Την ενεργοποίηση του νέου θεσμού του Τοπικού Αστυνόμου στη Λέσβο εξετάζει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Ενεργοποίηση του νέου θεσμού του Τοπικού Αστυνόμου στη Λέσβο

Την ενεργοποίηση του νέου θεσμού του Τοπικού Αστυνόμου στη Λέσβο, έπειτα από αίτημα της Δημοτικής Αρχής, με πρωτοβουλία του Δικτύου Κοινοτήτων, φαίνεται ότι εξετάζει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Η πρόταση του Δήμου Λέσβου ήταν για την εφαρμογή του μέτρου σε πρώτη φάση στην Κοινότητα Μόριας και εν συνεχεία στον Ευεργέτουλα, τη Θερμή και την Πέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου επισκέφθηκαν την Μόρια και σε συνεργασία με τον πρόεδρο του χωριού, αναζήτησαν πιθανούς χώρους όπου μπορεί να φιλοξενηθεί η νέα αυτή υπηρεσία.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου Προκόπης Σινάνης, επισήμανε ότι οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ο Τοπικός Αστυνόμος είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ειδικά στις περιοχές που δεν υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα.

«Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης προωθεί το θεσμό του Τοπικού Αστυνόμου, ως μια πρόσθετη υπηρεσία που θα λειτουργεί τις πρωινές ώρες στα χωριά. Εκεί ο πολίτης θα μπορεί να απευθύνεται για να υποβάλλει μήνυση, να αναφέρει πιθανό πρόβλημα και γενικά ζητήματα της καθημερινότητας. Η μόνη υποχρέωση από την πλευρά των δήμων, σύμφωνα με το Υπουργείο, είναι η εξεύρεση χώρων γραφείων, που θα φιλοξενηθεί η υπηρεσία αυτή.

Η πρώτη περιοχή που προτείναμε να εφαρμοστεί το μέτρο, ήταν η Μόρια, που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πρόσθετη επιβάρυνση εξαιτίας του μεταναστευτικού. Ήδη κλιμάκια της αστυνομίας επισκέφθηκαν το χωριό και σε συνεργασία με τον πρόεδρο, είδαν χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το γραφείο του Τοπικού Αστυνόμου.

Ανάλογη πρόταση έχουμε καταθέσει και για Ευεργέτουλα, Πέτρα και Θερμή, όπου δεν υπάρχει Αστυνομικός Σταθμός ή Αστυνομικό Τμήμα. Στις περιοχές αυτές, εκτιμάμε ότι είναι απαραίτητη η παρουσία του Τοπικού Αστυνόμου».


Πηγή Εφημερίδα Δημοκράτης