Λουκετο στις παιδικές χαρές του Δήμου Λέσβου- Καμιά παιδική χαρά δεν διαθέτει πιστοποιητικό καταλληλότητας

Πυρ και μανία είναι οι Πρόεδροι των χωριών


Πυρ και μανία είναι οι Πρόεδροι των χωριών όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα από ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ με την διαταγή που έλαβαν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να σφραγίσουν τις παιδικές χαρές που είναι επικίνδυνες, δηλαδή με λίγα λόγια όλες (!), από την στιγμή που καμία δεν διαθέτει πιστοποιητικό καταλληλότητας και ασφάλειας, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία…

Για τον λόγω αυτό η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Παιδικών χαρών... συνέχεια»

Διαβάζουμε στον τοπικό τύπο σήμερα (6/3/17) πως μπαίνει λουκέτο στις παιδικές χαρές του νησιού, αφού η δημοτική αρχή αδυνατεί να ανταποκριθεί στην από το 2009 αρχική νομοθεσία που απαιτεί την πιστοποίηση των 150+ παιδικών χαρών του νησιού. Η συγκεκριμένη αποτυχία της δημοτικής αρχής, αποδεικνύει - για μια ακόμη φορά - την έλλειψη οργάνωσης και την προχειρότητα που διακρίνει τις κινήσεις της σε σημαντικά θέματα του τόπου.

Εδώ και δύο χρόνια, από το 2015, η Πρωτοβουλία είναι η μοναδική παράταξη της αντιπολίτευσης που καταθέτει τακτικά ερωτήσεις στους αρμόδιους αντιδημάρχους και εκθέτει προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, με τελευταία στη συνεδρίαση του ΔΣ της 7/2/17. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα είχαμε από νωρίς ζητήσει μεταξύ άλλων από τη δημοτική αρχή και το κλείσιμο των παιδικών χαρών, μέχρι να εκτελεστούν τα απαραίτητα έργα που θα έκαναν τους χώρους ασφαλείς και σύμφωνους με τη νομοθεσία. Το ζητήσαμε ως προσωρινό αλλά υπεύθυνο μέτρο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μικρών παιδιών που τώρα κινδυνεύουν κάθε φορά που παίζουν στους εντελώς ακατάλληλους χώρους. Το ζητήσαμε πάνω από ενάμιση χρόνο πριν, η δημοτική αρχή μόλις τώρα το αποφάσισε. Κάλλιο αργά...

Οι απαντήσεις που πήραμε στα επανηλειμμένα ερωτήματά μας, πάντα ασαφείς και γενικές - υπό το βάρος του πολιτικού κόστους προφανώς - καταλήγουν πάντα στο ότι ΘΑ γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και ΘΑ διατεθούν τα χρήματα που χρειάζονται. Ακόμα βέβαια κι όταν το δημοτικό συμβούλιο με αποφάσεις του εγκρίνει τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις, με τη συναίνεση και της αντιπολίτευσης, η αδράνεια και η... ατζέντα της δημοτικής αρχής, τοποθετούν και αφήνουν το θέμα στο ράφι του “ΘΑ”.

Στην τελευταία μας ερώτηση μάλιστα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τότε κ. Τζιμής, μας είπε πως οι εργασίες θα ξεκινούσαν σε κάποιες παιδικές χαρές εκτός πόλεως αλλά σε...περίπου ένα χρόνο. Προφανώς οι αυτοψίες του 2015 από τον πιστοποιημένο φορέα στις παιδικές χαρές του νησιού, ήταν κατά την προσφιλή τακτική της δημοτικής αρχής, ένας τρόπος να κερδίσει χρόνο και να καλύψει την ανεπάρκεια της, μιας και έκτοτε ελάχιστα πράγματα έγιναν προς την κατεύθυνση των παρατηρήσεων που κατατέθηκαν.

Αν λάβουμε υπόψιν επιπλέον:

1. Το θέμα των απαξιωμένων δημοτικών αθλητικών χώρων για τους οποίους δεν υπάρχει ένα ΣΑΦΕΣ και ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ πρόγραμμα αναβάθμισης αλλά και δημιουργίας νέων - για το οποίο να έχει τουλάχιστον ενημερωθεί το ΔΣ ή έστω τα ΜΜΕ.

2. Θέματα που αφορούν την ασφάλεια, εκσυγχρονισμό και ορθή λειτουργία των σχολικών δομών, για τα οποία επίσης δεν υπάρχει ένα ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ και ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ πλάνο πάνω στο οποίο να βασιστούν μελλοντικές προσπάθειες εξοικονόμηση πόρων.

3. Την έλλειψη ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ πρόβλεψης για επαναλειτουργία σε άλλο χώρο, ενός πάρκου κυκλοφοριακή αγωγής, απαραίτητο όσο ποτέ για το νησί μας και τη νεολαία του,

...καταλαβαίνει κανείς που βρίσκονται τα παιδιά του νησιού, ως προς τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής και του δημάρχου.

Αναρωτιόμαστε τέλος, πως θα καταφέρουν να υλοποιήσουν πλήρως όσα εύκολα υπόσχονται με 1 εκατομμύριο ευρώ - κατά δήλωση του νέου αρμόδιου αντιδημάρχου - τη στιγμή που από το 2016 δεν έχουν καταφέρει να κάνουν την ίδια δουλειά με 1,3 εκατομμύρια. Τι θα “φύγει από τη μέση” για να χωρέσουν - αν χωρέσουν... - τα νέα τους “ΘΑ” και τι θα πάει πίσω; Οψόμεθα...


Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου