Αδελφοποίηση του Δήμου Λέσβου και των δήμων Τούλτσεας Ρουμανίας-Όλο το σχέδιο αδελφοποίησης

Ο Δήμος Λέσβου ενέκρινε την αδελφοποίηση του με το Δήμο Τούλτσεας της Ρουμανίας.


Η Τούλτσεα είναι πόλη της Δοβρουτσάς στο Δέλτα του Δούναβη που ιδρύθηκε από αρχαίους Μυτιληναίων μεταξύ άλλων ως Αιγισσός.

Ο πληθυσμός του Δήμου Τούλτσεας ανέρχεται σε 73.500 κατοίκους. Η περιοχή του Δέλτα του Δούναβη είναι από τους κυριότερους υγροβιότοπους της Ευρώπης. Η Τούλτσεα βρίσκεται επίσης πλησίον του μεγάλου ιστορικού λιμανιού της Κωστάντζας που αποτελεί επίσης τον κυριότερο τουριστικό προορισμό της Ρουμανίας.

Συγκριτικά Πλεονεκτήματα της Συνεργασίας με τον Δήμο Τούλτσεας

-Μεγάλη παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή. Στην περιοχή της Τούλτσεας υπάρχουν τα μειονοτικά χωριά του Ιζβοάρελε. Οι Έλληνες και ειδικά η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατικής Κοινότητας του Ιζβοάρελε κ. Δασκάλου βοηθά στις προσπάθειες που κάνει ο Δήμος Λέσβου για την σύσφιξη των σχέσεων με την Ρουμανία.

-Υφιστάμενες σχέσεις με Προσωπικότητες και Δίκτυα Επιρροής στην περιοχή, όπως με την Εκκλησία.

-Ύπαρξη των μεγάλων Υγροβιοτόπων του Δέλτα Δουνάβεως και Κόλπου Καλλονής. Eκτεταμένες περιοχές του Δικτύου Νatura 2000.

-Ύπαρξη Ερευνητικών Κέντρων και Πανεπιστημίων και στην Τούλτσεα και την Λέσβο με αντικείμενο την περιβαλλοντική προστασία και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα. Πιθανές συνέργειες με Πολιτιστικά Ιδρύματα με διεθνή παρουσία (π.χ. Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, ΠΙΟΠ)

Αιτιολόγηση αδελφοποίησης

1. Δυνατότητα Αξιοποίησης των Δικτύων των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας στη Ρουμανία που είναι ισχυρά στην περιοχή (Τούλτσεα, Κωστάντζα, Βράιλα, Γαλάτι).

2. Έμπρακτη στήριξη δια της συνεργασίας του Ελληνισμού της Ρουμανίας ο οποίος προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του διατηρώντας τις μακραίωνες παραδόσεις του Ελληνισμού.

3. Αξιοποίηση των Εκκλησιαστικών Δικτύων και των σχέσεων που έχουν καλλιεργήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος και Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος με τις Εκκλησιαστικές Αρχές της χώρας αυτής. Ο Δήμος Λέσβου έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό την προσπάθεια καθιέρωσης της Λέσβου στον Ορθόδοξο Κόσμο ως προορισμό εκκλησιαστικού τουρισμού και καθιέρωσης της ως «Το Νησί των Αγίων».

4. Συμπληρωματικότητα στον Αγροτικό Τομέα η οποία μπορεί να δώσει ώθηση στις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η Ρουμανία και ειδικά η περιοχή της Τούλτσεας είναι μια πολλή καλή αγορά για το ελαιόλαδο της Λέσβου. Παράλληλα η Λέσβος, η οποία διαθέτει πλούσιο ζωικό κεφάλαιο είναι εξαιρετικά ελλειμματική σε ζωοτροφές. Η Τούλτσεα και η Ρουμανία είναι από τους κυριότερους παραγωγούς ζωοτροφών.

5. Πλεονεκτήματα από την δυνατότητα κοινής προβολής και παρουσίασης του Υγροβιότοπου της Καλλονής με τον κυριότερο Υγροβιότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτού του Δέλτα Δουνάβεως.

6. Αξιοποίηση της εμπειρίας που έχουν οι Ρουμανικοί Φορείς στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Συνεργασίας και ειδικά στο Πρόγραμμα της Μαύρης Θάλασσας, στο πλαίσιο του οποίου η Λέσβος μπορεί να αντλήσει πόρους χωρίς να συναντήσει αντιδράσεις από τρίτες χώρες.

Ενδεικτικές Δράσεις στο πλαίσιο της Αδελφοποίησης

1. Προώθηση της Λέσβου στην τουριστική αγορά της Ρουμανίας με έμφαση στην προβολή των Θρησκευτικών Μνημείων της Λέσβου και ως ιδιαίτερης σημασίας τόπογια την Ορθοδοξία.

2. Από κοινού προώθηση του Κόλπου της Καλλονής και του Δέλτα του Δούναβη στις 2 χώρες και στην Ευρώπη. Το Δέλτα του Δούναβη είναι ο κορυφαίος υγροβιότοπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η σύνδεση και προβολή του Κόλπου της Καλλονής και της Λέσβου με το Δέλτα του Δούναβη θα καθιερώσει την Λέσβο ως κορυφαίο προορισμό περιβαλλοντικού τουρισμού.

3. Διοργάνωση Επιχειρηματικών Αποστολών σε Ρουμανία και Λέσβο για την επίτευξη επιχειρηματικών συνεργασιών ειδικά σε ότι αφορά στον τουρισμό, στις εξαγωγές ελαιολάδου στη Ρουμανία, στις εισαγωγές ζωοτροφών στις οποίες είναι ελλειμματική η Λέσβος.

4. Εκπόνηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Αξιοποίηση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Προβολή της Γαστρονομίας της Λέσβου στην Τούλτσεα και στη Ρουμανική Αγορά.


Πηγή tornosnews.gr