Νάσος Γιακαλής «Ανεπιθύμητος στα νησιά μας ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κο Μουζάλας»

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στη τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου βασικό θέμα συζήτησης ήταν το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Εκεί αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά η έλλειψη, από πλευράς της Περιφερειακής Αρχής, μιας συγκεκριμένης, σταθερής και αδιαπραγμάτευτης θέσης πάνω στο θέμα.

Οφείλουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά, δημόσια, να απευθυνθούμε στους πολίτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου ώστε να γίνουν γνωστές οι θέσεις μας όπως αυτές άλλωστε εκφράστηκαν και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου από τον επικεφαλής της παράταξης Νάσο Γιακαλή.

Τα νησιά μας αυτή την στιγμή βιώνουν τις συνέπειες μιας διπλής κρίσης. Εκτός από την οικονομική κρίση που βιώνουν όλοι οι Έλληνες, τα τρία μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου βιώνουν και τις συνέπειες της μεταναστευτικής κρίσης.

Το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο εξουσίας όλοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι τώρα κοιτάμε την «επόμενη μέρα» χωρίς όμως να έχουν λυθεί τα πρωτογενή προβλήματα της κρίσης.

Στα νησιά μας συνεχίζουν να βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ο αριθμός των οποίων αποτελεί «μαγική εικόνα». Ενώ και για τους ίδιους η κατάσταση τείνει να γίνει ανυπόφορη.

Κανένας δεν γνωρίζει με σιγουριά πόσοι είναι και που βρίσκονται ή τουλάχιστον δεν μας λένε.

Τα στοιχεία συνεχίζουν να είναι συγκεχυμένα όπως και το νομικό πλαίσιο που διέπει τους μετανάστες που περνούν τα σύνορα μας.

Οι ευθύνες που υπάρχουν είναι τεράστιες.

Σε κεντρικό επίπεδο υπάρχουν ευθύνες γιατί «επέλεξαν» τα νησιά μας να σηκώσουν  ένα τεράστιο βάρος, χωρίς ουσιαστική βοήθεια ενώ παράλληλα αποφάσισαν την πολιτική του εγκλωβισμού των μεταναστών, χωρίς να λάβουν υπόψη τους τόσο την εθνική διάσταση του θέματος όσο και τους τοπικούς πληθυσμούς .

Οι νησιώτες, κουρασμένοι πλέον, βλέπουν τις συνέπειες της αρνητικής διαφήμισης των νησιών αλλά και με διάφορους τρόπους υποβάθμιση της καθημερινότητας τους.

Σε τοπικό επίπεδο οι ευθύνες είναι επίσης μεγάλες γιατί επέτρεψαν την κεντρική εξουσία να υλοποιήσει το σχέδιο «νησί Έλις» για τα τρία νησιά μας, παρά τα δημοσιεύματα ευρωπαϊκών εφημερίδων που προετοίμαζαν αυτόν τον σχεδιασμό.

Μετά την πρώτη έξαρση δεν έβαλαν όρια ανοχής, δεν αντέδρασαν, αντίθετα μπήκαν και αυτοί στο «παιχνίδι» της στοχοποίησης όσων αντιδρούσαν και μιλούσαν για τις συνέπειες της ανύπαρκτης μεταναστευτικής πολιτικής.

Ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να μιλούν με τον απίθανο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κο Μουζάλα ο οποίος επανειλημμένα έχει παραπλανήσει με ψεύδη και ανυπόστατες υποσχέσεις τους νησιώτες.

Εμείς προτείναμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο συγκεκριμένος κύριος να κηρυχθεί  ανεπιθύμητος στα νησιά μας.

Μια δυναμική Περιφερειακή Αρχή των νησιών δεν θα επέτρεπε τον κο Μουζάλα να κοροϊδεύει τους νησιώτες.

Άλλωστε όλη η παρουσία του είναι προβληματική.

Πιστεύουμε ότι αυτή η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια. Οι εξαγγελίες για τα διάφορα ειδικά αναπτυξιακά με τα «εικονικά» εκατομμύρια, δεν μας πείθουν ότι μπορούν να «γιατρέψουν πληγές» ούτε να δημιουργήσουν προοπτικές.

Ακόμα και σήμερα λείπει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.

Δεν υπάρχει σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών.

Δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της τουριστικής κατάρρευσης.

Δεν υπάρχει σχέδιο ανασύνταξης και επιστροφής στην κανονικότητα.

Δυστυχώς με αυτές τις λογικές έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.                                                       Γραφείο Τύπου