Οι φόροι που έρχονται το επόμενο εξάμηνο

Αντιμέτωποι με τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος αλλά και την πληρωμή ΕΝΦΙΑ θα βρεθούν μεταξύ άλλων οι πολίτες το επόμενο εξάμηνο.


Όπως αναφέρει η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» παράλληλα, τα σημάδια κόπωσης που εμφανίζουν στο πρώτο τετράμηνο του έτους και η «τρύπα» που έχει ανοίξει στις εισπράξεις από ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης και φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων σήμαναν συναγερμό στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία κινητοποιεί τον φοροελεγκτικό μηχανισμό με σαφάρι φοροελέγχων.

Την ίδια ώρα οι φορολογούμενοι, εξαντλημένοι από τα απανωτά φορολογικά χτυπήματα και τις δραστικές περικοπές που έχουν δεχθεί τα εισοδήματά τους, φαίνονται για ακόμη μια χρονιά απρόθυμοι να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση και το αφήνουν για τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου καθώς και φέτος τα εκκαθαριστικά θα είναι για πολλούς εξαιρετικά βαριά. Ωστόσο η καθυστέρηση στην υποβολή της δήλωσης δεν σημαίνει ότι θα καθυστερήσει και η πληρωμή του φόρου αφού οι ημερομηνίες εξόφλησης είναι δεδομένες.
Το χρονολόγιο των φόρων

Σύμφωνα με την «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», με τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ καθώς θα αποτυπωθούν σε αυτά:

Οι αυξημένοι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα. Όσοι απέκτησαν το 2016 εισοδήματα από ακίνητα θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να αυξάνεται έως και 36,4%. Έτσι για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια 10.000 ευρώ ενώ το 2016 πλήρωσε φόρο 1.100 ευρώ, φέτος για το ίδιο εισόδημα θα κληθεί να πληρώσει 1.500 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 400 ευρώ.

Η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με την μειωμένη έκπτωση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

- Η φορολόγηση των εισοδημάτων από ελεύθερο επάγγελμα βάσει της νέας ενιαίας κλίμακας.
- Η νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
- Η αυξημένη στο 100% προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Ακόμη και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν αποκτούν εισοδήματα από άλλη πηγή, θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη καθώς οι νέοι συντελεστές ισχύουν αναδρομικά για όλα τα εισοδήματα του 2016 ενώ η παρακράτηση φόρου με τις νέες κλίμακες (φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης) έγινε στο δεύτερο εξάμηνο πέρυσι.

Τα πρώτα στοιχεία από την εκκαθάριση του 22% των φορολογικών δηλώσεων (1.377.251 σε σύνολο 6,2 εκατ. δηλώσεων) δείχνουν ότι για πάνω από ένας στους τρεις φορολογούμενους που έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής τη φορολογική τους δήλωση, το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό.

Οι φορολογούμενοι δηλαδή, καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2016, ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 750 ευρώ. Μόλις το 16,33% των φορολογούμενων που υπέβαλαν ήδη τη δήλωση τους έχουν επιστροφή φόρου που φθάνει κατά μέσο όρο σε 316 ευρώ ενώ για τους μισούς φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα που δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος.

Οι ανατροπές

Οι φορολογικές ανατροπές που νομοθετήθηκαν το 2016, αποτυπώνονται στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα. Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν το φορολογικό τους λογαριασμό να είναι και φέτος βαρύς με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να προκύπτουν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και υψηλά εισοδήματα, τους φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια και τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Αντίθετα κερδισμένοι θα είναι οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις καθεμιά εκ των οποίων θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ.

Ο Ιούλιος θα είναι ο πρώτος μήνας πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ενώ για την μια από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις θα απαιτηθεί η καταβολή τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος Ιουλίου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική εφαρμογή για την πληρωμή των φόρων με πιστωτικές κάρτες.
Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Ο φόρος που θα βεβαιωθεί σε περισσότερους από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να υπερβεί τα 3 δισ. , ευρώ ενώ ο εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αφού στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές ενώ η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αναμένεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ώστε να τεθούν σε εφαρμογή από το 2018.

Χωρίς συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια

Εκτός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ θα είναι και φέτος τα αγροτεμάχια αφού με νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπεται η απαλλαγή από τον συμπληρωματικό φόρο των γηπέδων εκτός σχέδιου πόλεως ή οικισμού με τις απώλειες εσόδων να ανέρχονται σε 460 εκατ. ευρώ.

Ο δύσκολος Σεπτέμβριος

Ο Σεπτέμβριος θα είναι δύσκολος μήνας για τους φορολογούμενους καθώς θα συμπέσει η πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Ο Οκτώβριος έχει τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο Νοέμβριος έχει την τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ ενώ το Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν εκτός από την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ τα τέλη κυκλοφορίας για το 2018 με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού τους που σχεδιάζει να νομοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών στους επόμενους μήνες.


Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