Στην Λέσβο η Αν. Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης- Συνάντηση με συνεταιρισμούς και Δήμαρχο Λέσβου

Στην Λέσβο η Ράνια Αντωνοπούλου


Τα ωφελήματα, τα εργαλεία και οι νέες δυνατότητες που δίνει ο νόμος 4430/2016 για την ενίσχυση του τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας παρουσιάζει αυτή την ώρα, στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου, σε εκπροσώπους του Συνεταιρισμού Γυναικών Αγίας Παρασκεύης, της Κοιν.Σ.Επ «Μοδούσα»,  της τοπικής επιχείρησης παραδοσιακών προϊόντων «Μεσάντρα», καθώς και μεμονωμένων παραγωγών τοπικών προϊόντων από χωριά της Λέσβου.

Στη συνέχεια η κα Αντωνοπούλου επισκέφτηκε τον Μεσότοπο όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους από τους συνεταιρισμών γυναικών Μεσοτόπου, Άγρας, Παρακοίλων και Σκαλοχωρίου.

Σε συνάντησή της με μέλη συνεταιρισμών και παραγωγούς απ όλο το νησί, στην Αγία Παρασκευή και στη συνέχεια στο Μεσότοπο, ανέπτυξε τις βασικές αρχές της κοινωνικής οικονομίας  για την δημιουργία συνεταιριστικών σχημάτων που στόχο δεν έχουν μόνο το κέρδος αλλά να μπορούν να καλύψουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες και ταυτόχρονα, να εργάζονται για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών , ενώ  με το παραγόμενο κέρδος να ανοίξουν κι άλλες θέσεις εργασίας .

«Η Σελάδα, η Μοδούσα, ο συνεταιρισμός γυναικών Μεσσοτόπου , είναι   εξαιρετικά εγχειρήματα συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Με βάση   τον καινούριο  νόμο υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηριχθούν τέτοιοι συνεταιρισμοί» τόνισε στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ η κυρία Αντωνοπούλου .

Οι συνεταιρισμοί και τα συλλογικά σχήματα που αποφασίσουν να ακολουθήσουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβρη , θα ενταχθούν στο μητρώο κοινωνικής οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας και θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που παρέχονται.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου όπως είπε η κυρία Αντωνοπούλου το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν τα «περιφερειακά κέντρα στήριξης» ενώ μέχρι το Μάιο αναμένεται να βγουν προσκλήσεις από το Υπουργείο για τρία χρηματοδοτικά προγράμματα που  θα αφορούν υπάρχουσες συνεταιριστικές επιχειρήσεις αλλά και τη δημιουργία νέων, που θα μπορούν να καλύπτονται α)για την αγορά εξοπλισμού β)βοήθεια για νέες προσλήψεις αλλά και γ)για τα πάγια έξοδά τους.

Ένα δεύτερο εργαλείο που θα στηρίξει τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας. Όπως είπε η κυρία Αντωνοπούλου «το ταμείο αυτό, μια τράπεζα ουσιαστικά θα μπορεί να στηρίζει τα επιχειρηματικά αυτά σχήματα σε τέσσερα στάδια με στόχο να αποκτήσουν την  αυτοδυναμία τους. Συγκεκριμένα μία επιχείρηση θα μπορεί

α) να παίρνει επιχορήγηση
β) να παίρνει επιχορήγηση αλλά στη συνέχεια να την επιστρέφει
γ)να παίρνει χαμηλότοκο δάνειο

ενώ σε ένα τέταρτο στάδιο να μπορεί το ταμείο αυτό να παρέχει τις εγγυητικές επιστολές που απαιτούν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις που επαναδραστηριοποιούνται από τους εργαζόμενούς της (π.χ ένα χρεωκοπημένο εργοστάσιο που οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να το επαναλειτουργήσουν).
«Μέσα από συλλογικές διαδικασίες είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε δίπλα στον πολίτη», είπε η Αν. Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου η οποία αύριο στις 9:30 το πρωί  σε εκδήλωση στο επιμελητήριο , θα μιλήσει για την εθνική στρατηγική για την   Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία .

Εντωμεταξύ, η κα Αντωνοπούλου συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργου Ψάνη, της Αντιδημάρχου Εθελοντισμού, Νέας Γενιάς & Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Αθηνάς Ιωσηφέλλη και του Αντιδημάρχου Ερεσού – Αντίσσης, Μιχάλη Ρούσση.

Με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Ράνια Αντωνοποπούλου, συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του στο Παλαιό Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργου Ψάνη, της Αντιδημάρχου Εθελοντισμού, Νέας Γενιάς & Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Αθηνάς Ιωσηφέλλη και του Αντιδημάρχου Ερεσού – Αντίσσης, Μιχάλη Ρούσση.

Ο κ. Γαληνός, αφού καλωσόρισε την Υπουργό στο νησί μας, την ενημέρωσε αναλυτικά για τις δράσεις του Δήμου Λέσβου και ζήτησε από την κα Αντωνοπούλου τη στήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Αναφέρθηκε αναλυτικά σε θέματα που αφορούν τη συνεργασία σε όλο το φάσμα των κοινωνικών θεμάτων και της στήριξης της απασχόλησης  στο πλαίσιο των αρμοδιότητας του Υπουργείου, για την υλοποίηση κοινών στόχων και την όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη προσφορά του Δήμου στους κρίσιμους αυτούς τομείς.

Η κα Αντωνοπούλου, άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα ζητήματα που τέθηκαν από τον Δήμαρχο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι μεγάλη χαρά που επισκέπτομαι την Λέσβο, ένα νησί με μεγάλη παράδοση και αίσθημα αλληλεγγύης . Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο για την στενή συνεργασία μας και τον άριστο προγραμματισμό του στην υποστήριξη των άνεργων συμπολιτών μας μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Τις δύσκολες ημέρες που περνάει ο τόπος, μέσα από δράσεις κοινές, συντεταγμένα και με στόχο την κοινωνική συνοχή θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί» .

Παράλληλα, η Αναπληρώτρια Υπουργός ενημέρωσε τον Δήμαρχο ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινά το Πρόγραμμα για την απασχόληση ανέργων 55 ετών και άνω, το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά ανέργους συμπολίτες μας που βρίσκονται λίγο πριν ολοκλήρωση του εργασιακού τους βίου και – δυστυχώς – αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εύρεση εργασίας.

Ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε την κα Αντωνοπούλου, για την επίσκεψη, αλλά και για την έως τώρα συνεργασία και συμβολή της στα θέματα αρμοδιότητας της που έχουν εφαρμογή στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση γόνιμη και εποικοδομητική.

«Στην κατεύθυνση της υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων στήριξης του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας, η συνεργασία μας θα συνεχισθεί με εντατικότερους ρυθμούς», τόνισε ο κ. Γαληνός.

 Στο τέλος της συνάντησης, ο Δήμαρχος χάρισε στην κα Αντωνοπούλου εκδόσεις, με θέμα τη ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου.

Πηγη ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