Ένας ξεχωριστός επιτάφιος «κέντημα» στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κατω Χαλικα Μυτιλήνης (ΦΩΤΟ)

Κάθε χρόνο οι ιεροί Ναοί προσπαθούν να στολίσουν όσο πιο όμορφα και με μυρωδάτα άνθη της άνοιξης τους Επιταφίους, θέλοντας να τιμήσουν τον λυτρωτή Χριστό που έπαθε για την σωτηρίου του Ανθρώπου.


Τα λευκά, τα κόκκινα και τα μωβ λουλούδια συνήθως κυριαρχούν αποτυπώνοντας τον χρωματισμό της ψυχικής διάθεσης των πιστών.

Ωστόσο δεν θα ήταν δυνατόν να μην κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά για ακόμη μια χρονιά σε έναν Επιτάφιο που ο στολισμός του θυμίζει ένα κέντημα ή ένα ψηφιδωτό από άνθη.

Πρόκειται για τον Επιτάφιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κατω Χαλικα Μυτιλήνης, στον στολισμό συμμετέχει ομαδα της ενορίας.

Ένα Επιτάφιο αλλιώτικο! Έργο καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας, δουλεμένο με πολύ μεράκι, πίστη και δεξιοτεχνία. Πρόκειται για το Επιτάφιο του ναού του Αγίου Γεωργίου  Κάτω Χάλικα  στην Μυτιλήνη.

Είναι μια σύνθεση από μικροσκοπικές πολύχρωμες χάντρες και μικρά άσπρα χρυσάνθεμα. Ένα έργο που για να ολοκληρωθεί χρειάζεται κάπου δύο μήνες. Και τούτο διότι οι μικροσκοπικές αυτές χάντρες  γύρω στις… δυο χιλιάδες τον αριθμό, περνούν μέσα σε καρφίτσες, κάθε χάντρα και καρφίτσα και στην συνέχεια καρφώνονται σε ειδικό φελιζόλ σύμφωνα με το μοτίβο της έμπνευσης, που κάθε χρόνο αλλάζει. Ο κενός χώρος που μένει από τα σχέδια των χαντρών, συμπληρώνεται από μικρά άσπρα χρυσάνθεμα γύρω στα χίλια οχτακόσια τον αριθμό, περασμένα κι αυτά σε καρφίτσες το καθένα, που όμως αυτά αρχίζουν να τοποθετούνται δύο μέρες πριν την Μ. Παρασκευή για να διατηρούνται φρέσκα, και να ολοκληρωθεί έτσι το όλο σύνολο την Μ. Πέμπτη το βράδυ.

Οι γυναίκες της ενορίας του Αγίου Γεωργίου στον Κάτω Χάλικα, με την καθοδήγηση του παπά Γρηγόρη και της πρεσβυτέρας του, πρωτοτυπούν κάθε χρόνο, καμαρώνοντας για το έργο τους, δείχνοντας παράλληλα την πίστη τους και την αγάπη τους στον Άγιο Γιώργη που φέτος το 2017 είναι επετειακή χρονιά αφού συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την ίδρυσή του ναού του.

Για τον λόγο μάλιστα αυτόν στην πανήγυρή του 23 του μηνός για τέσσερες μέρες θα φιλοξενηθεί η τίμια κάρα του νεοανακηρυχθέντος θαυματουργού αγίου Νικολάου Πλανά από την Βουλιαγμένη, του γνωστού εκείνου παπά λειτουργού και ιδρυτή του ναού του Άη-Γιάννη του Κυνηγού που πολλοί τον έβλεπαν σε ώρα Θείας Λειτουργίας να υπερίπταται από το έδαφος.


Ρεπορτάζ-Φώτο Μαριλενα Σαχινι (συνεργάτηςς LesvosPost.com)