«ΠΑΣΧΑ 2017 … στη ΜΥΤΙΛΗΝΗ»- Μεγάλη Παρασκευή: Οι σημερινές εκδηλώσεις

… η Οργανωτική Επιτροπή δημιουργεί κάτι ξεχωριστό και μοναδικό στην πόλη της Μυτιλήνης και τα γύρω χωριά … για το φετινό Πάσχα …


ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Εκκλησίες πόλης & χωριών, όλο το πρωινό: Σύμφωνα με την παράδοση,  οι πιστοί “γυρίζουν” από εκκλησιά σε εκκλησιά της πόλης και των γύρω χωριών, προσκυνούν τους Επιτάφιους και “αποφαίνονται” για τον καλύτερα στολισμένο. Σύμφωνα με το “έθιμο” αυτό, έξι ομάδες – επιτροπές θα μεταβούν στις 30 εκκλησίες της πόλης και των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης (Ταξιάρχες, Αγία Μαρίνα, Πληγώνι, Λουτρά, Σκάλα Λουτρών, Αλυφαντά, Πυργί, Παναγιούδα, Πάμφιλα, Αφάλωνας, Μόρια), με σκοπό να επιλέξουν τους 3 ωραιότερα στολισμένους Επιτάφιους. Η επιβράβευσή τους θα είναι η προβολή τους σε έντυπα, τηλεόραση, ιστοσελίδες και face book.

Όσοι δημότες ή επισκέπτες επιθυμούν να συμμετάσχουν στις επιτροπές που θα συγκροτηθούν, μπορούν να το δηλώσουν στα τηλέφωνα 22510 22143, 22510 37050 & 6937 476075.

Ερμού (Στοά Βεκρέλη), ώρα 2 μ.μ.: Μετά την απόλυση των Ακολουθιών στις εκκλησίες και μόλις ανοίξουν τα μαγαζιά, επί τόπου παρασκευή και προσφορά του πατροπαράδοτου και καθιερωμένου νηστίσιμου φαγητού της ημέρας αυτής, της ανάλαδης φακής, που συμβολίζει τα “δάκρυα της Παναγιάς” (διοργάνωση: Λαογραφική Ομάδα Μυτιλήνης).        

Προαύλιοι χώροι Νοσοκομείου και Γηροκομείου Μυτιλήνης, ώρα 3 μ.μ.: Παρακολούθηση της παραδοσιακής περιφοράς των Επιταφίων των δύο ιδρυμάτων, με τη συνοδεία της μπάντας του Στρατού.          

Προκυμαία Μυτιλήνης, ώρα 9 μ.μ.: Παρακολούθηση της Ακολουθίας του Επιταφίου, σε έναν από τους ιερούς ναούς της πόλης ή των γύρω χωριών. Στη συνέχεια, συγκέντρωση των πιστών στην Πλατεία Σαπφούς (Προκυμαία), όπου θα συναντηθούν οι Επιτάφιοι των κεντρικών εκκλησιών της πόλης, σε μια επιβλητική τελετή των “Εγκωμίων του Κυρίου”. Οι ψαλμωδίες, οι δεήσεις, η μπάντα του Στρατού και … το “εσωτερικό λιμάνι” της πόλης με τα πλεούμενα σκάφη και τα φαναράκια αέρος, θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας κατανυκτικής ατμόσφαιρας, που αρμόζει στη Μεγάλη Παρασκευή. Θα προσφερθεί το “αντίδωρο του Επιταφίου” (ή “κρασοψυχιά”).