Φορολογικές δηλώσεις: Η μεγάλη παγίδα από τις δόσεις δανείων – Ποιοι κινδυνεύουν

"Φοροπαγίδα" και "νέο χαράτσι".


Λέξεις που τρομάζουν κάθε φορολογούμενο, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε περίοδο συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων. Και ενώ οι πολίτες δεν ξέρουν από πού τους… έρχονται τα όσα πρέπει να πληρώσουν, χιλιάδες είναι εκείνοι που κινδυνεύουν να πέσουν σε μια ακόμη παγίδα της εφορίας!

Πρόκειται κυρίως για όσους μέσα στο 2016 πλήρωσαν για να εξοφλήσουν δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Η "παγίδα" κρύβεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, στις νέες διατάξεις για τον τρόπο υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Μια από τις αλλαγές αυτές θα ισχύει για τα εισοδήματα του 2016. Βάσει αυτής, το τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο θα λαμβάνεται πλέον υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, προσδιορίζεται όχι μόνο με βάση τα τεκμήρια αλλά και με βάση τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Αυτό σημαίνει ότι στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα γίνουν για τα εισοδήματα του 2016, θα συγκρίνεται το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα από όλες ανεξαιρέτως τις πηγές, όχι με το ποσό τεκμαρτού εισοδήματος που προσδιορίζεται μόνο από τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά με το ακόμη μεγαλύτερο ποσό τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο προκύπτει από το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης και των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Στα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του συνολικού τεκμαρτού εισοδήματος, προκειμένου να επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και τα ποσά που κατέβαλε κάθε φορολογούμενος για να αποπληρώσει δόσεις από στεγαστικά, καταναλωτικά, προσωπικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το συνολικό ποσό τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο θα συγκρίνεται με το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα κάθε φορολογούμενου που εξόφλησε δάνεια και κάρτες εντός του 2016, ώστε να βρεθεί η βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, θα είναι φέτος «φουσκωμένο», καθώς θα συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό για πρώτη φορά και τα ποσά των δαπανών εξόφλησης δανείων και καρτών.

Μοιραία, όσοι πλήρωσαν σημαντικά ποσά για να εξοφλήσουν δάνεια και κάρτες, θα επιβαρυνθούν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης επί των «φουσκωμένων» τεκμαρτών εισοδημάτων τους. Έτσι, αναμένεται εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που πλήρωσαν το 2016 ποσά για δάνεια και πιστωτικές κάρτες, να δουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης να εκτινάσσεται στα ύψη.


Πηγη newsit.gr