Ένωση ιατρών ΕΣΥ Λέσβου «Σε άθλια κατάσταση οι 12 Σύριοι απεργοί πείνας και δίψας στην Μορια»

Δελτίο Τύπου


Για τους 12 πρόσφυγες – απεργούς πείνας

Ομάδα ιατρών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης επισκέφτηκε τους 12 απεργούς πείνας και δίψας στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας.

 Πρόκειται για Σύριους κουρδικής καταγωγής (ανάμεσα τους και ένας ανήλικος), των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό. Ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών παροχής ασύλου και τη θετική γνωμοδότηση δεδομένου ότι η κουρδική καταγωγή τους καθιστά de facto την Τουρκία μη ασφαλή χώρα.

Από την εξέταση τους διαπιστώθηκε σοβαρή αφυδάτωση, που αντικατοπτρίζεται και στα ζωτικά τους σημεία καθώς και εμφανής εξασθένηση, αδυναμία και καταβολή. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η υγεία τους κινδυνεύει με μη αναστρέψιμες βλάβες ζωτικών οργάνων και βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους.

Οι ίδιοι αρνήθηκαν τόσο την παροχή ορού πριν την κατάρρευση τους, όσο και τη μεταφορά τους σε στεγασμένο χώρο, προκειμένου να είναι σε εμφανές σημείο. Μας ζήτησαν μόνο, να δημοσιοποιήσουμε τα αιτήματα τους.

Δηλώνουμε τη συμπαράστασή και αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα τους. Καταγγέλλουμε τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και απαιτούμε να δοθούν σε όλους τους πρόσφυγες ταξιδιωτικά έγγραφα για να μεταβούν στις χώρες επιλογής τους.

Μυτιλήνη, 24 Απριλίου 2017

ο Πρόεδρος                              ο Γραμματέας
Παυλής Στρατής                   Χρυσαφίδης Νίκος