Συνεχίζεται η ομηρία των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου της Ρόδου στο Τμήμα Π.Τ.Δ.Ε- Και νέα καταγγελία-ανακοίνωση των φοιτητών

Στις 09/03/17 πραγματοποιήθηκε η 10η Τακτική Γενική Τμήματος, στην οποία συμμετείχε η πλειοψηφία των μελών Δ.Ε.Π. και ξεκίνησε στις 9:30 π.μ..


Η αναστάτωση που δημιουργήθηκε οφείλεται στους παρακάτω λόγους: Το διοικητικό συμβούλιο του Π.Τ.Δ.Ε, κατόπιν απόφασης από μέλη του φοιτητικού συλλόγου μέσω της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στη 1/3/2017 παραθέτει την παρακάτω καταγγελία:

Ως φοιτητικός σύλλογος του Π.Τ.Δ.Ε, με απόφαση ζητάει την επανεξέταση και διερεύνηση ορισμένων ζητημάτων που αφορούν τα μαθήματα του συγκεκριμένου διδάσκοντα με αφορμή την συστηματική αποτυχία μεγάλου ποσοστού φοιτητών.

Απαιτούμε:

Να συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση τμήματος το συντομότερο δυνατό με την παρουσία του Πρύτανη.

Να δοθεί παράταση στην ημερομηνία έναρξης των δηλώσεων μαθημάτων έως ότου διευθετηθεί το ζήτημα.

Να βρίσκεται σε αντιστοιχία το πλαίσιο του μαθήματος με την ύλη που διδάσκεται και τους τρόπους αξιολόγησης.

Ο διδάσκων να παρευρίσκεται στα μαθήματα του και στην εξέταση τους και όχι να εκπροσωπείται από τους υποψήφιους διδάκτορες.

Κατά τις διδακτικές ώρες ο διδάσκων να πραγματοποιεί παράδοση της διδακτέας ύλης και όχι να κρίνει και να κατακρίνει μέλη του Πανεπιστημίου.

Να βαθμολογούνται όλα τα παραδοτέα και ο τρόπος εξέτασης και βαθμολόγησης να είναι αξιοκρατικός.

Να σταματήσει ο εκφοβισμός των φοιτητών.

Τα αγγλόφωνα άρθρα να αξιολογούνται όπως ορίζει ο νόμος.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης να δίνονται ίδιες διευκρινίσεις και όχι, λόγω της απουσίας του διδάσκοντα, να γίνονται παρερμηνεύσεις.

Να πραγματοποιηθούν Πρακτικές Β' κ Γ' φάσης στο παρόν εξάμηνο (εαρινό 2017) και να μπορέσουν να συμμετάσχουν όλοι οι φοιτητές. Επίσης από εδώ και στο εξής να πραγματοποιούνται η Β' και Γ' φάση πρακτικών καθώς και τα προαπαιτούμενα μαθήματα σε κάθε εξάμηνο.

Καταγγέλλουμε την ασυνέχεια μεταξύ των επίσημων προϋποθέσεων που υπάρχουν στον οδηγό σπουδών, σε σχέση με τις πρακτικές και μεθόδους που εν τέλει ακολουθούνται και εφαρμόζονται. Τέλος, τονίζουμε ότι δεν αμφισβητούμε τον ακαδημαϊκό ρόλο και την επιστημολογική εγκυρότητα του διδάσκοντα, ούτε τους κανόνες ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Κατά τη διάρκεια της 10ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης τμήματος διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα πέπλο τρομοκρατίας που εξαπλώνεται όχι μόνο ανάμεσα στους φοιτητές αλλά και στους διδάσκοντες. Οι διδάσκοντες του τμήματος αναλώθηκαν στη θεωρία και όχι στην επίλυση του προβλήματος από τη ρίζα. Η πλειοψηφία των καθηγητών ενώ στην αρχή φαινόταν σύμφωνη με τους φοιτητές, μετά υπέκυψε στην τρομοκρατία του διδάσκοντα, η οποία πήρε τη μορφή απειλής για μηνύσεις σε όσους καθηγητές θα έπαιρναν μέχρι τέλους το μέρος των φοιτητών. Στη αρχή της συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των καθηγητών μόνο τρεις από τους καθηγητές μας υποστήριξαν με επιχειρήματα για το ότι στις πρακτικές πρέπει να προσμετρείται τόσο το πρακτικό όσο και το γνωστικό μέρος . Όμως, παραμελήθηκαν τα αιτήματα για το υποχρεωτικό του μάθημα και οι απαιτήσεις γύρω από αυτό, καθώς και πολλά από τα αιτήματα των πρακτικών. Η απόφαση της συνέλευσης τελικά, ήταν να πραγματοποιηθούν ξανά οι πρακτικές της Β' φάσης στο εαρινό εξάμηνο κατά πλειοψηφία. Αξίζει εδώ  να τονιστεί πως κανείς από τους διδάσκοντες δεν υποστήριξε το αίτημά μας να γίνει Β΄ και Γ΄ φάση πρακτικών ταυτόχρονα. Ενώ, δεν μπορούν  να μας εγγυηθούν αν οι πρακτικές Γ' φάσης θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χειμερινό εξάμηνο. Σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν τα βασικά μας αιτήματα, δηλαδή να γίνουν ταυτόχρονα οι πρακτικές Β και Γ φάσης στο τρέχον εξάμηνο, να προσφέρονται τα προαπαιτούμενα μαθήματα καθώς και οι πρακτικές όλων των φάσεων σε κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο, εμείς μένουμε ένα χρόνο πίσω από τις λίστες των αναπληρωτών, από μεταπτυχιακές σπουδές και κατατακτήριες εξετάσεις, συν το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδα ενός επιπλέον χρόνου. Εμείς, ως μέλη του φοιτητικού συλλόγου του Παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης, θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα της καθηγητικής αυθαιρεσίας που μαστίζει το τμήμα μας εδώ και χρόνια.

Όσον αφορά το προαπαιτούμενο μάθημα, παρόλο που ανακοινώθηκε η ημερομηνία κατά την οποία οι φοιτητές καλούνται να δουν τα διορθωμένα γραπτά τους, ο διδάσκον απουσίαζε τις μέρες εκείνες ( 9 και 10 Μαρτίου ) με αποτέλεσμα να αφαιρέσει το δικαίωμα από τους φοιτητές να δουν τα λάθη τους.


Τέλος, ζητάμε να συγκληθεί άμεσα πέρα από τη έκτακτη Γενική Τμήματος, ένορκη διοικητική εξέταση.