Changemakers Summit: Η Λέσβος μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο κόμβο κοινωνικής επιχειρηματικότητας

Με τη διαπίστωση, πως η Λέσβος συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που της επιτρέπουν να καταστεί παγκόσμιος κόμβος κοινωνικής επιχειρηματικότητας, έκλεισαν οι εργασίες του συνεδρίου Changemakers Summit στη Μυτιλήνη την Τρίτη 9 Μαΐου.


Το ξεκίνημα έγινε την Παρασκευή 5 Μαΐου με τα συνεργατικά εργαστήρια επιχειρηματικότητας, συντονιστής των οποίων ήταν ο ιδρυτής της πλατφόρμας Babele και σύμβουλος startup Emanuele Musa. Στα εργαστήρια συμμετείχαν επτά συνολικά ομάδες, αποτελούμενες από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ντόπιους και πρόσφυγες, που δούλεψαν πάνω σε ιδέες από τον χώρο της κοινωνικής και πράσινης επιχειρηματικότητας και του τουρισμού.

Το In-vests αξιοποιεί το πλαστικό εσωτερικό μέρος των σωσιβίων, που συγκεντρώθηκαν στις χωματερές της Λέσβου κατά την προσφυγική κρίση, και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά για την παραγωγή και εμπορία χρηστικών αντικειμένων από Έλληνες και πρόσφυγες. To Lesvos app αποτελεί μια εναλλακτική εφαρμογή παρουσίασης της Λέσβου στους επισκέπτες της και το Working Travellers φιλοδοξεί να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού και να προσελκύσει digital nomads, που θα μπορούσαν να ταξιδέψουν και να εργαστούν από αυτό.  Επιπλέον ένα διεθνές εστιατόριο, που θα αναδεικνύει την παγκόσμια κουζίνα, μια υπηρεσία επισκευής ηλεκτρονικών συσκευών, το Doc&U που επιτρέπει την διάγνωση από απόσταση, λύνοντας το πρόβλημα των αχρείαστων ή αδύνατων επισκέψεων στα νοσοκομεία και τέλος το R3 Project, που ενθαρρύνει την ανακύκλωση και την περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από ένα σύστημα επιβραβεύσεων, συνέθεσαν το «παζλ» των επιχειρηματικών ιδεών του συνεδρίου.

Η προεργασία αυτών των ιδεών είχε ξεκινήσει από τη συμμετοχή της ομάδας του Changemakers Lab στα εργαστήρια του μαθήματος Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εκτός από τον Emanuele Musa, στην διαμόρφωση αυτών των ιδεών συνέβαλαν οι καλεσμένοι μέντορες του προγράμματος: ο Daniel Dobos και η Χριστίνα Ανδρέου από το G3iD και το THE Port του CERN αντίστοιχα έφθασαν στη Λέσβο από τη Γενεύη, η Ting Shih της ClickMedix ήρθε από την Ουάσινγκτον, και η Annette Muller της υπηρεσίας Flexy ήρθε από τη Νότια Αφρική. Το αρχικό πλάνο προέβλεπαι πως τρεις από αυτές τις ιδέες θα παρουσιάζονταν στο κεντρικό event του Changemakers Summit, ωστόσο σαν επιβράβευση των προσπαθειών τους, όλες οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να ανέβουν στην κεντρική σκηνή.

Συζητήσεις για επιχειρηματικότητα και όχι μόνο

Η κεντρική εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Αντιδήμαρχου Πολιτισμού Λέσβου κ. Αστυρακάκη, που εκπροσώπησε τον Δήμο, του Καθηγητή κ. Τρούμπη, που εκπροσώπησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και της Αγγελικής Κοσμοπούλου, που χαιρέτησε την εκδήλωση ως εκπρόσωπος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και του The People’s Trust, που βρίσκονταν ανάμεσα στους υποστηρικτές της διοργάνωσης.

