Τον Ιούνιο πληρωμές βιολογικών 2014- Τεράστιο πρόβλημα από τις αλληλοεπικαλύψεις εκτάσεων στην Λέσβο

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν πληρωμές για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία του 2014, ενώ έως τέλος του έτους αναμένεται να τακτοποιηθούν και οι εκκρεμότητες από το 2015 και το 2016.


Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, στην Βουλή απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Βουλευτή Κιλκίς της ΝΔ, Γεωργίου Γεωργαντά, και του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Βασιλείου Κεγκέρογλου, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή πραγματικά σ’ όλη την Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον για τη βιολογική γεωργία το 65% των πληρωμών του 2014 και το 55% της βιολογικής κτηνοτροφίας για το 2014.

Όπως ανέφερε ο αν. υπουργός η σχετική υπουργική απόφαση έχει φύγει από το το γραφείο του προς το υπουργείο Οικονομικών στις 28.3.2017 και, απ’ ό,τι ενημερώθηκε για να απαντήσει, έχει ήδη υπογραφεί από τον κ. Χουλιαράκη. Επομένως, αυτήν τη στιγμή εκτιμάτε ότι όλο το 2014 και για όλες τις περιπτώσεις θα έχουν πληρωθεί μέχρι τέλος Ιουνίου. Επιπροσθέτως, σ’ αυτήν την υπουργική απόφαση θα λήξουν μέχρι τέλος του χρόνου –εκτιμώ- όλες οι πληρωμές και του 2015 και του 2016.


Επιπλέον, ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε ότι υπήρξε τεράστιο πρόβλημα από τις αλληλοεπικαλύψεις εκτάσεων και την τεχνική λύση, διότι η βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία πρέπει να είναι σαφώς οριοθετημένη χωροταξικά, για να μη βγάζει έξω τα χωράφια το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και εκτίμησε πως αυτό το πρόβλημα θα μειώνεται, σε χρόνο αποπληρωμής, όσο θα βελτιώνεται η κατάσταση με το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες αλλά και με την κατανομή κονδυλίων στις Περιφέρειες. Μάλιστα, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στη Λέσβο από τις 4.000 περιπτώσεις αλληλοεπικάλυψης, έχουν φτάσει τις 400.