“Έπιασαν τον Μάη” σε θάλασσες, δάση και αγρούς οι Λέσβιοι-Την τιμητική του είχε ο Μόλυβος (vid, pics)

Κατέκλυσαν την ύπαιθρο οι εκδρομείς του τριημέρου και έτσι γιόρτασαν την πρωτομαγιά στη φύση.  

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, έφτιαξαν στεφάνια ενώ αρκετοί  τολμηροί έκαναν την πρώτη τους βουτιά.

Οι Λέσβιοι την ημέρα της Πρωτομαγιάς ξεχύθηκαν στην ύπαιθρο ή και στις παραλίες, όπου κυρίως έψησαν.

Σε διάφορα σημεία έγιναν και γλέντια, με κυρίαρχα σημεία τους Αγιους Αναργύρους στον Ασώματο, την Αχλαδερη, τα Βατερα, το Πλωμάρι, τον Πλακαδο, την Χαραμιδα,  την Ερεσο, το Σιγρι κ.ά..  

Αλλά και ταβέρνες σε εξοχικούς χώρους η κίνηση ήταν μεγάλη. Πολλοί δεν παρέλειψαν το έθιμο του στεφανιού.

Εκατοντάδες κόσμου με φορητές ψησταριές, εφοδιασμένοι με φαγητά και ποτά τίμησαν δέοντος το έθιμο της Πρωτομαγιάς στην ύπαιθρο.

Κάθε γωνιά στην εξοχή πλημμύρισε από κόσμο που έσπευσε με καλή παρέα να απολαύσει τη Μαγιάτικη φύση, να το γλεντήσει, και να χαρεί την ομορφιά που προσφέρει αυτή την εποχή η ύπαιθρος.

Από νωρίς το πρωί πολλά από τα ξέφωτα η παραλίες που διαθέτει η Λέσβος γέμισαν από κόσμο. Η εξοχή έσφυζε από ζωή με μικρούς και μεγάλους να τρέχουν να μαζέψουν αγριολούλουδα για να φιλοτεχνήσουν το Μαγιάτικο στεφάνι. Λίγο αργότερα τα κάρβουνα και τα ξύλα έλαβαν φωτιά για να ψήσουν κρεατικά που θα πλαισίωναν το μεσημέρι το τραπέζι.

Χορός και τραγούδι με τη συνοδεία μιας κρύας μπύρας και το μεσημέρι φαγητό και χαλάρωση κάτω από τη σκιά των δέντρων.

Εικόνες χαλάρωσης και ξενοιασιάς που απαιτεί το έθιμο της Πρωτομαγιάς. Εικόνες φολκλορικές που συναντάς στην ελληνική επαρχία. Εικόνες που σε συγκινούν και σε συναρπάζουν όταν τιμάς την παράδοση.

Βεβαία την τιμητική τους και φέτος είχε ο Μολυβος και το beach Café-bar congas στον Μολυβο Λέσβου, όπου ήταν κατάμεστο από κόσμο έως πολύ αργά το βράδυ.

Επίσης και όλα τα beach bar που έκαναν χτες opening ήταν γεμάτα και στην Μυτιλήνη.

Το LesvosPost.com βρέθηκε στο πανέμορφο δάσος της Αχλαδερης, και αφού γιόρτασε την πρωτομαγιά με παραδοσιακό τρόπο και όλη την ομάδα του, κατέγραψε τα παρακάτω πλανά από τον κόσμο που διασκέδαζε.
Ρεπορτάζ-Φώτο Μαριλενα Σαχινι (Βοηθός Αρχισυντάκτη LesvosPost)