O Θοδωρής Αναγνωστόπουλος – έχοντας και τον ρόλο του παρουσιαστή της εκδήλωσης – έπειτα από μία παρουσίαση του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού SciCo μας πέρασε στο πρώτο πάνελ. Εκεί ο ίδιος, η Annette Muller, ο Emanuele Musa και ο Riaan Conradie, ιδρυτής της LifeQ, συζήτησαν το θέμα της ανάπτυξης δεξιοτήτων. Ποιες είναι οι δεξιότητες του μέλλοντος, πως  συνδέεις ταλαντούχους ανθρώπους με εργοδότες άλλα και ποιος κερδίζει την “μάχη” ανάμεσα στην επιστήμη και τη δημιουργικότητα;

To δεύτερο μέρος ξεκίνησε με μια γνωριμία με τους... Changemakers. Ο 23χρονος πρόσφυγας Jalal ζει ήδη εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο στη Λέσβο, συμμετέχει σε συνέργειες και βάζει καθημερινά τα δυνατά του για να βοηθήσει όσους πρόσφυγες βρίσκονται στο νησί. Η Αφροδίτη Βατή, μια από τους κατοίκους του νησιού που έδειξαν την αλληλεγγύη τους και έσωσαν στην κυριολεξία ζωές τα τελευταία δύο χρόνια, μίλησε για την άλλη πτυχή της οικονομικής και τουριστικής κατάρρευσης του νησιού, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια στον ντόπιο πληθυσμό. Τέλος, η παθολόγος Ζωή Λειβαδίτου, που έχει αφιερώσει την ζωή της στο να βοηθά τον αδύναμο, έδωσε την δική της οπτική στην ανθρωπιστική κρίση.

Ο Μαρσέλος Ραλλίδης, επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας ΙΔΕΑ, μίλησε για το πως άνθρωποι με διαφορετικές δεξιότητες ενώνονται σε μια ομάδα και πως διαφορετικές ομάδες συνεργάζονται μεταξύ τους και πετυχαίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως δύο TEDx events και ένα μεγάλο πολιτιστικό φεστιβάλ. Μάλιστα, δύο από τα έργα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο αυτού του φεστιβάλ, του The Island of Love, βρίσκονταν επί σκηνής καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Στο δεύτερο panel εκτός από τον κ. Ραλλίδη συμμετείχαν ο Emanuele Musa, η Χριστίνα Ανδρέου, ο Riaan Conradie και ο Daniel Dobos, μιλώντας για συνέργειες και οικοσυστήματα.

Στο τρίτο μέρος και μετά την παρουσίαση του Emanuele Musa για όλα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες, παρουσιάστηκαν οι 7 ιδέες που αναπτύχθηκαν στα pre-event workshops του Changemakers Summit, με τους συμμετέχοντες να εισπράττουν το χειροκρότημα του κοινού άλλα και το χρήσιμο feedback των καλεσμένων της διοργάνωσης.

Οι παρουσιάσεις αυτές έδωσαν “τροφή” στην συζήτηση του τρίτου panel, ανάμεσα στον σύμβουλο καινοτομίας Χρήστο Λύτρα, που έκανε και μια σχετική παρουσίαση, τον ιδρυτή του Changemakers Lab Βασίλη Σοφιαδέλλη, την Αγγελική Κοσμοπούλου, τον Emanuele Musa και τον Riaan Conradie με θέμα τις επενδύσεις και πως αυτές μπορούν να δώσουν ώθηση σε οικοσυστήματα.

Για το τέλος του συνεδρίου, έμεινε το μεγάλο ερώτημα: Μπορεί η Λέσβος να γίνει ένας παγκόσμιος κόμβος κοινωνικής επιχειρηματικότητας; Με συντονιστή τον Βασίλη Σοφιαδέλλη, την απάντηση κλήθηκανα να δώσουν ο Daniel Dobos, η Ting Shih, ο Riaan Conradie και ο Boris Chershirkov, που εκπροσώπησε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Κοινή παραδοχή ήταν, πως αξιοποιώντας την “φήμη” της Λέσβου, την παρουσία προσφύγων και εθελοντών άλλα και τη δυναμική της κοινότητας,  θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον υλοποίησης και ανάπτυξης τεχνολογικών (και όχι μόνο λύσεων) στον χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Μάλιστα, ο κ. Chershirkov και ο Daniel Dobos, όπως και οι καλεσμένοι συμμετέχοντες του συνεδρίου, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να υποστηρίξουν την προσπάθεια του Changemakers Lab, προς αυτή την κατεύθυνση.

