"Ήρωες της Ειρήνης" οι Πρόσκοποι της Λέσβου παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας (Pics, vid)

Μεγάλη μέρα το περασμένο Σαββάτο για τους Προσκόπους της Λέσβου.


Μια αντιπροσωπευτική παρέα επτά Ανιχνευτών της Μυτιλήνης (μεγάλων εφήβων ηλικίας 15 έως 18 ετών) παρέλαβαν στη διάρκεια της διημερίδας που διοργανώνει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, με θέμα «Ανιχνεύοντας το μονοπάτι του εθελοντισμού» παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας το βραβείο «Ήρωες της Ειρήνης» («Heroes of Peace») του Παγκόσμιου Οργανισμού της Προσκοπικής Κίνησης .Για τη συμβολή των Προσκόπων της Λέσβου στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης στην τοπική κοινωνία αλλά και για την ενίσχυση του παιδιού πρόσφυγα. Των χιλιάδων παιδιών – προσφύγων που πέρασαν από τη Λέσβο ιδιαίτερα την περίοδο της κορύφωσης από το καλοκαίρι του 2015 ως την Άνοιξη του 2016..

«Σας ευχαριστώ που με κάνατε περήφανο κι εσείς και οι συμπατριώτες σας στο νησί για το ότι είμαι Έλληνας» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα επτά παιδιά από τη Μυτιλήνη. Ενώ ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού της προσκοπικής Κίνησης απονέμοντας την τιμητική διάκριση τους είπε: «Συγχαρητήρια που κάνετε τον κόσμο καλύτερο». Ας σημειωθεί ότι οι εκατοντάδες συμμετέχοντες στο γεμάτο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών στην Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε η διημερίδα ανάμεσα τους και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της Βουλής του δημοκρατικού τόξου, επί ώρα όρθιοι χειροκροτούσαν τους νέους «ήρωες της ειρήνης» τους μόνους ανήλικους εθελοντές που συνέβαλαν στην αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Ανάμεσα τους και οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, ο  Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας και ο γενικός γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Παυσανίας Παπαγεωργίου. Τη Βουλή εκπροσώπησε η βουλευτής Χαρά Καφαντάρη. Το ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε η Ελένη Αυλωνίτου. Τη Νέα Δημοκρατία ο αντιπρόεδρος της Κωστής Χατζηδάκης και οι βουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος, Αθανάσιος Μπούρας και Θεόδωρος Φορτσάκης . Το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντοπουλος. Την Ένωση Κεντρώων η Σύλια Λασπίτη. Τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Χρήστος Πέππας. Το Ποτάμι ο Βασίλης Χαρόπουλος, και τη ΔΗΜΑΡ ο Τάσος Δαρσινός.

Τη σημασία του εθελοντισμού και δη του εθελοντισμού του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, που μέσα στην βαθιά κρίση που διανύουμε αποτελεί «προσφορά, η οποία αποτρέπει την ρήξη του κοινωνικού ιστού», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στον χαιρετισμό του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά που ήταν αυτός που κήρυξε την έναρξη της Διημερίδας. «Και το κάνω με ιδιαίτερη χαρά, γιατί ξέρετε πολύ καλά πως ήμουν πάντοτε και θα παραμείνω κοντά στην όλη προσπάθεια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Το πράττω δε αυτό, γατί πιστεύω βαθιά -και αυτό είναι αποδεδειγμένο άλλωστε- ότι ο Προσκοπισμός είναι συνώνυμος του Εθελοντισμού. Και μάλιστα του Εθελοντισμού στην πιο γνήσια μορφή του, που σημαίνει κοινωνική προσφορά υπό όρους πραγματικής Αλληλεγγύης. Δηλαδή, Αλληλεγγύης υπό όρους Αλτρουισμού και Ανιδιοτέλειας», σημείωσε.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει ο εθελοντισμός, και ιδίως ο εθελοντισμός του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, που στις μέρες μας αποκτά «κυριολεκτικώς υπαρξιακή [σημασία] για το κοινωνικό σύνολο». «Μέσα στην βαθιά κρίση που διανύουμε, και πλήττει με ιδιαίτερη ένταση τον Τόπο και τον Λαό μας, αυτή η προσφορά του Εθελοντισμού, σημαίνει προσφορά η οποία αφορά τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό. Είναι προσφορά, η οποία αποτρέπει την ρήξη του κοινωνικού ιστού. Είναι προσφορά, δηλαδή, η οποία στηρίζει την ίδια την κοινωνική συνοχή. Υπ? αυτές τις προϋποθέσεις, ο Προσκοπισμός και η δράση του είναι "βοηθοί εκπληρώσεως" του Κοινωνικού Κράτους, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Και ξέρουμε όλοι μας, ότι το Κοινωνικό Κράτος πάσχει σήμερα στον τόπο μας», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Κατά την παρουσία τους στην Αθήνα οι Ανιχνευτές της Μυτιλήνης εργάστηκαν στην Κυριακή το πρωί στη διαμόρφωση της πλατείας προσκόπων στο Παγκράτι. Ενώ το μεσημέρι της Κυριακής παραμονή της Πρωτομαγιάς επισκέφθηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής όπου ενημερώθηκαν για την εκτέλεση των 200 πατριωτών την Πρωτομαγιά του 1944. Ανάμεσα στους οποίους και έξη καταγόμενοι από τη Λέσβο.

Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου ευχαριστεί θερμά την “Blue Star Ferries” για τη μετακίνηση της αντιπροσωπίας των προσκόπων στην Αθήνα και προσωπικά τους αντιπροσώπους της εταιρείας στη Μυτιλήνη Αντώνη και Ηλία Πίκουλο.

Το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και της Αθηνάς Καστρινάκη για τα παιδιά της Μυτιλήνης

ΟΙ «Αγγελιοφόροι της ειρήνης» που ήρθαν από τη Λέσβο

Όταν γράφτηκαν στους προσκόπους, ήθελαν να κάνουν καινούριους φίλους, να γνωρίσουν τη φύση, το περιβάλλον του νησιού τους και να κάνουν εκδρομές. Δεν φαντάζονταν, όμως, ότι το μέχρι πρότινος ήρεμο νησί τους, η Λέσβος, θα βρισκόταν ξαφνικά στο επίκεντρο της παγκόσμιας ειδησεογραφίας, λόγω των πολύ μεγάλων ροών προσφύγων και μεταναστών που έφταναν εκεί, από το καλοκαίρι του 2015.

Πέντε από τους εκπροσώπους των προσκόπων από τη Λέσβο, που ήρθαν στην Αθήνα, για να βραβευθούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό της Προσκοπικής Κίνησης (World Organization of the Scout Movement), στο πλαίσιο της διημερίδας «Ανιχνεύοντας το Μονοπάτι του Εθελοντισμού», μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Είναι παιδιά που τώρα πάνε στις πρώτες τάξεις του λυκείου, αλλά βρίσκουν χρόνο για να βοηθούν, όπου μπορούν. «Ε, είναι δύσκολο να είσαι πρόσκοπος», λέει ο Στέλιος, «αλλά βρίσκεις τον χρόνο να συνδυάσεις τα πάντα».

Σε αυτό, όπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ βοηθά η... προσκοπική εκπαίδευση. «Από νωρίς αναπτύσσει κανείς δεξιότητες διαβίωσης, αλλά και οργανωτικές δεξιότητες. Μαθαίνει, βασικά, να είναι υπεύθυνος», λέει ο Ξενοφώντας.

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που δίνουν και την... προστιθέμενη αξία, που τους έκανε να ενεργοποιηθούν για να βοηθήσουν τις τοπικές αρχές του νησιού τους, στην αντιμετώπιση των προσφυγικών εισροών. «Ήταν ένα χάος», λέει ο Μιχάλης και προσθέτει ότι οι πρόσκοποι του νησιού βοηθούσαν με οργανωμένες δράσεις, αλλά και όποτε υπήρχε ανάγκη. «Κάναμε διάφορες δράσεις οργανωμένες, κυρίως μετά που έφταναν οι πρόσφυγες στο νησί. Καθαρίζαμε την παραλία, τις ακτές ή πηγαίναμε τρόφιμα. Είχαμε μοιράσει και αδιάβροχα στα παιδιά», λέει.

«Με τα παιδιά παίζαμε, τους κάναμε παρέα. Είχαμε πάει εκεί που ήταν τα ασυνόδευτα παιδιά και τα απασχολήσαμε κάποιες ώρες για να διασκεδάσουνε», προσθέτει ο Γιάννης.

«Άλλες φορές, όμως, τύχαινε να είμαστε στο σύστημα, που είναι στο Μακρύ Γιαλό, κοντά στο λιμάνι, και εκείνη τη στιγμή έπαιρναν τηλέφωνο ότι το λιμενικό χρειάζεται βοήθεια, ή ότι πλησιάζει βάρκα με μετανάστες και πηγαίναμε και βοηθάγαμε», συνεχίζει ο Ξενοφώντας.

Γι΄ αυτή τους τη δράση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός της Προσκοπικής Κίνησης, αποφάσισε να ανακηρύξει τους Έλληνες προσκόπους «Αγγελιοφόρους της Ειρήνης», ένα βραβείο, που έχει σαν στόχο την ανάδειξη της κοινωνικής προσφοράς στις τοπικές κοινότητες. Είτε αυτή παίρνει τη μορφή δενδροφύτευσης, είτε την επίλυση συγκρούσεων και βίας στο σχολικό περιβάλλον, είτε, στην περίπτωση των προσκόπων της Λέσβου, την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

«Το βραβείο αυτό αποτελεί μια αναγνώριση για το τι έχουν κάνει οι Έλληνες πρόσκοποι σε δύσκολους καιρούς και προσωποποιείται στους προσκόπους της Λέσβου, για τη δράση τους τον τελευταίο διάστημα», τόνισε, χθες, Σάββατο, κατά τη βράβευση ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού, David McKee (Ντέιβιντ ΜακΚί). «Συγχαρητήρια που κάνετε τον κόσμο καλύτερο», τους είπε, δίνοντάς τους την τιμητική διάκριση.

«Σίγουρα μας τονώνει το ηθικό η βράβευση αυτή. Αλλά εμείς δεν το κάναμε για να μας πουν «μπράβο»», λέει ο Στέλιος, «εμείς πηγαίναμε και βοηθάγαμε».


«Όλη αυτή η εμπειρία μάς έχει αφήσει το στίγμα ότι βοηθήσαμε, ότι συνεισφέραμε κάπου. Εμένα προσωπικά με κάνει να νιώθω περήφανος για αυτά που κάναμε όλο αυτό το διάστημα. Είτε είναι πολλά, είτε είναι λίγα», προσθέτει ο Ξενοφώντας.