Δώρο Πάσχα ΟΑΕΔ: Δείτε τι αλλάζει από φέτος !

Δώρο Πάσχα ΟΑΕΔ


Μεχρι τη Μ. Τετάρτη, 12 Απριλίου, υποχρεούνται οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα να καταβάλουν το δώρο Πάσχα 2017  που αντιστοιχεί σε μισό μηνιαίο μισθό για όσους αμείβονται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβονται με ημερομίσθιο, εφόσον απασχολήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου

Το δώρο Πάσχα στους εργαζομένους, δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά, μόνο σε χρήμα. Με βάση τη νομοθεσία σε περίπτωση που η σχέση εργασίας είχε μικρότερη διάρκεια, καταβάλλεται αναλογία δώρου, 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες, διάρκειας της σχέσης εργασίας και ανάλογο κλάσμα εφόσον η εργασιακή σχέση ήταν κάτω από 8 ημέρες. Η καθυστέρηση καταβολής του δώρου επισύρει ποινικές κυρώσεις, με αυτόφωρη διαδικασία, κατόπιν μηνύσεως των υπαλλήλων ή της Επιθεώρησης Εργασίας ή της αστυνομικής αρχής ή της επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων. Οι κυρώσεις που προβλέπονται είναι φυλάκιση μέχρι 6 μήνες και χρηματική ποινή της οποίας το ύψος δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού.

Ο ΟΑΕΔ είχε ανακοινώσει την προπληρωμή για το επίδομα ανεργίας για το Πάσχα 2017 όπως και την ημερομηνία πληρωμής για το δώρο Πάσχα 2017. Συγκεκριμένα στις 7/4 θα γίνει η πληρωμή για τους επιδοτούμενους ανέργους. Λόγω απεργίας της Εθνικής Τράπεζας όμως η ανάληψη του δώρου απο τους ανέργους θα είναι αδύνατη.

Για τον παραπάνω λόγο η Ομοσπονδία Υπαλλήλων στην διοικήτρια του Οργανισμού απηύθυνε αίτημα να πληρωθούν τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, όχι την Παρασκευή 7 Απριλίου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 6 Απριλίου. Ακόμη όμως δεν έχουν ανακοινωθεί αλλαγές στην ημερομηνία.

Η Ομοσπονδία των Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ εκτίμησε ότι η απεργία στην Εθνική Τράπεζα, είναι πιθανό να προκαλέσει καθυστερήσεις πληρωμών σε οικονομικά αδύναμους πολίτες και γι’ αυτό πρότεινε την αλλαγή της ημερομηνίας καταβολής των εν λόγω επιδομάτων.

Να υπενθυμίσουμε ότι καταβάλλεται από την Παρασκευή 07.04.2017 το Δώρο Πάσχα στους τακτικά επιδοτούμενους άνεργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και από την Παρασκευή 07.04.2017 θα προπληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που κανονικά θα καταβάλλονταν από 07.04.2017 μέχρι και 23.04.2017.

Οι πιστώσεις θα γίνουν από τη Διοίκηση του Οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Πηγη neolaia.gr