Η Τιμία Κάρα του εν Αγίοις πατρός ημών Νικολάου ιερέως του Πλανά στον Άγιο Γεώργιο Κάτω Χαλικα Μυτιλήνης

Ιδιαίτερη ευλογία θα ἀποτελέσει η φιλοξενία στον Ιερό Ναό Άγιου Γεώργιου Κάτω Χαλικα Μυτιλήνης της Τιμίας Κάρας του Αγίου Νικολάου Πλανά.


Με την άδεια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ η Τιμία Καρά του Αγίου Νικολάου Πλανά θα έρθει στην Μυτιλήνη το Σάββατο στις 18:30 το απόγευμα ενόψει της εορτής του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου στον Κάτω Χαλικα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΙΤΟΒΡΥΤΟΥ ΚΑΡΑΣ ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΝΑ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΧΑΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 22-4 ΕΩΣ 26-4.
ΣΑΒΒΑΤΟ 22/4 : 18:30 ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ
                          19:00 ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 23/4:    07:00 ΟΡΘΡΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
                          18:00 ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΜΕΘΕΟΡΤΙΟΣ ΚΑΙ ΛΙΤΑΝΕΙΑ

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ  7:00-9:30 Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
                     10:00  ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ
                     18:00  ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ-ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ

Ο ΝΑΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΑΠΟ  7:00π.μ. ΕΩΣ  22:00μ.μ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ.

 ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Η ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΩ ΧΑΛΙΚΑ
ΠΑΤΕΡ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΟΛΥΜΟΣ ΤΗΛ.6973532213


Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΝΑΣ

Ο Νικόλαος γεννήθηκε το 1851 στη Νάξο, διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα από τον ιερέα παππού του, τον οποίο και συνόδευε στις Λειτουργίες και τους Εσπερινούς, βοηθώντας τον στο Ιερό και το ψαλτήρι.

Σε ηλικία 14 ετών ο Νικόλαος έμεινε ορφανός από πατέρα και μαζί με την μητέρα του και την αδελφή του μετακόμισαν στην Αθήνα. Όταν ο Νικόλαος δεν είχε βιοποριστικές ασχολίες, έτρεχε κοντά σε κληρικούς και φωτισμένους μοναχούς για να ακούει πνευματικούς λόγους, σύχναζε σε ιερές ακολουθίες και αγρυπνίες, βοηθούσε τους ιερείς στο Άγιο Βήμα ή τους ψάλτες στο αναλόγιο.

Η μητέρα του, επηρεασμένη και από το παράδειγμα του ιερέα πατέρα της, επιθυμούσε να δει τον Νικόλαο έγγαμο κληρικό. Σε ηλικία 28 ετών, την άνοιξη του 1879, ο Νικόλαος παντρεύτηκε την Ελένη Προβελεγγίου και στις 28 Ιουλίου του ίδιου έτους στον ίδιο Ναό της Μεταμορφώσεως στην Πλάκα, χειροτονήθηκε διάκονος.
Το 1880 η διακόνισσα του Ελένη, αφού γέννησε το παιδί τους έφυγε ξαφνικά από τη ζωή. Εδώ φάνηκε η απέραντη υπομονή και η εμπιστοσύνη που είχε στην πρόνοια του Θεού, στην οποία αφέθηκε αυτός και το παιδί του.

Αναθέτει τη φροντίδα του γιού του στη μητέρα του και την αδελφή του και γίνεται μοναχός. Πέντε χρόνια υπηρέτησε ως διάκονος και στις 2 Μαρτίου του 1884, χειροτονήθηκε ιερέας. Έκτοτε και επί 48 ολόκληρα χρόνια, μέχρι την οσιακή κοίμησή του, διακρίθηκε ως ο λειτουργικότερος ιερέας και άνθρωπος προσευχής, του οποίου η ζωή υπήρξε μια αδιάκοπη διακονία του θυσιαστηρίου.


Εκοιμήθη στις 2 Μαρτίου του 1932. Μετά από αίτημά του ετάφη στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου οδού Βουλιαγμένης.