Το πρόγραμμα του Changemakers Summit στη Λέσβο

Λίγες ημέρες έμειναν για το Changemakers Summit στις 9 Μαΐου 2017, ένα νέο συνέδριο στη Λέσβο, που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, από το Changemakers Lab υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.


Με καλεσμένους εκπροσώπους του χώρου της επιχειρηματικότητας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, το συνέδριο θα “διερευνήσει” αν και με ποιον τρόπο η δεδομένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την προσφυγική, μπορεί να «αξιοποιηθεί», μέσα από συνεργασίες και την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, για την επίτευξη θετικών αλλαγών.

Η συζήτηση, στο πλαίσιο του Changemakers Summit, θα διεξαχθεί πάνω σε τρεις αλληλένδετους θεματικούς άξονες: της ανάπτυξης δεξιοτήτων, της δημιουργίας ενός οικοσυστήματος και των επενδύσεων. Σε αυτόν τον διάλογο, στον οποίο εκτός άλλων θα συμμετέχουν ο Riaan Conradie (συνιδρυτής της LifeQ), ο Emanuele Musa (ιδρυτής της πλατφόρμας κοινωνικής επιχειρηματικότητας Babele), o Daniel Dobos (φυσικός από το CERN), η Annette Muller (από την εφαρμογή ανεύρεσης εργασίας Flexy), η Χριστίνα Ανδρέου (υπεύθυνη στρατηγικών συνεργασιών THE Port CERN), o Θοδωρής Αναγνωστόπουλος (από τον χώρο της “εκμάθησης” της επιστήμης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας), η Αγγελική Κοσμοπούλου (από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και το The People’s Trust) και ο Boris Cheshirkov (Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες). Μπορείτε να δείτε όλους τους συμμετέχοντες στο www.changemakerslab.com/summit

Η είσοδος στο συνέδριο είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ οι συζητήσεις θα μεταδοθούν και με live streaming. Το πρόγραμμα του Changemakers Summit, που αποτελείται από τέσσερα (4) πάνελ με την θεματική, που αναφέρεται παρακάτω, και keynote ομιλίες των καλεσμένων ομιλητών και εκπροσώπων τοπικών φορέων, ομάδων και επιχειρηματιών είναι το εξής:

10.00 – 11.00: Εγγραφές
11.00 – 13.00: Μέρος Α – Ανάπτυξη δεξιοτήτων
14.00 – 15.30: Μέρος Β – Οικοσύστημα
16.00 – 18.00: Μέρος Γ – Επενδύσεις
18.15 – 20.00: Μέρος Δ – Η Λέσβος ως Παγκόσμιος Κόμβος Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

Workshop επιχειρηματικότητας

Στις 5 Μαΐου 2017 θα ξεκινήσει μια σειρά συνεργατικών εργαστηρίων επιχειρηματικότητας με αντικείμενο την ανάπτυξη, εφαρμογή και επιτάχυνση τεχνολογικών λύσεων, από τον χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Τα εργαστήρια θα υποστηριχθούν από τους Emanuele Musa, o Daniel Dobos, η Annette Muller, η Χριστίνα Ανδρέου και συνεργάτες του Changemakers Lab.

Στα εργαστήρια θα παρουσιαστούν και αναπτυχθούν τα projects, που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος Επιχειρηματικότητας του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ωστόσο είναι ανοικτά για κάθε ενδιαφερόμενο και για την παρουσίαση και νέων ιδεών, που θα έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν κατά την διάρκεια των εργαστηρίων. Θα δοθούν πιστοποιητικά συμμετοχής.

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων, που θα πραγματοποιηθούν σε χώρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου και σε διάφορα σημεία της Μυτιλήνης (λεπτομέρειες τις επόμενες ώρες στο www.changemakerslab.com/summit) είναι το εξής:

Παρασκευή 5/5 (18.30 – 21.30): Παρουσίαση projects του CML incubator (ιδέες φοιτητών Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.α.)

Σάββατο 6/5 (10.00 – 20.00): «Υλοποίηση ιδεών» - ανάπτυξη των project, που συμμετάσχουν στα εργαστήρια, με έμφαση στη συνεργασία διαφορετικών ατόμων και μερών και στον συνδυασμό δεξιοτήτων για την υλοποίηση μιας ιδέας.

Κυριακή 7/5 (10.00 – 20.00): Συνέχεια ανάπτυξης project - Εργαστήρι “Foresight & Futures of Humanitarian Response” με αναφορές στα projects, που συμμετέχουν - Εκπαίδευση στο pitching (παρουσίαση επιχειρηματικών ιδεών) – ανάδειξη των 5 καλύτερων ιδεών.

Δευτέρα 8/5 (10.00 – 20.00): Οι τεχνολογικές λύσεις ως απάντηση στις προκλήσεις – συνεργασία ανάμεσα στις ομάδες και σε υποψήφιους “χρήστες” των υπηρεσιών – λύσεων, που θα δημιουργήσουν. Pitch των ιδεών, παρουσίαση συμπερασμάτων workshop και ανάδειξη των 3 καλύτερων ιδεών, που θα παρουσιαστούν στο Changemakers Summit.

Την Δευτέρα επίσης θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια γνωριμίας με την εκπαίδευση STEM για παιδιά.

Το Changemakers Lab

Το CHANGEMAKERS SUMMIT πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος CHANGEMAKERS LAB (CML), μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας, που έχει ως μεσοπρόθεσμο στόχο τη διαμόρφωση ενός υγιούς περιβάλλοντος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στη Λέσβο. Επιπλέον έχει ως στόχο την ανάδειξη και ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων, με έμφαση σε μέλη αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στον τομέα της κοινωνικής και ανθρωπιστικής επιχειρηματικότητας (social and humanitarian entrepreneurship).

Η ομάδα του CML έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε πρωτοβουλίες, όπως το StartupBoat σε Λέσβο και Σάμο το καλοκαίρι του 2015, διοργάνωσε το πρώτο Startup Weekend στη Λέσβο τον Οκτώβριο του 2016 και έχει συμμετάσχει σε διάφορα events σχετικά με την κοινωνική επιχειρηματικότητα (CERN Hackathlon Οκτ. 2016, SMEG/CREA Innovation Awards (κριτική επιτροπή) Οκτ. 2016 κ.α.). Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών το CML έχει ανοίξει δίαυλο συνεργασίας ανάμεσα σε ομάδες και οργανισμούς στην Γενεύη (The Port CERN, G3iD κ.α.) και τη Λέσβο, διαμορφώνοντας τις συνθήκες ανάληψης επιχειρηματικών και ερευνητικών πρωτοβουλιών στο νησί, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Επίσης, κατά την διάρκεια του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017, εμπλέκεται στα εργαστήρια του μαθήματος Επιχειρηματικότητας του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υποστηρίζοντας συμβουλευτικά την ανάπτυξη βιώσιμων καινοτόμων λύσεων από τους ίδιους τους φοιτητές.  

Το Changemakers Summit πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, του The People’s Trust, του G3iD, του THE Port και του Visions2Ventures. Χορηγοί επικοινωνίας: news247.gr, epixeiro.gr

Περισσότερες πληροφορίες

CHANGEMAKERS SUMMIT
Ιστοσελίδα: http://changemakerslab.com/summit/
Facebook: https://www.facebook.com/Changemakerslab/

Twitter: https://twitter.com/changemakerslab