Αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων Γ. Πάλλη για την απέλαση μαθητή Πακιστανής καταγωγής από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Αναφορά για τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας, Μεταναστευτικής πολιτικής και Εσωτερικών, κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής ο Γ. Πάλλης, με αφορμή την επικείμενη απέλαση του μαθητή Ιρφάν Μουχαμάντ, πακιστανικής καταγωγής.


Στην αναφορά του ο βουλευτής επισυνάπτει την σχετική ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λέσβου, ενώ σημειώνει τα παρακάτω: 

"Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Λέσβου θίγει τα δικαιώματα στην εκπαίδευση παιδιών προσφύγων και μεταναστών και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους. 

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της μόρφωσης σε αντιδιαστολή με την ατελή εως και επικίνδυνη παραμονή σε κέντρα κράτησης, επισημαίνει την προσπάθεια του συγκεκριμένου νέου «με συνέπεια και σοβαρότητα να κατακτήσει τους όρους για μια καλύτερη ζωή και να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία», η οποία ανεκόπη με τη σύλληψη, κράτηση και την έναρξη της διαδικασίας απέλασής του, εξαιτίας της τυπικής ενηλικίωσής του. 

Δεδομένου ότι εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγής κατά της απόφασης απέλασης, η ΕΛΜΕ Λέσβου ζητά να δοθεί η δυνατότητα στον Ιρφάν Μουχάμαντ να συνεχίσει τη φοίτησή του, παραμένοντας στη δομή φιλοξενίας, όπου διέμενε."

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Για τους κ.κ. Υπουργούς
Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Μεταναστευτικής Πολιτικής
Εσωτερικών
           
Θέμα: «Απέλαση μαθητή Πακιστανής καταγωγής από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης»

Με αφορμή την επικείμενη απέλαση του μαθητή Ιρφάν Μουχαμάντ, πακιστανικής καταγωγής, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Λέσβου θίγει τα δικαιώματα στην εκπαίδευση παιδιών προσφύγων και μεταναστών και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους. Επιχειρηματολογώντας υπέρ της μόρφωσης σε αντιδιαστολή με την ατελή εως και επικίνδυνη παραμονή σε κέντρα κράτησης, επισημαίνει την προσπάθεια του συγκεκριμένου νέου «με συνέπεια και σοβαρότητα να κατακτήσει τους όρους για μια καλύτερη ζωή και να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία», η οποία ανεκόπη με τη σύλληψη, κράτηση και την έναρξη της διαδικασίας απέλασής του, εξαιτίας της τυπικής ενηλικίωσής του. Δεδομένου ότι εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγής κατά της απόφασης απέλασης, η ΕΛΜΕ Λέσβου ζητά να δοθεί η δυνατότητα στον Ιρφάν Μουχάμαντ να συνεχίσει τη φοίτησή του, παραμένοντας στη δομή φιλοξενίας, όπου διέμενε.

Επισυνάπτεται το Α.Π.: 254/15-03-2017 έγγραφο της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λέσβου. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, καθώς και την ενημέρωσή μας σχετικά με αυτές.

Ο καταθέτοντας βουλευτής

Πάλλης Γιώργος

Θέμα: Να σταματήσει η διαδικασία απέλασης μαθητή

Ο Ιρφάν Μουχαμάντ,18 χρονών, μαθητής του Εσπερινού Γυμνασίου Μυτιλήνης, Πακιστανής καταγωγής, την προηγούμενη εβδομάδα, λίγες μέρες αφότου είχε ενηλικιωθεί, συνελήφθη από την Αστυνομία και κρατείται στη Μόρια καθώς βρίσκεται σε διαδικασία απέλασης.

Ο Ιρφάν διέμενε αρκετούς μήνες σε δομή φιλοξενίας της Μυτιλήνης, παρακολουθούσε μαθήματα στο Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης και ήταν άλλη μία τυπική περίπτωση νέου παιδιού που προσπαθούσε με συνέπεια και σοβαρότητα να κατακτήσει τους όρους για μια καλύτερη ζωή και να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία.

Ως εκπαιδευτικοί δε θα επιτρέψουμε οι άνθρωποι (και μάλιστα όταν τυγχάνουν και μαθητές μας) να μετατρέπονται σε αριθμούς και όρους εφαρμογής της επαίσχυντης συμφωνία  ΕΕ-Τουρκίας που συνυπέγραψε και εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ..

Ζητάμε να αρθούν όλες οι προφάσεις, τα προσχήματα και τα εμπόδια  για την εγγραφή των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα δημόσια σχολεία. Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα η εκπαίδευση και η μόρφωση δεν μπορούν να παρέχονται πουθενά αλλού, παρά μόνο μέσα στο Δημόσιο Σχολείο. Είναι  λοιπόν αποκλειστική ευθύνη του κράτους να διαμορφώσει όλους εκείνους τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν ομαλά όλα τα προσφυγόπουλα μέσα στα δημόσια σχολεία.

Να στελεχώσει τα σχολεία με το απαιτούμενο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και να δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές (τάξεις υποδοχής κλπ) για την  ένταξη τους.
Να εξασφαλίσει επίσης: α)απρόσκοπτη και ακώλυτη πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία (μεταφορά από και προς τον τόπο διαμονής),β)ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σίτιση στους πρόσφυγες


Ζητάμε ΑΜΕΣΑ  να κινηθούν οι διαδικασίες για να αφεθεί ελεύθερος  ο Ιρφάν, μέχρις ότου επανεξεταστεί η αίτηση αναστολής της απόφασης απέλασης και της κράτησής του, και να συνεχίσει απρόσκοπτα τη φοίτησή του.