Ν. Σηφουνάκης «Δήμαρχε Λέσβου τι να τα κάνουμε τα ονόματα σε οδούς όταν η περιοχή εξακολουθεί να είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος»

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Λέσβου κύριο Σπύρο Γαλήνο



Προς
Τον κύριο
Σπύρο Γαληνό
Δήμαρχο Λέσβου

Κύριε Δήμαρχε,

Πληροφορηθήκαμε και από αναρτήσεις στο διαδίκτυο την πρόθεση του Δήμου σας  για την μετονομασία της οδού έμπροσθεν του Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά στον Παπάδο, σε οδό Νίκου Κούνδουρου.
Είναι γνωστό  ότι πριν είκοσι χρόνια μια ομάδα ανθρώπων μεταξύ των οποίων ο  Νίκος Κούνδουρος απέκτησε το Ελαιοτριβείο Βρανά διασώζοντας το από την κατάρρευση.

Με πολύ κόπο κατορθώθηκε να αναστηλωθεί, να γίνει Μουσείο και σήμερα κατά κοινή ομολογία, είναι το παλαιότερο και το πιο αντιπροσωπευτικό βιομηχανικό συγκρότημα της πρώιμης  βιομηχανικής επανάστασης στη Λέσβο (1887).

Τα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του είναι πολλά και τα αντιμετωπίζουμε με τις όποιες δυνάμεις μας. Από το Δήμο Λέσβου εδώ και τρία χρόνια ζητούμε ένα και μόνον, να επιλύσει την τραγική κατάσταση που επικρατεί πέριξ του Μουσείου.

Ο αείμνηστος Πρόεδρος μας Νίκος Κούνδουρος με επιστολές του στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή αλλά και  προς εσάς - η τελευταία στις 15/4/2015 - επεσήμανε  την  υποβάθμιση που υφίσταται το Μουσείο από  τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των αθίγγανων –Ρομά- (δίπλα στο Μουσείο).  Σας επροτάθη από κατοίκους της περιοχής αλλά και από φορείς είτε  να βελτιωθούν οι  εγκαταστάσεις  διαβίωσης τους ή να εξευρεθεί κατάλληλος χώρος που να μπορεί να οργανωθεί σωστά η διαμονή τους.

Δυστυχώς το Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά που με πολύ κόπο το λειτουργούμε υποδειγματικά επί μια σχεδόν δεκαετία, δεν συνορεύει με ένα γκέτο Ρομά αλλά είναι πλέον μέσα στο γκέτο. 

Μία από τις φροντίδες των εργαζομένων στο Μουσείο είναι να αποτρέπουν τους επισκέπτες του, - κυρίως ξένους - να  μην απομακρύνονται πέρα των 15 μέτρων από το Μουσείο διότι το θέαμα είναι αποκρουστικό, προσβάλει και δυσφημεί.

Δυστυχώς δύο χρόνια μετά την προσωπική σας απαντητική επιστολή στις 17/4/2015 η κατάσταση έχει χειροτερέψει και η γύρω από το Μουσείο περιοχή εξακολουθεί να είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος.
Δυστυχώς και η μεταγενέστερη δέσμευση αρμοδίων του Δήμου για ομαλή ένταξη των Ρομά και ενσωμάτωση τους στην κοινωνική ζωή και τα «περί στέγασης τους με επιδότηση ενοικίου» παραμένει ανεκπλήρωτη.

Δυστυχώς: αντιλαμβανόμαστε - ότι η λειτουργία αυτού του πολιτιστικού και αναπτυξιακού έργου για την Γέρα και την Λέσβο καθίσταται μέρα με την μέρα πολύ δυσκολότερη.

Με δεδομένη την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις  από το προσφυγικό πρόβλημα η ύπαρξη   αυτού του αρχιτεκτονικού και ιστορικού  μνημείου που συνδέεται με την οικογένεια του Οδυσσέα Ελύτη, κινδυνεύει να ακυρωθεί.

Για την νέα Διοίκηση του Μουσείου  προέχει  μόνο η οριστική επίλυση αυτού του ζωτικού θέματος, αυτή και μόνο και - καμία άλλη ενέργεια  - θα αποτελέσει και την καλύτερη απότιση τιμής στην μνήμη του μεγάλου δημιουργού Νίκου Κούνδουρου.  

Με την βεβαιότητα ότι θα επιληφθείτε προσωπικά και θα υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα είμαστε στη διάθεση σας.


Ο Πρόεδρος  του Δ.Σ.


Νίκος Σηφουνάκης