πηγη Lesvosnews.net