Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της έκθεσης «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ» στη Θεσσαλονίκη

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της έκθεσης «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ» στον εκθεσιακό χώρο «Γενί Τζαμί» στη Θεσσαλονίκη.


Η έκθεση διήρκησε από τις 14 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 7 Απριλίου 2017 και οργανώθηκε από το νεοσύστατο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Δήμο Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οργάνωνε καθημερινά ειδικές εκπαιδευτικές και ενημερωτικές ξεναγήσεις, τόσο για μαθητές Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας-Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και για ομάδες ενηλίκων, ειδικών ομάδων και μεμονωμένων επισκεπτών. Συνολικά, κατά τη διάρκεια των 38 ημερών λειτουργίας της, την έκθεση επισκέφτηκαν 66 ομάδες μαθητών από 33 σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, με συνολικό αριθμό 1524 μαθητές και 116 εκπαιδευτικούς. Επίσης, στην έκθεση ενημερώθηκαν 16 ομάδες ενηλίκων και 3 ομάδες φοιτητών των Τμημάτων Γεωλογίας και Βιολογίας του ΑΠΘ, με συνολικό αριθμό τους 431 επισκέπτες. Τέλος, οι μεμονωμένοι επισκέπτες έφτασαν τους 936.

Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μοναδικής επιστημονικής αξίας απολιθωμένα ευρήματα της μεγαλύτερης σωστικής ανασκαφής απολιθωμάτων αποτελεί που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων.

Η έκθεση έστειλε παράλληλα ένα κάλεσμα προς τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας να επισκεφθούν το Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο και να γνωρίσουν από κοντά το μοναδικό αυτό μνημείο με την παγκόσμια αναγνώριση.

Για την προβολή της έκθεσης εκτυπώθηκε ειδικό 3πτυχο έντυπο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο και μοιράστηκε σε όλους τους επισκέπτες της, προετοιμάστηκε ειδική ιστοσελίδα (www.theforestundertheroad.gr), ενώ παράλληλα ποικίλες δράσεις προβολής υλοποιήθηκαν από το Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μέσω κοινωνικών δικτύων. Εξαιρετικά μεγάλη ήταν και η προβολή της από τα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας ενώ παράλληλα την πρόβαλαν πολλές ιστοσελίδες μεταξύ των οποίων οι ιστοσελίδες του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ειδικό αφιέρωμα στην έκθεση πραγματοποιήθηκε από το κανάλι 4Ε και την εκπομπή «Κοιτώντας γύρω μας», τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 αλλά και την εκπομπή «Καλημέρα» του ραδιοφωνικού σταθμού 9,58 FM της ΕΡΤ3.

Η παρουσίαση της έκθεσης αποτέλεσε ένα εξαιρετικά σημαντικό μέσο προβολής στη Θεσσαλονίκη καθώς πρόβαλε με ένα μοναδικό τρόπο τις ομορφιές του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου αλλά και τις δυνατότητες επίσκεψης.


ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

3ο Δημοτικό Ευκαρπίας
1ο Δημοτικό Σταυρούπολης
3ο Δημοτικό Πολίχνης
8ο Δημοτικό Θεσ/νίκης
3ο Δημοτικό Συκεών
43ο Δημοτικό Θεσ/νίκης
10ο Δημοτικό Καλαμαριάς
Δημοτικό Νέου Ρυσίου
4ο Δημοτικό Ωραιοκάστρου
1ο Πειραματικό Δημοτικό
ΔΕΛΑΣΑΛ
Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας
Γαλλικό Σχολείο Θεσ/νίκης
29ο Δημοτικό Θεσ/νίκης
36ο Δημοτικό Θεσ/νίκης
18ο Δημοτικό Θεσ/νίκης
4ο Δημοτικό Θέρμης
1ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών
1ο Γυμνάσιο Λαγκαδά
1ο Γυμνάσιο Χορτιάτη
3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου
3ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών
15ο Γυμνάσιο Θεσ/νίκης
19ο Γυμνάσιο Θεσ/νίκης
6ο Γυμνάσιο Βέροιας
1ο Γυμνάσιο Θεσ/νίκης
1ο Γυμνάσιο Πεύκων
6ο Λύκειο Καλαμαριάς
Λύκειο Πεύκων (Ρετζίκι)
2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης
7ο ΕΠΑΛ Θεσ/νίκης
27ο ΓΕΛ Θεσ/νίκης
6ο ΕΠΑΛ Ευκλείδη