Guest stars

Παρουσία στη σκηνή του Changemakers Summit είχαν και δύο guest stars! Πρόκειται για δύο από τα έργα, που δημιουργηθηκαν στο πλαίσιο του φεστιβάλ The Island of Love (www.islandoflove.eu) της ομάδας ΙΔΕΑ τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα έργα είχαν κατασκευαστεί από ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικό μέρος σωσιβίων και χαρτοπολτό) πριν φιλοτεχνηθούν από γνωστούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Χρήστος Κεχαγιόγλου και η ομάδα project Ni, ο Χρήστος Ευσταθίου, ο Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, o Δημήτρης Αντωνίτσης κ.α.

To φεστιβάλ ήταν αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειας μιας μεγάλης ομάδας εθελοντών, σε συνεργασία με άλλες ομάδες, και με τη συμμετοχή και προσφύγων. Στην σκηνή είχε τοποθετηθεί το έργο “Είμαι Ελεύθερος” της Μαρίας Χαρατσάρη (project Ni), που συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου για ελευθερία, και το έργο “Η Αγάπη είναι Πολύχρωμη”, που συνδημιούργησαν Έλληνες μαθητές, μαθητές του ειδικού σχολείου Μυτιλήνης και προσφυγόπουλα!

Η ομάδα ΙΔΕΑ αναζητεί αναδόχους για τα έργα, που θα υποστηρίξουν την περαιτέρω έκθεσή τους, ενώ μέρος των εσόδων της διαδικασίας αναδοχής θα δοθεί για την υποστήριξη του έργου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μυτιλήνης.

Η επόμενη μέρα

Στην επόμενη ημέρα του συνεδρίου, το Changemakers Lab με την συμμετοχή των ανθρώπων από τον χώρο της επιστήμης και της επιχειρηματικότητας, που επισκέφθηκαν τη Λέσβο αυτές τις ημέρες, θα συνεχίσει την υποστήριξη των ιδεών, που παρουσιάστηκαν στο Summit. Στόχος είναι η ουσιαστική δημιουργία μιας δομής υποστήριξης και ανάπτυξης τέτοιων πρωτοβουλιών και οι περισσότερες από αυτές να αποτελέσουν βιώσιμες λύσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

Επιπλέον ανακοινώθηκε η πρόθεση της SAP σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να διοργανώσει τον Οκτώβριο το Refugee Code Week και στην Ελλάδα, καλώντας το Changemakers Lab να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας! Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που στηρίζεται στην επιτυχία του Africa Code Week τον Οκτώβριο του 2016, όπου 500.000 παιδιά και νέοι, από 30 Αφρικανικά κράτη είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν βασικές γνώσεις προγραμματισμού. Φέτος το Refugee Code Week θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε Μέση Ανατολή, Ελλάδα, Τουρκία, Σουηδία και Γαλλία και στηρίζεται στην πεποίθηση ότι η γνώση αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της αυτάρκειας και της μελλοντικής απασχόλησης.

Την ίδια στιγμή, η Ting Shih και ο Riaan Conradie σε συνεργασία με το Changemakers Lab ετοιμάζονται να προχωρήσουν πιλοτικά σε κάποιες πρωτοβουλίες, που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Το Changemakers Summit πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, του The People’s Trust, του G3iD, του THE Port και του Visions2Ventures. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το news247.gr και το epixeiro.gr

Περισσότερες πληροφορίες

CHANGEMAKERS SUMMIT
Ιστοσελίδα: http://changemakerslab.com/summit/
Facebook: https://www.facebook.com/Changemakerslab/
Instagram: https://instagram.com/changemakerslab